18 Mayıs 2012 11:52

AKP’li vekil Dersim’de barajları savundu

TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Yaşam Hakkı İhlalleri Alt Komisyonu, Dersim’deki görüşmelerini bugün de sürdürdü. Belediyeyi ziyaret eden AKP’li Komisyon Başkanı Mehmet Naci Bostancı “Barajlar Türkiye’nin bir ihtiyacı” diyerek barajları savundu. Komisyon öldürülen ya da faili me&ccedi

AKP’li vekil Dersim’de barajları savundu
Paylaş
Kemal Özer

Belediye Başkanı Edibe Şahin’i ziyaret eden komisyon üyeleri AKP’li Oya Eronat, Mehmet Metiner, CHP’li Hüseyin Aygün, MHP’li Yusuf Halaçoğlu, BDP’li Ertuğrul Kürkçü’nün görüştüğü Belediye Başkanı Edibe Şahin, kentte yapılan barajlar ve Kürt, Kızılbaş ile Alevilik inancı konuları hakkında heyete bilgi verdi. Dersim’in tarihten bugüne kadar sürekli ötekileştirildiğini anlatan Şahin, barajların yapılmasıyla yaşanan tramvaya dikkat çekti. Komisyon Başkanı AKP Milletvekili Mehmet Naci Bostancı barajların yapılmasını savunarak, “Barajlar Türkiye’nin bir ihtiyacı. Çünkü enerjiye ihtiyacımız var. Tabiatla çevreyle uyumlu bir şekilde bu işi yapmak gerekiyor. Buradaki insanlar için yapılacak. Onların hayatına bir katkı yapacak” dedi. Bostancı’Nın sözlerine komisyon üyelerinden tepki geldi.

MHP’li Yusuf Halaçoğlu ise “Şuraya bu baraj olmaz. Veya Karadeniz’in dağlarına HES olmaz. Bu barajlar tabiatın dengesini bozar. Bunlar birilerine bilmem ne sağlayacak diye yapılmamalı” dedi. Ertuğrul Kürkçü ise, “Almanya nükleer enerji işletmelerini kapattı ve her şeyi güneş ve rüzgara dayandırmaya çalışıyor. Sizin Almanya’dan fazla neyiniz var”dedi.

AİLELERLE GÖRÜŞME

Komisyon dün de Dersim’de öldürülen ya da faili meçhul cinayete kurban gidenlerin aileleriyle görüştü. 13 aileyle yapılan görüşmelerin ardından bir açıklama yapan Mehmet Naci Bostancı, bir rapor hazırlayacaklarını belirtti. Kızı Ayten Öztürk’ün 1992’de  Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından kaçırılarak işkenceyle öldürüldüğünü belirten Hıdır Öztürk de daha önce komisyonla görüştüğünü hatırlatarak, “Bu durumu aydınlatmak için bana söz verdiler” dedi. Geçen yıl 15 Ekimde Dersim’in Hozat İlçesi’nde jandarma karakoluna ekmek götürürken yolu kesilerek öldürülen Veli Sarısaltık’ın annesi Sultan Sarısaltık da komisyonun oğluna ilişkin sorular sorduğunu ve bu sorulara cevap verdiğini söyledi.

BARO’DAN TEPKİ

Dersim Baro Başkanı Avukat Fatma Kalsen ise komisyonun baroyla görüşmemesine tepki gösterdi. Baro Adli Yardım Bürosunda açıklama yapan Kalsen, komisyon üyelerinin Dersim’e geleceklerini mağdur yakınlarından öğrendiklerini söyledi. Mağdur yakınlarının bir bölümünün Baronun yanlarında olmasını istediğini belirten Kalsen, komisyona ilettikleri taleplerine olumlu yanıt gelmediğini söyledi. Daha önce de yaşanan hak ihlallerine ilişkin Dersim’e gelen komisyonla basın önünde görüşme yaptıklarını hatırlatan Kalsen, komisyonun kendileriyle görüşmemesine tepki gösterdi.

Komisyon Başkanı Bostancı ise Baro ve İHD temsilciliğinin görüşmelere katılmak istediklerini kendilerine bildirdiğini ancak çalışmanın mahiyeti nedeniyle bunu kabul etmediklerini söyledi. (DersimEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan Diyarbakır'ı, Van'ı istiyormuş!

SONRAKİ HABER

CEHA’da işçiler geleceğinin peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...