Tüm yurttan Gülmen ve Özakça'ya destek eylemleri

Açlık grevinin 100. gününde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için Türkiye'nin birçok yerinde eylem düzenlendi.

16 Haziran 2017 08:23
Paylaş

Kanun Hükmünde Kararname ile işten atılan Akademisyen Nuriye Gülmen ve Öğretmen Semih Özakça'nın açlık grevi 100. gününe girerken, Türkiye'nin pek çok yerinde de destek eylemleri yapıldı.

ÇANAKKALE’DEN NURİYE VE SEMİH İÇİN ÇAĞRI

Eğitim Sen Çanakkale Şubesi’nin çağrısıyla emek ve meslek örgütleri, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevinin 100. gününde Truva Atı önünde buluştu. Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Filiz Savaş genel olarak Türkiye’de her geçen gün daha fazla haksızlığın, hukuksuzluğun, baskı ve şiddetinin arttığı kısaca  hükümetin muhalif duruş sergileyen herkese çeşitli düzeyde sindirme politikası izlediğini vurguladı.

Filiz Savaş, OHAL ve KHK’ler ile ihraç edilen ve işsiz bırakılan yüz binin üzerinde insanın ve ailesinin açlıkla terbiye edilmeye çalışıldığını ifade etti. Hükümetin sahip olduğu gücün karşısında insanları boyun eğdirmeyi hedeflediğini söyleyen Savaş, açlık grevinde olan Nuriye ve Semih’in gözden kaçırılarak hapsedildiğini ifade etti.

“Gencecik iki insanın sağlığını yitirmesi, ölüme sürüklenmesi pahasına OHAL hukuksuzluklarında ısrarcı olunmakta çözüm üretmek yerine sorunun büyütülmesi tercih edilmektedir” diye konuşan Savaş, üyeleri olan Nuriye ve Semih başta olmak üzere sendikal faaliyet gösterdiği için ihraç edilen ve görevden uzaklaştırılan emekçilerin görevlerine iade edilmesini istedi.

Basın açıklaması Nuriye Gülmen’in mektubunun okunmasıyla bitti.

KOCAELİ'DE BEYAZ BALONLAR UÇURULDU

Kocaeli İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nda Eğitim Sen’in çağrısıyla bir araya gelen siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyeleri, tutuklu bulunan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumuna dikkat çekmek için beyaz balon uçurdu.

‘GÖZLERİNİZ VAR GÖRÜN, KULAKLARINIZ VAR DUYUN!’

Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Hicran Turan, balon uçurma öncesinde yaptığı açıklamada “Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’yı gözler önünden kaçırmak, bir hakikatin dile gelmesini engellemek istiyorlar” diye konuştu. Yetkililere seslenen Turan, “İşimi geri istiyorum diyerek süresiz, dönüşümsüz açlık grevine başlayan ve açlık grevinde 100. güne giren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’yı gözler önünden kaçırmak, bir hakikatin dile gelmesini engellemek istiyorlar. Gözleriniz var görün, kulaklarınız var duyun. Üyelerimiz Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın hemen serbest bırakılmasını ve taleplerinin süratle karşılanarak yaşamlarına sağlıklı biçimde devam edebilmelerini istiyoruz. Ayrıca KESK’e bağlı sendikalardan, sendikal faaliyetleri nedeniyle hukuksuzca tutuklanmış olan yaklaşık 70 kamu emekçisinin de serbest bırakılmasını ve haksız, hukuksuz biçimde ihraç edilen tüm kamu emekçilerinin görevine iade edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

CHP, HDP, EMEP, ÖDP, Kocaeli Demokrasi Girişimi ve Kocaeli Dersimliler Derneğinin de destek verdiği eylemin sonunda beyaz balonlar havaya salınırken Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya özgürlük talebinde bulunuldu.

SAMSUN’DAN GÜLMEN VE ÖZAKÇA’YA DESTEK

Samsun’da da Eğitim Sen’in çağrısıyla KHK ile ihraçlara karşı açlık grevinde 100 günü geride bırakan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için destek eylemi yapıldı. Uğur Mumcu Parkı’nda bir araya gelen emekçilere, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi. Eylemde konuşan Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz, “Eğitim Sen olarak hükümete yaptığımız çağrımızı yineliyoruz; artık gerçekleri görün duyun OHAL hukuksuzluklarında ısrarcı olmaktan, çözüm üretmek yerine sorunu büyütmeyi tercih etmekten vazgeçin. Nuriye Gülmen’i, Semih Özakça’yı ve diğer KESK üyelerini derhal serbest bırakın” dedi.

BALIKESİR EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: MÜCADELENİZİ DESTEKLİYORUZ

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde PTT önünde bir araya gelen yurttaşlar, KHK ile ihraç edilmelerinin ardından açlık grevine başlayan ve sonrasında tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça'ya mektup ve Ayvalık manzaralı kartpostlar göndererek destek verdi. Yurttaşlar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, Gülmen ve Özakça'nın serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Ayvalık Postanesi önünde toplanan, Balıkesir Emek ve Demokrasi Güçleri, OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile görevlerinden ihraç edilen daha sonra başlatıkları açlık grevinin 75. gününde gözaltına alınan ve mahkemece tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça için eylem yaptı.

Yurttaşlar, Sincan Cezaevi'nde tutuklu bulunan işlerine dönme talebiyle 99 gündür açlık grevinde olan iki eğitimci için "Ayvalık'ta yaşayan vicdani değerlerini kaybetmemiş insanlar olarak haklı ve meşru mücadelenizi destekliyoruz" yazılı mektuplar ve Ayvalık manzaralı kartpostallar gönderdi. Ayvalık Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a da mektup yazarak, Gülmen ve Özakça'nın özgürlüklerine ve işlerine kavuşması çağrısını yineledi.

Emek ve Demokrasi Güçleri, geçen 14 Haziran'da da Gülmen ve Özakça'ya destek için 'Özgürlüğün simgesi' olarak üzerlerinde, 'Ayvalık sizinle', 'Nuriye ve Semih'e özgürlük', 'Gülmen ve Özakça grurumuzdur' yazılı balonları hepbirlikte gökyüzüne bırakmıştı. 

İHD İZMİR ŞUBESİ GÜLMEN VE ÖZAKÇA'YA MEKTUP GÖNDERDİ

İHD İzmir Şubesi, açlık grevlerinin 100'üncü gününde tutuklu Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya mektup ve faks gönderdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, işlerine geri dönmek için açlık grevinde iken tutuklanan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın 100'üncü gününe giren açlık grevleri nedeniyle tutuldukları Sincan F Tipi Kapalı Cezaevine faks ve mektup gönderdi.

Konak PTT önünde toplanan dernek üyeleri, hazırladıkları mektup ve faksları göndermeden önce kısa bir açıklama yaptı. Dernek adına konuşan İHD İzmir Şube yöneticisi Ahmet Çiçek, Özakça ve Gülmen 'in darbe girişimi ile herhangi bir bağlantısı olamayacağını dile getirerek, haksız olarak ihraç edildiklerini ve yalnızca işlerine geri dönmeyi talep ettiklerini söyledi. Açlık grevindeki Gülmen ve Özakça'nın ölüm sınırında olduğunu ifade eden Çiçek, insan hakları savunucularını ve kamuoyunu duyarlı olmaya davet etti.

Açıklamanın ardından dernek üyeleri, PTT'ye girerek mektup ve faksları gönderdi.

ADANA'DAN ÇAĞRI: TALEPLERİ KARŞILANSIN

KESK Adana Şubeler Platformu ve Çağdaş Hukukular Derneği, Gülmen ve Özakça için basın açıklaması gerçekleştirdi. Atatürk Parkı’nda bir araya gelen emekçiler ve avukatlar Gülmen ve Özakça’nın serbest bırakılmasını ve taleplerinin karşılanmasını istedi. Basın açıklamasın okuyan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Çelik, hükümetin yaşamlarının ciddi anlamda tehdit altında olduğuna aldırmaksızın yalana dayalı propaganda olduğunu belirterek Gülmen ve Özkaça’nın serbest bırakılmasını, ihraç edilen kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesini istedi. 

Hükümetin Gülmen ve Özakça’yı tutuklayarak göz önünden kaçırmayı amaçladığını ifade eden Çelik, “Sağlıklarının bozulmasına, yaşamlarının ciddi anlamda tehdit altında olmasına rağmen yapılan tek şey aynı sığlıkla ve yalana dayalı propagandalarla gencecik iki insanı göz göre göre ölüme sürüklemek oluyor” dedi.

Çelik ayrıca, Gülmen ve Özakça’nın hayatlarına sağlıklı bir biçimde devam edebilmelerini istediklerini belirterek onlarla birlikte sendikal faaliyetleri nedeniyle tutuklanmış 70’e yakın KESK üyesinin serbest bırakılmasını hukuksuz ihraçların görevlerine geri dönmesinin sağlanmasını istedi.

Çağdaş Hukukçular adına konuşan Ali Akıncı da Gülmen ve Özakça’nın hayata tutunması için onların omuzlarındaki mücadeleyi dışarıdakilerin üstlenmesi gerektiğini belirterek “Biz avukatları olarak onların mücadelelerini yükselteceğiz” dedi.

KAYSERİ'DEN KARARLILIK MESAJI: MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Kayseri'de KESK'in çağrısıyla bir araya gelen emek ve demokrasi güçleri, Gülmen ve Özakça için gökyüzüne 100 balon bıraktı.

Eğitim Sen Kayseri Şubesi adına açıklamayı okuyan Zeynep Vural, "Onlarca kez hukuksuz şekilde yapılan gözaltılarla direnişi kıramayan AKP, bu kez tutuklamalar ile hukuku ayaklar altına almıştır. Hukuksuzluğa karşı mücadelemiz sürecektir" dedi.

Nuriye ve Semih'in yaşamasını istiyoruz diyen Vural, "Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı, ihraç edilen bütün üyelerimiz işine geri dönmelidir" diye konuştu. 

ÇAYCUMA’DA ADALET BALONLARI UÇURULDU

Çaycuma’da adalet balonları açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile tutuklanmış KESK’liler ve tüm hukuksuz ihraçlar için uçuruldu.

Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği üyesi öğretmenler açlık grevinin 100. gününe giren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın serbest bırakılıp taleplerinin karşılanması, sendikal faaliyetler nedeniyle hukuksuzca tutuklanmış KESK’lilerin serbest bırakılması ve tüm hukuksuz ihraçların göreve iadesi için Çaycuma Öğretmenevi önünde adalet balonları uçurdu. 

İlçedeki siyasi parti sendika ve dernek yöneticilerinin destek verdiği eylemde konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı yürüyüşü desteklediklerini de bildirerek, “Balonlarımızı, hukuk için, adalet için, demokrasi için, bugün açlık grevlerinin 100. gününde olan Nuriye ve Semih için, OHAL’in kalkması vr KHK’lerin geri çekilmesi için uçuruyoruz. Sendikal faaliyetler, nedeniyle hukuksuzca tutuklanmış KESK üyeleri için uçuruyoruz. Tüm hukuksuz ihraçların göreve iadesini istiyoruz” dedi.  

İktidarın herkesi susturmak ve sindirmek istediğini de dile getiren Günsan, “Muhalif ekranların karartılması, derneklerin, gazete ve dergilerin kapatılması, sosyal medyadaki eleştirel ifadelere dahi dava açılarak sosyal medya hesaplarının kapatılması, iktidar sahiplerinin hakikatin gücü karşısında kapıldığı korkuyu gösteriyor. Böylesi bir tabloda, OHAL ve KHK’ler ile haksız ve hukuksuz biçimde ihraç edilen, işsiz bırakılan yüz binin üzerinde insanı ve ailelerini açlıkla terbiye etmeyi, sahip oldukları gücün karşısında boyun eğdirmeyi hedefliyorlar. Bu nedenledir ki ‘İşimi geri istiyorum’ diyerek süresiz, dönüşümsüz açlık grevine başlayan ve açlık grevinde 100. güne giren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’yı da gözler önünden kaçırmak, bir hakikatin dile gelmesini engellemek istiyorlar! Sağlıklarının bozulmasına, yaşamlarının ciddi anlamda tehdit altında olduğuna aldırmaksızın hükümet nezdinde yapılan tek şey, aynı sığlıkla ve yalana dayalı propagandalarla gencecik iki insanın göz göre göre ölüme sürüklenmesi oluyor” dedi.

Günsan, “ İktidar gözleri kapalı olarak gündüz dolaşmakta ve gencecik iki insanın sağlığını yitirmesi, ölüme sürüklenmesi pahasına OHAL hukuksuzluklarında ısrarcı olmakta, çözüm üretmek yerine sorunu büyütmeyi tercih etmektedir. Eğitim Sen olarak hükümete yaptığımız çağrımızı yineliyoruz.  Gözleriniz var görün, kulaklarınız var duyun! Üyelerimiz Semih Özakça ve Nuriye Gülmen’in hemen serbest bırakılmasını ve taleplerinin süratle karşılanarak yaşamlarına sağlıklı biçimde devam edebilmelerini istiyoruz! Ayrıca KESK’e bağlı sendikalardan, sendikal faaliyetleri nedeniyle hukuksuzca tutuklanmış olan yaklaşık yetmiş kamu emekçisinin de serbest bırakılmasını ve haksız, hukuksuz biçimde ihraç edilen tüm kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesini istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Günsan’ın açıklamasından sonra, üzerinde, “Hukuk istiyoruz”, “Adalet istiyoruz”, “Demokrasi istiyoruz”, “Özgürlük istiyoruz”, “İş güvencesi isityoruz” OHAL’e hayır”, “KHK’lere hayır” yazan balonlar gökyüzüne bırakıldı.(HABER MERKEZİ)

ESKİŞEHİR'DE BEYAZ BALONLAR GÜLMEN VE ÖZAKÇA'YA

Açlık grevlerinin 100. gününde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için Eskişehir’da balonlar uçuruldu.

Eskişehir'de Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için yapılan basın açıklaması Adalar Migros önünde gerçekleşti. Basın açıklamasına Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçlerinin temsilcileri de destek verdi. Basın açıklamasının sonunda gökyüzüne beyaz balonlar bırakıldı. 

Eğitim Sen Şube Sekreteri Kemal Koçak'ın yaptığı basın açıklaması şöyle:”OHAL ve KHK’ler ile haksız ve hukuksuz biçimde ihraç edilen, işsiz bırakılan yüz binin üzerinde insanı ve ailelerini açlıkla terbiye etmeyi, sahip oldukları gücün karşısında boyun eğdirmeyi hedefliyorlar. Bu nedenledir ki; ‘işimi geri istiyorum’ diyerek süresiz, dönüşümsüz açlık grevine başlayan ve bugün açlık grevinde 100. güne girmiş olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’yı da gözler önünden kaçırmak , bir hakikatin dile gelmesini engellemek istiyorlar. Sağlıklarının bozulmasına yaşamlarının ciddi anlamda tehdit altında olduğuna aldırmaksızın hükumet nezdinde yapılan tek şey, aynı sığlıkla ve yalana dayalı propagandalarla gencecik iki insanın göz göre göre ölüme sürüklenmesi oluyor. Gözleriniz var görün, kulaklarınız var duyun. Üyelerimiz Semih Özakça ve Nuriye Gülmen’in hemen serbest bırakılmasını ve taleplerinin süratle karşılanarak yaşamlarına sağlıklı biçimde devam edebilmelerini istiyoruz. Ayrıca KESK’e bağlı sendikalardan, sendikal faaliyetleri nedeniyle hukuksuzca tutuklanmış olan yaklaşık yetmiş kamu emekçisinin de serbest bırakılmasını ve haksız, hukuksuz biçimde ihraç edilen tüm kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesini istiyoruz”

ADANA'DA 'ADALET VE ÖZGÜRLÜK' SLOGANLARI

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile dayanışmak için Antalya Eğitim Sen üyeleri Attalos meydanında gökyüzüne 100 beyaz balon bıraktılar.

Attalos meydanında Eğitim Sen üyelerinin yapacağı bir basın açıklamasından saatler önce, alanı TOMA ve çevik kuvvet polisleriyle adeta ablukaya aldı. Basın açıklaması yapmak için Valilik izni gerektiğini, ‘’kanuna aykırı’’ olan basın açıklamasının yapıldığı takdirde, guruba müdahale edileceği anonsları yaparak gurubun dağılmasını istedi. Polisle yapılan görüşmelerin ardından Eğitim Sen üyeleri ellerinde bulunan 100 adet, üzerinde ‘’Gülmen ve Özakçaya özgürlük’’ yazan beyaz balonları gökyüzüne bıraktılar. Eğitimciler "adalet ve özgürlük" sloganları attılar.

Açıklamada "İktidar sahipleri OHAL ve KHK larla haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilen, işsiz bırakılan yüz binin üzerinde insanı ve ailelerini açlıkla terbiye etmeyi, sahip oldukları gücün karşısında boyun eğdirmeyi hedefliyorlar. İşimi geri istiyorum diyerek süresiz, dönüşümsüz açlık grevine başlayan ve yarın açlık grevinse 100. Güne girecek olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakçayıda gözden kaçırmak, bir hakikatin dile gelmesini engellemek istiyorlar! Sağlıklarının bozulmasına, yaşamlarının ciddi anlamda tehtit altında olduğuna aldırmaksızın hükümet nezdinde yapılan tek şey, aynı sığlıkla ve yalana dayalı propagandalarla gencecik iki insanın göz göre göre ölüme sürüklenmesi oluyor!’’ denildi.

(HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Lice'de bombalı saldırı: 1 asker yaralandı

SONRAKİ HABER

Londra yangınıyla ilgili polis soruşturma başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...