07 Mayıs 2017 05:25

CHP'de, Fikri Sağlar görüşmesi öncesi son durum

Fatih Polat, Fikri Sağlar'ın disipline sevkinin görüşüleceği CHP Parti Meclisi öncesi son durumu yazdı.

Paylaş

Fatih POLAT
İstanbul

CHP Parti Meclisi (PM), Merkez Yönetim Kurulu'nun Fikri Sağlar hakkında disiplin soruşturması başlatılması için PM'den talepte bulunulması ve ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun PM'ye yaptığı olağanüstü toplantı çağrısı üzerine bugün saat 13.00'de toplanacak. Gözler PM'nin vereceği karara çevrilirken, oylama yapılması halinde disipline sevk kararının çıkabileceği ve bunun da parti içindeki gerilimlerin devamı anlamına geleceği belirtiliyor.

BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Akşam Gazetesi'ne verdiği ve geçtiğimiz salı günü yayımlanan röportajda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu 'tek adamlığı' eleştirdiği halde 'tek adamlık' yapmakla suçlayarak şunları söylemişti: "Üstteki yapının değişmesi lazım. Bunu yapabilmek için düzenlemeye ihtiyaç var. CHP lider partisi değil, kadro partisidir. Son 10 yıla baktığımızda CHP lider partisi haline getirilmeye çalışılıyor. Partide tek adamlılığı değiştirmemiz gerekiyor. Söylediğinizde samimi olmadığınızı toplum görürse size güvenmez. Kılıçdaroğlu referandum kampanyasında 'tek adama karşıyız' propagandası yaptı ama kendisi tek adam oldu!"

Sağlar, o röportajında, 2014'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aday gösterilme biçimini de şu sözlerle eleştirmişti: "2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde partinin hiçbir organına danışılmadan karar vermeden bir çatı adayı belirlendi."

Çarşamba günü yapılan Merkez Yönetim Kurulu toplantısında, Fikri Sağlar hakkında disiplin soruşturması başlatılması için PM'den talepte bulunulmasına oy birliği ile karar verilmişti.

PM'den, Sağlar için "kesin çıkarma" başlığının bulunduğu tüzüğün 70'inci maddesi ile tedbirli olarak YDK'ya sevk edilmesi istenecek. Çağrı yazısında Sağlar için tüzüğün 68'inci maddesinin F fıkrasının uygulanması da isteniyor. Söz konusu fıkraya göre, kesin çıkarma ve geçici çıkarma istemi ile disiplin kuruluna gönderen organ, gerekli görürse önlem niteliğinde olmak üzere üyeyi görevden uzaklaştırabiliyor. Bu durumda dosya, 5 gün içinde görevli disiplin kuruluna gönderiliyor ve bu süre içinde karar ilgiliye tebliğ ediliyor.

BÖKE'Yİ İSTİFAYA GÖTÜREN SÜREÇ

PM toplantısından bir gün önce ise, Selin Sayek Böke, "Katılımcı demokrasiye, sosyal demokrasinin evrensel prensiplerine inanan ve Türkiye’nin özgürlükçü demokrasiye kavuşmasının yolunun bu değerlerden geçtiğini düşünen bir siyasetçi olarak, gelinen noktada mevcut yönetim anlayışının parçası olmayı uygun bulmuyorum" diyerek CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve Parti Sözcülüğü görevlerinden istifa etti. Böke'nin açıklamasındaki "Birbirini ezen değil birlikte çoğalan bir CHP siyasetini" tercih ettiğine dair yaptığı vurgu da, parti içindeki farklı görüşlere tahammül açısından kritik önem taşıyor.

Bununla birlikte, her ne kadar Fikri Sağlar ile ilgili kararın verileceği PM toplantısı öncesine denk gelse de, CHP PM ve MYK üyeleriyle yaptığım görüşmelerde, bunun etkenlerden biri olduğu, ancak Böke'yi istifaya götüren süreçlerin referandum sonrası yaptığı açıklamayı, tekzip eder nitelikte parti içinden yapılan açıklamaların bu karara varmasında etkili olduğu ifade ediliyor.

ALTIOK: SELİN HANIMI HAKLI BULUYORUM

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Böke'nin istifası ile ilgili olarak şunları söyledi: "Selin Hanımın kararı ülkemizin sürüklendiği karanlık ve rejim değişikliğine ilişkin siyasi rahatsızlıklara bağlı bir karardır. Bu kararı bir yıkımı çağıran değil, ülkenin kıyısında durduğu uçurumdan çıkış  için bir silkinme ihtiyacıyla ve sorumlulukla atılmış bir adım olarak görüyorum. Bilindiği üzere bir çok konuda rahatsızlıklarımızı dile getirdiğimiz bir sürecin sonunda referandumun ardından yapılan ilk MYK toplantısında şerhini açıkça dile getirmişti. Ayrıca parti sözcüsü olarak yaptığı açıklamada, her koşulun masada olduğunu ve  yetkili organlar tarafından değerlendirilerek karar alınması gerekliliğini işaret etmişken bambaşka bir bağlama sürüklenerek yıpratılmış olması nedeniyle de haklı buluyorum."

Altıok'un, Böke'nin de istifasına yol açan süreçlerden rahatsızlık duyduğu da ifade edildi.

CHP PM'deki kritik görüşme Sağlar'ın disipline sevkine ilişkin olacak ama, 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ve referandum sonrası parti yönetiminin aldığı tutuma dair eleştirilere kadar uzanan etkenlerin parti içinde sürekli gerilim biriktirdiği ve yapılan eleştirilerin disiplin mekanizması işletilerek karşılanmasının ise çözümsüzlüğü derinleştirmek yolunda yeni gerilimlerin birikmesine yol açtığı dile getiriliyor.

YARILMAYA YOL AÇAR

Gelinen noktada CHP MYK içinde bir değişime de kesin gözüyle bakılırken, sorunların ihraç mekanizması işletilerek çözülmek istenmesinin parti içinde bir yarılmaya yol açacağı ifade ediliyor.

CHP MYK ve PM üyeleri içinde bugünkü toplantıya dair görüştüklerim, Fikri Sağlar ile ilgili kararın verilmesi konusunda oylama yoluna gidilirse, disipline sevk kararının kuvvetle muhtemel olduğunu belirtirken, makul olan yöntemin oylama yapılmaması olduğunu dile getirdi. Ancak buna rağmen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oylamayı tercih etme olasılığı da yüksek görülüyor.

ÖNCEKİ HABER

Bornova'da trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Kemal Gün, oğlunun cenazesi için 73 gündür açlık grevinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...