20 Şubat 2017 00:15

Coşkunöz işçileri: Kendi ipimizi çekecek değiliz

Coşkunöz işçileri, patronun 'çağırdığın her zaman işe geleceğiz' içerikli muvafakatname imzalatmak istemesine karşı tepkili.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

MESS’e bağlı fabrikalarda sözleşme dönemine ilişkin işçiler arasındaki tartışmalar artıyor. Bu fabrikalardan biri de metal direnişine katılan işyerlerinden olan Coşkunöz. Verilen vaatler nedeniyle işçilerin MESS sözleşmesinden beklentisi yükselirken, patron ise olası bir eyleme karşı şimdiden hazırlıklara başladı. Patronun “çağırdığın her zaman işe geleceğiz” içerikli muvafakatname imzalatmak istediğini anlatan işçiler, kimsenin bu belgeye imza atmadığını belirterek “Kendi ipimizi kendimiz çekecek değiliz” dedi. 

Herkesin sözleşme dönemini sessizce beklediğini anlatan bir işçi, “Kimse vermezlerse şu olur bu olur demiyor. Ama sözleşme istedikleri gibi olmazsa bu suskunluk bozulur. Her şeye de hazırlıklı olsunlar çünkü içten içe rahatsızlık var” dedi. Bunu gören patronun şimdiden önlem almaya başladığını söyleyen işçi, şunları dile getirdi: “Yıllardır bu fabrikada çalışıyorum ilk defa bize muvafakatname imzalatmak istiyorlar. Bunu kabul etmedik, imzalamadık. Patron bunu bize imzalatarak sözleşme döneminde işçi eylem yaparsa onun önüne geçmek istiyor. Çünkü biz bunu imzalarsak ne olursa olsun patron bizleri işe çağırma hakkı oluyor. Biz kendimiz kabul etmiş oluyoruz çağırdığın her zaman işe geleceğiz diye imza atarsak.” Patronun muvafakatname ile eylem yapılmasının önüne geçmek istediğini ifade eden işçi,. “Gelin iş başı yapın yapmazsanız hepinizi tazminatsız kovarım sopasını elinde tutmak istiyor” diye konuştu.

BÜYÜK SENDİKA YÜZDE 25 ZAM ALABİLECEK Mİ?

Kimsenin bu muvafakatnameyi imzalamadığını söyleyen bir başka işçi, “Kendi elimizle kendi ipimizi çekecek değiliz. Bunlar böyle hazırlık yaptıklarına göre çıtayı aşağıdan tutacaklar yine. Bu tür oyunlar her geçen gün aratacağa da benziyor. Herkesin beklentisi yüksek çünkü iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Bugün ekmeğe yüzde 25 zam geldi 1,25 kuruş oldu. Simit ve poğaça da aynı oranda fiyatı arttı. Diğer zamlardan bahsetmeye gerek bile yok. Bizim de iyi bir zam isteme hakkımız var” diye konuştu. Üyesi oldukları Türk Metal’e de seslenen işçi, “Kendisini sürekli büyük bir sendika olduğunu söyleyen Türk Metal yüzde 25 zam alabilecek mi? Göreceğiz o zaman büyüklüğünü” dedi.

'TASLAKLAR HAZIRLANINCA İŞİN RENGİ DEĞİŞİR'

Martın sonlarına doğru sözleşme tartışmalarının daha da kızışacağına dikkat çeken bir başka işçi, “Taslaklar hazırlanmaya başlansın o zaman her şey daha da netleşir. Gerçekten işçinin taleplerine kulak vermişler mi yoksa yine bildiklerini mi okuyorlar. O zaman işin rengi değişir. Şimdiden net bir şey söylemek pek doğru olamaz çünkü ülkede her an her şey olabilir” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

‘Tayyipçiyim ama padişahlık sistemi istemiyoruz’

SONRAKİ HABER

Arçelik'te AKP’li işçinin hayır gerekçesi: Ölümlü dünya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...