16 Nisan 2008 00:00

Tekstil işçileri:1 Mayıs resmi tatil olsun

1 Mayıs yaklaşmakta yine, bu yıl da işçiler, emekçiler talepleriyle alanları dolduracaklar. Kuşkusuz en ağır şartlarda, en güvencesiz çalıştırılan işçilerin başında tekstil atölyelerinde hiçbir sosyal hakları olmadan haftalık olarak çalıştırılan tekstil işçileri geliyorlar

Paylaş

1 Mayıs yaklaşmakta yine, bu yıl da işçiler, emekçiler talepleriyle alanları dolduracaklar. Kuşkusuz en ağır şartlarda, en güvencesiz çalıştırılan işçilerin başında tekstil atölyelerinde hiçbir sosyal hakları olmadan haftalık olarak çalıştırılan tekstil işçileri geliyorlar. Görüştüğümüz işçilerden yaşı küçük olanlar, 1 Mayıs’ın işçi bayramı olduğunu bizden öğrendiklerini, çok güzel bir şey olduğu, yetişkin olanlar ise 1 Mayıs iş gününe denk geldiği için katılmakta zorluk çekeceklerini, 1 Mayıs’ın ücretli izin günü olmasını istediklerini söylediler.
Doğan Öztürk 15 yaşından beri çalıştığını, tekstil işi dışında gelir elde etmek için kafede ek iş yaptığını söylüyor, “1 Mayıs ile ne yapacağız, işimiz gücümüz çalışmak” diye sıkıntısını dile getiriyor. Ve “Herkes aile geçindiriyor, 1 Mayıs’a gelmeyi kimse düşünemiyor, işten atılırız, kavga çıkar diye korkuyorlar” diyor.
‘İşçi bayramı olduğunu sizden öğrendim’
Mehmet 17 yaşında, ortacı olarak çalışıyor, çok yoruluyor. “1 Mayıs’ın işçi bayramı olduğunu sizden öğrendim, çok güzel bir şey, katılmak istiyorum” diyor, ama hafta içine geldiğini duyunca nasıl katılacağız ki diye, arkadaşına bakıyor. Arkadaşı Engin de yeni başlamış işe, o da bizden öğrendiğini söylüyor 1 Mayıs’ı. “Kaybedecek neyimiz var ki” diyor. 1 Mayıs’a geleceğini söylüyor.
20 yaşındaki Emre Aksu için ise 1 Mayıs o gün çalışmamak demek. Okmeydanı’nda bazı işyerlerinin o gün izinli olduğunu, bunun iyi bir şey olduğunu söylüyor.
Mezarda emekli olmak...
Yetişkin işçiler, 1 Mayıs’ı biliyorlar, taleplerini daha net anlatıyorlar. SSGSS’nin neler getireceğinden bahsediyorlar, çünkü sigortalı olanları var, sigortanın, emekliliğin hayatlarında bir karşılığı var, geç de olsa.
Bahri Yıldırım, 30 yaşında. 9 yaşından beri tarlada, çapada her işte çalıştığını, 9 yıldır tekstil işçiliği yaptığını söylüyor. “1 Mayıs ücretli izin günü olmalı, elimizden gelse gideceğiz, ama iş var, nasıl gidelim” diyor. Bu yıl 1 Mayıs’taki en önemli gündemin SSGSS olması gerektiğini söylüyor ve ekliyor, “Hükümet istiyor ki mezarda emekli olalım, biz bunu kabul etmeyeceğiz.”
43 yaşındaki Fahretti Aracı, 1 Mayıs’ın resmi tatil günü olması gerektiğini söylüyor. Türkiye’de demokrasi, insan hakları olmadığını anlatan Aracı, “Hükümet için anca kendi kuyruğuna basılınca demokrasi gereklilik oluyor” diyor. SSGSS’nin çok büyük hak gaspları yaratacağını söyleyen Aracı, “Emeklilik yaşını yükseltiyorlar, ama bilmiyorlar ki 30 yaşından büyük insanlar işsiz kalınca bir daha iş bulamıyor. Yasa koyucular bunu hiç düşünmüyor ki” diye isyan ediyor.
Çocuklarım için
Mahmut Erdoğan ve Şükrü Duman da aynı fikirde. 1 Mayıs’ın resmi tatil günü olmasını, SSGSS’nin geri çekilmesini istiyorlar. Erdoğan, “İşçiler 1 Mayıs’a geldiği zaman bazı işyerlerinde işçilerin yemeklerinin kesildiğini, bazılarında da işlerine son verildiğini anlatıyor.”
Duman ise tüm olumsuzluklara rağmen 1 Mayıs’a geleceğini, çocukları için SSGSS’ye karşı mücadele edeceğini söyledi.
Gülseren Ergün, yıllardır tekstil işçiliği yapmasına rağmen, çok az sigortası yatmış, bu yüzden sürekli iş değiştiriyor. 1 Mayıs’a hep katıldım, hep de katılacağım diyor. 1 Mayıs’a katılanlara hesap soruyorlar, o gün niye gelmedin diye, işçiler de sanki suçmuş gibi söylemekten çekiniyor. Bu bizim en doğal hakkımız” diyor. (İstanbul/EVRENSEL
Beyza Metin
ÖNCEKİ HABER

Yoksulluğun kol gezdiği sokaklarda genç olmak

SONRAKİ HABER

Baz istasyonu kaldırılsın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...