9 Mart 2009 01:00
Başbakan bile durduramadı
Mersin dün iki mitinge sahne oldu. Bir yanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan seçim mitingi düzenlerken, kentin başka bir alanında ise kadınlar talepleri için sokaktaydı.
3 bini aşkın kadın, söz söylemek için Mersin sokaklarını doldurdu. Aynı saatlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da kadınların miting yaptığı alanın yalnızca 400 metre uzağında kadınlara verdiği önemden söz ediyordu. Başbakan kadınlara yönelik konuşurken, polisler hemen yanı başında Başbakanın güvenliği için kadınların yaptığı mitingi engellemeye çalıştı. Ancak taleplerini haykırmakta kararlı olan kadınlar, engellemelere rağmen mitinglerini gerçekleştirdiler.
ÖZGÜRLÜK İSTEDİLER
Binlerce kadının katıldığı mitingle Mersin renkli bir gün geçirdi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle taleplerini haykırmak için miting düzenleyen 3 bin kadın, taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla sözlerini söylediler. Mitinge özgürlük talebi damgasını vurdu.
Akdeniz Belediyesinden Büyükşehir Belediyesine yürüyen kadınlar, yol boyunca Jin, Jiyan, Azadi, Kimsenin namusu olmayacağız, Üzmezi üzmeyen hükümet istifa, Dünya yerinden oynar kadınlar birlik olsa sloganlarını attılar. Her yaştan kadınların katıldığı yürüyüşe sokaktaki vatandaşlar da alkışlarıyla destek verdiler.
BAŞBAKANI PROTESTO ETTİLER
Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan kadınlar, Başbakan Erdoğanı zılgıtlar ve alkışlarla protesto ettiler. Kitle adına açıklama yapan Öğretmen Hacer Koçak, erkek egemen kapitalist sisteme karşı direndiklerini söyledi. Başbakanın 3 çocuk doğurun sözlerine yanıt veren Hacer Koçak, Başbakan Erdoğan, biz başbakan olalım sen çocuk doğur dedi.
Koçak, Bu 8 Martta da ailede koca, baba, ağabey, sevgili şiddetine; evdeki emeğimize el konulmasına, yoksullaştırılmaya ve emeğimizi iki kat sömüren patronlara hayır diyoruz dedi. (Mersin/EVRENSEL)
ADIYAMANDA MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ
Adıyamanda bir hafta öncesinden başlayan 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri, dün yapılan şölenle son buldu. Adıyamanlı kadınlar, bir hafta boyunca kan bağışından meşaleli yürüyüşe kadar bir dizi etkinlik yaptılar.
Geçen pazar günü 30 kişiyle Tuncelide yapılan etkinliğe katılan kadınlar, çarşamba günü de kan bağışı kampanyası çerçevesinde Adıyaman Devlet Hastanesinde kan verdiler. Cumartesi akşamı saat 18.30da şehir merkezinde düzenlenen meşaleli yürüyüşe ise coşku hakimdi. Alkışlar ve zılgıtlarla sürdürülen yürüyüşe yaklaşık 500 kişi katıldı. Demokrasi Parkı önüne kadar yürüyen kadınlar, burada yaptıkları açıklamada baskıya, şiddete karşı, sınıfsal sömürüye, taciz ve tecavüzlere karşı, 8 Martları yaratan kadınların ruhlarıyla direneceklerini haykırdılar. Bir haftaya yayılan 8 Mart etkinlikleri, dün Koma Hemdemin konseri ile son buldu.
TALEPLERİNE SAHIP ÇIKTILAR
Kocaelinin Derince ilçesinde 8 Mart şenliği yapıldı. Krize, savaşa karşı barış ve Filistinli kadınlar için taleplerin dile getirildiği şenliği Emek Partisi düzenledi. 500ün üzerinde kişinin katıldığı etkinlik, katılımcıların coşkusuyla dikkat çekti. Sinevizyon gösterimiyle başlayan etkinlikte Emek Partisi Derince Belediye Meclis Üyesi Adayı Fatma Küçük bir konuşma yaptı. Küçük konuşmasında, kadınların her alanda yok sayıldığını, ezildiğine dikkat çekti. Emek ve demokrasi güçlerinin desteklediği Emek Partisi Derince Belediye Başkan Adayı Güner Kizir de barış ve kardeşlik için kadınları yerel seçimlere müdahil olmaya çağırdı.
ADANA RENKAHENGTİ
Adanada binlerce kadın, hep bir ağızdan taleplerini haykırdı. Rengarenk giysileri ve pankartlarıyla alanları dolduran kadınlar, Krize, yoksulluğa, savaşa ve şiddete hayır dediler.
Adanada 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen miting, renkli görüntülere sahne oldu. Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünde toplanan kadınlar, sloganlarla Uğur Mumcu Meydanına kadar yürüdüler. Geniş önlemlerin alındığı mitingde polis, Özgürlüğün özgürlüğümüzdür yazan dövizler ile bazı pankartların alana girişine izin vermedi. Sadece kadınların katılımcı olduğu miting, kadınların yöresel kıyafetleri ile çektikleri halaylarla renkli görüntüler oluşmasına nenden oldu. Uğur Mumcu Meydanına kitlenin tamamının gelmesi ile başlayan mitingde, kadınlar coşkularıyla dikkat çektiler.
GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ
Miting Tertip Komitesi adına konuşan Emek Partisi İl Başkanı Sevil Aracı, konuşmasına Türk, Kürt, Arap, Ermeni, Çerkez kadınlar merhaba diyerek başladı. Aracı, Türkiyede kadınların hâlâ namus cinayetlerine kurban gittiğine dikkat çekti. Yargının da kadınların ölümü hak ettiğine destek verir yönde karar verdiğini ifade eden Aracı, 14 yaşında bir kızı taciz iddiasıyla yargılanan Hüseyin Üzmezin ve Baccayı öldürenlerin hâlâ cezalandırılmadığını dile getirdi. Aracı, kadın katliamlarına sessiz kalmayacaklarının altını çizdi. Daha önce özelleştirmenin ve Sosyal Sigortalar Kanununda yapılan değişikliklerin kadınları vurduğunun altını çizen Aracı, yaşanan ekonomik krizin de en çok kadınların sırtına yüklenmeye çalışıldığını belirtti.
Yaşamın yarısını oluşturan kadınların sadece siyasetin vitrininde yer alabildiğini belirten Aracı, Biz kadınlar geleceğimize, emeğimize ve bedenimize sahip çıkmak için mücadeleye devam ediyoruz dedi. Miting, konserler ve çekilen halaylarla son buldu. (Adana/EVRENSEL)
Kadir Baziki
Evrensel'i Takip Et