20 Mart 2007 01:00
Irakta umut çürüdü
Iraktaki ABD işgalinin 4. yıldönümünde Iraklıların, gelecek hakkında daha karamsar oldukları ve umutlarını giderek yitirdikleri ortaya çıktı.
İngiliz Yayın Kuruluşu BBC ile Amerikan ABC News televizyonu tarafından yürütülen ve sonuçları, işgalin yıldönümüne bir gün kala açıklanan araştırmaya göre ülkeleri Amerikan işgalindeki Iraklılar, 20 Mart 2003te başlayan işgalin yıldönümünde gelecekleri konusunda daha karamsar.
Diğer yandan işgalin 4. yılında ABDde yapılan son kamuoyu yoklaması ise Amerikan halkının büyük bir bölümünün, işgali hata olarak nitelendirdiğini gözler önüne serdi.
Güven kalmadı
BBC ile Amerikan ABC Newsin araştırmasına göre Iraklıların sadece yüzde 39unun, yaşamlarının iyileşme yolunda olduğunu düşündüğünü ortaya koyuyor. Iraklıların yüzde sadece 35inin, gelecekte işlerin daha iyi gideceğine inandığını ortaya koyan araştırmada ayrıca, halkın sadece yüzde 26sının, kendi mahallelerinde kendilerini güvende hissettiklerini ifade ettiği belirtiliyor.
Araştırma sonuçlarına göre Iraklıların çoğu, işgalin ardından yaşam koşullarının kötüleştiğini düşünüyor. Örneğin Iraklıların yüzde 88i, elektrik temini konusunun, kötü ya da çok kötü idare edildiğini, araba kullanmanın ya da yemek yapmanın zor olduğunu söylüyor. Yüzde 69luk bir kesim ise su temin etmenin zor olduğunu belirtiyor.
Iraklıların yüzde 53ü, Irak hükümetinin idaresinden hoşnut değil, yüzde 82si de yabancı güçlere güvenini yitirmiş durumda bulunuyor. Iraklıların yüzde 78i, işgal güçlerinin varlığına karşı çıktığını söylerken yüzde 69u da yabancı birliklerin, durumu daha da kötüleştirmekten başka bir işe yaramadığını vurguluyor.
Tehlikeli, hissiz, korkmuş kent
Diğer yandan söz konusu anketi değerlendiren BBC Dış Haberler Editörü John Simpson, Bağdatta umuttan umutsuzluğa adıyla yayınladığı yorumda, Irak sokaklarında bugün en çok duyulan ses, küçük özel jeneratörlerin ısrar edici gürültüsü, çokça görülen ise polis, ordu setleri ve halkı ölümle tehdit eden duvar ve şeritler üzerindeki yazılar. Bunlar, Irak halkının karamsarlığını açıklıyor. Jeneratörler orada, çünkü Amerikalılar ile Irak hükümeti elektrik sorununu çözebilmiş değil. Ve ölümler orada, çünkü onlar barışı tesis edebilmiş değil ifadeleri kullanıldı.
Simpson ayrıca, Bağdatın düşüşünün hemen ardından Hayfada konuştuğum bir esnaf, Ülkemin işgal edildiği gerçeği hoşuma gitmiyor. Ama Allaha şükür bunu Amerikalılar yaptı. Dünyanın en güçlü ülkesi, bize yardım eder diyordu. Fakat yapamadılar. Onlar, bırakın sivil halkı bakanlıklar ile kamu binalarını korumaktan bile aciz ifadelerini kullandı.
Dört yıllık işgalin ardından tehlikeli, hissiz, korkmuş ve endişeli bir kent. Fakat, karamsarlık ve öfke sadece duygusal değil. Küçük bir kızın, bombalı saldırıda kopan kolunu kurtaran bir cerraha, Birçok meslektaşınız gibi kaçmayı düşünüyor musunuz? diye sorduğumda, Hayır. Yarın öldürüleceğimi bilsem de kalacağım ve görevimi yapacağım diye cevap verdi. Bir gün böyle bir tavır, bu ülkeye yeniden dönecek. Fakat yakın zamanda değil diye yazdı.
Irakın işgali hataydı
Diğer yandan işgalin 4. yıldönümü nedeniyle kitlesel protestolara sahne olan ABDde yapılan son kamuoyu yoklaması ise halkın yüzde 59unun, Irak işgalinin hata olduğunu düşündüğünü gösterdi. Bu oran, işgaliden bu yana ABD halkının Irak işgaline verdiği desteğin en düşük seviyeye indiğini gösteriyor.
New York Üniversitesince yapılan bir araştırmaya göre ise Irakın işgali ve terörle savaş konsepti ve mücadelesi, dünya genelindeki terör saldırılarının tetikleyici bir unsuru haline gelmiş durumda. Irakın Etkisi adlı çalışmanın sonucunda, işgalle birlikte saldırıların 7 kat arttığı ifade ediliyor. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et