11 Ocak 2016 00:52

Assan Hanil işçileri: AKP bizi bir kez daha aldattı

Assan Hanil işçileri, asgari ücrette gerçekleşen artışla beklentileri arasındaki çelişkiyi anlattı. İşçiler, Hükümet ‘Asgari ücret 1300 lira yapılacak’ dediğinde biz şöyle düşündük. Asgari ücret net 1300 lira olacak, AGİ de eklenince 1500 liraya çıkacak maaşlar. 90 lira da yakacak yardımı var 1600 lira elimize geçecek diye düşündük” diyor.

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

“Asgari ücret net 1300 lira olacak, üzerine de asgari geçim indirimi eklenince ellerine geçen para 1500 liraya çıkacaktı. Temmuz ayında ikinci altı aylık zam da alınınca biraz olsun yüzü gülebilecekti işçilerin.” Beklentilerini bu sözlerle ifade eden Assan Hanil işçilerine göre Soylu’nun açıklamaları adeta soğuk duş etkisi yaratmış. Hükümet tarafından bir kez daha aldatıldıklarını düşünen işçiler, ortaya çıkan tabloya son derece tepkili.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016 yılı için geçerli olacak asgari ücreti net 1300 lira olarak belirledi. Asgari ücretin net 1300 liraya çıkarılacağı vaadi AKP’nin 1 Kasım seçim beyannamesinde de yer almış, aylardır da işçilerin temel gündemi haline gelmişti. Seçim sonuçları ile AKP yeniden tek başına iktidar olurken, gözü kulağı asgari ücret zammında olan milyonlarca işçinin de beklentileri artmıştı. Komisyonun son toplantısının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarının hemen sonrası görüştüğümüz Assan Hanil işçileri, gerçekleşen artışla beklentileri arasındaki çelişkiyi anlattı.

VERGİLERİMİZLE PATRONLARA KIYAK

Assan Hanil işyerinin sendikasız olduğunu, maaşların da asgari ücretin biraz üzerinde olduğunu kaydeden bir işçi, “6 yıldır bu fabrikada çalışıyorum ve 1200 lira maaş alıyorum. Sendikasız bir işyeri olduğu için de bizde hep zamlar asgari ücrete gelen zam oranında oldu. Hükümet ‘Asgari ücret 1300 lira yapılacak’ dediğinde biz şöyle düşündük. Asgari ücret net 1300 lira olacak, AGİ de eklenince 1500 liraya çıkacak maaşlar. 90 lira da yakacak yardımı var 1600 lira elimize geçecek diye düşündük” dedi.
Ortaya çıkan artışın yüzde 40’nın hazineden karşılanmasının kabul edilemez olduğunu belirten işçi, “Bizden kesilen vergilerle patronlara kıyak yapıyorlar yine. Böyle bir şey var mı? Benim paramla bana zam yapacaklar. Yav, biz salak mıyız? Böyle mi düşünüyorlar? Üstelik AGİ de bu zammın içinde. Ne anlamı var şimdi? Biz zaten en kötü altı ayda bir enflasyon oranında zam alacaktık. Komisyonun toplanmasına bile gerek yoktu. Nereden baksan 140-150 lira zam alırdık. AGİ de eklenince yine aynı zamma gelirdi. İnsanları niye oyaladılar? Niye kandırdılar?” diye konuşuyor.

Haftalık çalışma saati 45 saat olmasına rağmen, geçinebilmek için fazla mesailerle haftada 80 saat çalıştığını anlatan işçi “Böyle çalışmama rağmen ne var elinde derseniz hiçbir şey. Tek sevincim borcum yok. Ona bile şükreder durumdayız” diyor.

Fabrikada herkesin gözünün kulağının asgari ücret tartışmalarında olduğunu ifade eden başka bir Assan Hanil işçisi, “Fabrika yıl sonuna doğru lüks bir otelde paylaşım toplantıları adı altında toplantılar yaptı. Vardiya vardiya tüm çalışanlar katıldı bu toplantılara. Şirketin ne kadar büyüdüğünü anlattılar. Şirket büyüdü de, biz ne kadar büyüyeceğiz sorumuzun ise karşılığı yok. O toplantılarda; daha komisyon toplantıları bitmeden bize denilen ‘AGİ de zammın içinde olacak fazla bir şey beklemeyin’ oldu. ‘Asgari ücretle çalışanlarda bir artış olacak, ama üzerinde olanlarda iyileştirme olmayacak’ dendi. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” şeklinde konuştu.

TÜM ÜCRETLERE İYİLEŞTİRME İSTİYORUZ

Asgari ücrete gelen artış oranında tüm ücretlerde iyileştirme yapılmasını beklediklerini kaydeden işçi, “Bizim isteğimiz tüm ücretlere en az bu oranda bir iyileştirme yapılması. Eğer bu yapılmazsa yeni işe girenle, 7-8 yıldır bu fabrikada çalışan işçilerin ücretleri aynı olacak. Biz de emeğimizin karşılığını istiyoruz” diye konuştu.

Asgari ücrete gelen zamla birlikte vergi dilimine daha erken gireceklerini dile getiren Assan Hanil işçisi, “Ben saat ücreti ile çalışıyorum. Birinci ayda aldığım para 1 lira ise altıncı ayda 70 kuruşa, onuncu ayda 60 kuruşa düşüyor. Benden aldığı yüzde 40 vergiyi de patronlara veriyor. Ben bu halimle çalıştığım işyerinden daha çok vergi veriyorum. Böyle adaletsizlik olur mu” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Torbalı’da mülteci sömürüsü büyüyor

SONRAKİ HABER

Sendikacı tehdit etti patron işten attı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...