09 Kasım 2008 00:00

Şemdinli çetesi davası formalite icabı sürecek

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitapevi’ne düzenlenen bombalı saldırının üzerinden 3 yıl geçti, ancak açılan dava hâlâ sonuçlanmadı.

Paylaş

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitapevi’ne düzenlenen bombalı saldırının üzerinden 3 yıl geçti, ancak açılan dava hâlâ sonuçlanmadı. Kitapevi Sahibi Seferi Yılmaz, bütün belge ve bulgulara rağmen sanıkların açık bir şekilde korunduğuna dikkat çekerek, sürecin formalite olarak devam ettiğine dikkat çekti.
Özipek Pasajı’nda bulunan Umut Kitapevi bombalı saldırıya uğradı. Saldırıda ve sonrasında Ali Yılmaz ve Mehmet Zahir Korkmaz yaşamını yitirirken, saldırıyı gerçekleştiren JİTEM çalışanı ve itirafçı Veysel Ateş ile JİTEM mensupları Astsubaylar Ali Kaya ile Özcan İldeniz, suçüstü yakalandı. JİTEM mensuplarına ait araçta ise infaz edilecek kişilerin ev ve işyeri adresleri ve telefon numaralarının bulunduğu ajanda ile krokiler ve birçok yazılı belge ele geçirilmişti. Olaydan bir gün sonra itirafçı Veysel Ateş, kitapevine bomba attığı gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine konmuş, astsubaylar ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Şemdinli olaylarının ilk tepki 17 Kasım’da Yüksekova’da geldi. Protesto eylemine eden güvenlik güçlerinin müdahalesi üzerine çıkan çatışmalarda İslam Bartın, Ergin Mengeç ve Abdulhalik Geylani yaşamlarını yitirdi.
Savcı görevden alındı
Olayla ilgili iddianameyi hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya, sanıklar hakkında müebbet hapis isteminde bulundu. Kaya ve İldeniz için “Tanırım, iyi çocuklardır” diyen dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında dava ile bağlantısı olduğu iddiasıyla ek bilgiyi Genelkurmay Başkanlığı’na göndermesinin ardından Büyükanıt’a yönelik “suçlamaları” gerekçesiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca görevden alındı. Başbakan, pankartlarla ilçede protesto edilirken, ilçe merkezinde yaptığı konuşmada olayın sonuna kadar üzerine gidileceği sözünü verdikten hemen sonra ilçeden ayrılmasının ardından “Şemdinli halkı tanıklık yapamaz” dedi.
Umut Kitapevi Sahibi Seferi Yılmaz, bütün belge ve bulgulara rağmen sanıkların açık bir şekilde korunduğunu söyledi. Mahkeme sürecinin kendilerinin hukuka olan güvenini de bitirdiğini belirten Yılmaz, davanın askeri mahkemeye gitmesinin ise “Emir komuta zincirinin olduğu bir yerde yasal bir sürecin yaşanması mümkün değildir. Hukuk burada tamamen altüst olmuştur. Şemdinli davası Yüksekova çetesi ve Susurluk olayı gibi kapatılacaktır. Süreç formalite olarak devam etmektedir” dedi. (HakkariDİHA)

Yürüyüşlü protesto

Umut Kitapevi’ne düzenlenen bombalı saldırı ile başlayan olaylarının 3. yıldönümü nedeniyle, ilçe merkezinde yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe katılan yüzlerce kişi, olayların unutulmaması çağrısında bulundu. Umut Kitapevi’nin önünde bir araya gelen kitle DTP İlçe Başkanı Emrullah Öztürk, Başbakan’ın sözlerini hatırlatan Öztrük, “Sayın Erdoğan Şemdinli’nin ucu Ergenekon’a gitti hayırlı olsun” dedi. (HABER MERKEZİ)
Sıddık Güler -Sami Yılmaz
ÖNCEKİ HABER

‘68 Kürt sorununda eksik kaldı

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...