9 Mart 2009 01:00

Su ticarileştiriliyor


TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu’nun (İKK) düzenlediği “Ankara Su Sorunu ve Suyun Ticarileşmesi” konulu panelde, suyun kamu alanından çıkarılıp özelleştirildiğine, bunun da faturalara yansıdığına dikkat çekildi.
Panelde, 16 Mart İstanbul’da yapılacak 5. Dünya Su Forumu ile suyun küresel kapitalizmin metası haline getirilmeye çalışıldığı ifade edildi. TMMOB Ankara İKK’nin 5. Dünya Su Forumu’na alternatif olarak gösterdiği panel, önceki gün İnşaat Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirildi.
İKK Ankara Sekreteri Ramazan Pektaş, suya sahip çıkmanın, geleceğe sahip çıkmak olduğunu söyledi. Pektaş, Birleşmiş Milletler’in suyu hak olarak tanımlamaktan vazgeçip, ihtiyaç olarak tanımlaya başlamasıyla birlikte suyun piyasalaştırıldığı ve sömürü aracı haline getirildiğini ifade etti.
SUYUN TİCARETİ YAPILMAMALI!
5. Dünya Su Forumu Sekretaryası adına konuşan Prof. Dr. İbrahim Gürer ise Dünya Su Forumu’nu ilk olarak Fas’ta yaptıklarını; bunu sırasıyla Hollanda, Japonya, Meksika ve Türkiye’nin izlediğini kaydetti. 16 Mart’ta İstanbul’da düzenlenecek su forumunda amaçlarının, “Türkiye ve çevresindeki ülkelerin görüşlerini tarafsız bir biçimde vermek” olduğunu belirten Gürer, su konusunda Türkiye kendini yönetemez duruma geldiği takdirde, suyu yönetebilecek ortak aranması gerektiğini savundu. Su konusunda pazarlık yapılmaması gerektiğinin de altını çizen Gürer, insanın yaşaması için su üzerinden ticaret yapılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
‘DB ÖZELLEŞTİRDİ’
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Tayfun Çınar ise Türkiye’de Dünya Bankası öncülüğünde gerçekleştirilen modellerle suyun ilk olarak İSKİ tarafından piyasalaştırılmaya başlandığını belirtti. İSKİ Yasası’nda suyun yüzde 10 kâr ile satışının yapılacağının yer aldığını belirten Çınar, bunun, suyun bir kamu hizmeti olmaktan çıkıp ticarileştiğinin de göstergesi olduğunu kaydetti. Çınar, İSKİ modelinin zamanla yayıldığını, böylece suyun daha pahalı hale geldiğini dile getirdi.
HALK AYAĞA KALKTI
Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası Temsilcisi Arzu Turhan ise yerel yönetimlerin su politikası nedeniyle Kocaeli’nin susuz kaldığını söyledi. Kocaeli Belediyesi’nin Başbakan Erdoğan’ın damadına projeyi verdiğini belirten Turhan, Sapanca’dan Yuvacık Barajı’na plansız, raporsuz projelerle su taşıdığını, bunun faturasının da Kocaeli halkına çıktığını anlattı.
Kocaeli halkının meslek örgütleri ile beraber Kocaeli Su Meclisi’ni kurduğunu ve zamların geri alınması için çalışma başlattığını anlatan Turhan, bu mücadelenin Ankara’ya örnek olması gerektiğinin altını çizdi.
(Ankara/EVRENSEL)

ANKARA’DA SUYA YATIRIM YAPILMADI
İMO Ankara Şube Sekreteri Taylan Ulaş Evcimen, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 2006 yılına kadar suya yatırım yapmadığını söyledi. ASKİ’ye yapılmayan yatırımlar nedeniyle ASKİ’nin şebekeye verdiği suyun yüzde 30’larda kayıp yaşadığını kaydeden Evcimen, Ankara’da suyun alarm verdiğini söyledi. Gökçek’in, su sorununu Kızılırmak suyu ile çözeceğini savunarak halkı kandırdığını belirten Evcimen, 2030’da gelmesi planlanan Kızılırmak suyunun apar topar Ankara’ya getirilmesini eleştirdi.

Evrensel'i Takip Et