Milas'ın pazar esnafı: Ne alabiliyoruz ne satabiliyoruz
Muğla’nın Milas ilçesinde geçmişi 1800’lü yıllara kadar dayanan salı pazarında esnaf satışların düşmesinden şikayetçi,

Muğla’nın Milas ilçesinde geçmişi 1800’lü yıllara dayanan salı pazarı esnafı, satış yapamaz hale geldi.10 bin metrekarelik alanda 1600 esnaf ve köylünün katılımıyla kurulan pazarda, bir dönem turistlerin yoğun ilgisinden dolayı yer alan İngilizce fiyat etiketleri de tekrar Türkçeye dönüştürüldü.
TEZGAH AÇMAK İSTEMİYOR
Pazarda 15 yıldır esnaflık yapan Murat Doğan, iktidarın politikaları nedeniyle krizin derinleştiğini belirterek, satışların geçen yıllara oranla eksilerde olduğunu söyledi. Barış sürecinde yoğunluktan dolayı sabahın erken saatlerinde tezgahını kurmak için pazara geldiğini kaydeden Doğan, şimdilerde ise geç geldiği pazarda artık tezgahını açmayı dahi istemediğini söyledi. Turistlerin savaştan dolayı artık Milas’a uğramadığını ifade eden Doğan, dövizdeki yükselişin ise kendileri için ayrıca bir kriz olduğunu belirtti. Daha önce 3 dolara satın aldıkları malın şu an 7-8 dolar olduğunu dile getiren Doğan, “Ne mal alabiliyoruz ne de müşterinin istediği fiyata satış yapabiliyoruz. Ekonomik krizden kaynaklı insanlar artık evinden dışarı bile çıkmıyor. Önceleri bir pazarda 7 aylık masrafımı çıkartırken, şu an zar zor kendimi geçindirmeye çalışıyorum. Yaşadığımız bu ekonomik kriz ve şiddet olaylarından kaynaklı ise bu referandumda ‘Hayır’ diyeceğim” dedi.
‘İFLASIN EŞİĞİNDEYİZ’
Yaşanan durgunluktan nasibini alan bir diğer pazar esnafı da 20 yıldır erkek giyim eşyası satan Şerif Çelik. “Şu an iflasın eşiğindeyiz” diyerek ekonomik krizin boyutunu gözler önüne seren Çelik, “Geçtiğimiz yıllarda işlerimiz çok iyiydi. Türkiye’de sıcak para vardı. Bu sıcak para sürekli dönüyordu. Üzülerek söylüyorum ama turistler artık yok. Turistler korkuyor. Türkiye’de savaş var neden gelsinler ki. Turist yaşamaya geliyor ölmeye değil” şeklinde konuştu.
GÜNLÜK GELİR 7 BİNDEN 300 LİRAYA DÜŞTÜ
Geçmişte pazarda günlük 7 bin TL’ye kadar kazandığını aktaran Çelik, şu an ise 200-300 TL arasında satış yaptığını vurguladı. Bunun da mazot ve yiyecek parasını dahi karşılamadığını kaydeden Çelik, şunları aktardı: “Toptancıya para veremiyoruz artık. Para vermediğimizden kaynaklı da mal da getiremiyoruz tezgahlarımıza. Ekonomi ancak barış oturursa düzelir. Yoksa Türkiye’de ekonominin düzeleceği yok. Şu an yaşadığımız ekonomik kriz ise referandumda ‘hayır’ demem için yeterli. Tezgaha gelen tüm müşterilere neden ‘hayır’ demeleri gerektiğini tezgahlarımızda yaşanan krizi göstererek anlatacağım. Ekonomik krizinden kurtuluşun adımının ‘hayır’ olacağına inanıyorum çünkü.”
TEZGAHTARLAR İŞSİZ KALDI
Pazarda uzun yıllardır tezgahtar olarak çalışan Can Karakama ise, ekonomik krizden dolayı bir çok tezgahtarın işsiz kaldığını aktardı. Ekonomik krizin daha da derinleşmesi durumunda kendisinin de işsizler kervanına katılacağını ifade eden Karakama, “Bir başkanlık hayali uğruna halkın düşürüldüğü hal bu. Çok üzücü. Barış sürecinde işler böyle değildi. Her tezgahta bir bayram havası vardı. Ekonomik krizle şu an bizi kendilerine muhtaç bırakmaya çalışıyorlar ama yanılıyorlar” diye konuştu. Pazara tek tük gelen müşteriye “Patronlar kafayı yedi. Gelin bedavaya satış yapacağız” diye seslenerek ekonomik krizi espriye vuran Karakama, “Bakmakta hükümlü olduğum bir ailem var. Patronlar iş olmadığından kaynaklı bazen ücretlerimizi geç ödüyor. Bu da ister istemez ailelerde huzursuzluğa yol açıyor. Bir hiç uğruna sürüklendiğimiz bu maceraya artık son vermeleri lazım” dedi. (DİHABER)
Evrensel'i Takip Et