28 Nisan 2010 00:00

Uçan Süpürge ‘kötü kadın’ı işliyor

Bu yıl 13.’sü gerçekleşecek “Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali”, 6-13 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha kadınların hikayelerini Ankara’da seyirciyle buluşturacak.

Paylaş

Bu yıl 13.’sü gerçekleşecek “Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali”, 6-13 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha kadınların hikayelerini Ankara’da seyirciyle buluşturacak. Bu yılki teması “Kötülük” olan festivalin tanıtım toplantısı önceki gün Tunalı Hilmi Ninda Kafe’de gerçekleşti. Ebru Özkan, Feray Darıcı, Sezin Akbaşoğulları ve Taner Rumeli’nin de katıldığı toplantıda oyuncular, bu projede yer aldıklarından dolayı çok mutlu ve onurlu olduklarını ifade ettiler.
Festival Koordinatörü Halime Güner sinemanın güç, para, iktidar gerektiren bir alan olması açısından zor bir sektör olduğunu belirterek, festivalin kadın emeğinin görünür kılınması açısından önemli olduğunu söyledi. Binlerce yıldır birçok toplumun inançlarında, mitlerinde, edebiyatında kötülüğün kaynağı olarak kadının gösterildiğini hatırlatan Güner, “Ancak bu kötülüğün kaynağı olan kadınlar, her gün sokağa çıktığı için, radyodan istek şarkı istediği için öldürülüyor, çocuk yaşta tecavüze uğruyor, şiddete maruz kalıyorlar” dedi. 13. yaşını kutlayan festivalin 13 rakamına atfedilen “uğursuzluk” inancından da ilham alarak temasının “kötülük” olduğunu söyleyen Güner, “Yaptığımız şey, kültür sanat alanında kadının emeğine, kültürüne, bedenine sahip çıkmak” dedi. Güner, festivalin 6 Mayıs’ta Devlet Opera ve Balesi’nin Büyük Tiyatro Sahnesi’nde gerçekleşecek açılış töreninde ünlü oyuncuların birer cadı olarak sahneye çıkacağını ve birçok sürprizle dolu olduğunu belirtti. Güner, gecede “Uçan Süpürge Onur Ödülü” ve “Bilge Olgaç Başarı Ödülü”nün de sahiplerini bulacağını hatırlattı.
‘DİRENENLER, İTAATSİZLER, UYUMSUZLAR’
Festival komitesinden Ruken Öztürk ve Selen Doğan ise festivalin başlıklarını, bu başlıklar altında gösterilecek filmler ve festivalin diğer etkinlikleri hakkında bilgi verdiler.
Üç başlıktan oluşan festivalin, “Direnenler, İtaatsizler, Uyumsuzlar” başlığında haksızlığa direnen kadın hikayeleri, “Azizeler, Fahişeler, Katiller” başlığında “azize” olmak ya da “fahişe” olmak arasındaki iki seçimi de reddeden, bu rollerde oynayan ve içini boşaltan kadınların hikayeleri yer alacak. “Kötülük Çiçeği” başlığının Fransız Oyuncu Isabelle Huppert’e ayrıldığı festivalde, kötülüğün önemli temsilcilerinden olan Huppert “Bir kadın meselesi” ve “Seremoni” filmlerindeki kadın hikayeleriyle izleyiciyle buluşacak.
EVRİM ALATAŞ ANISINA
Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu (FIPRESCI) Ödülü’nü veren tek kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge’nin yarışma bölümü olan “Her biri ayrı renk” te son yılların önemli filmleri yarışacak ve Türkiye’yi de Pelin Esmer’in “11’e 10 kala” sı ve Aslı Özge’nin “Köprüdekiler” filmleri temsil edecek.
“Öteki Tarih” bölümü, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Yazar Evrim Alataş’a adandı. Festivalin bu bölümünde ise ötekileştirilip, yok sayılmaya çalışılanların hikayelerini anlatan 5 film gösterilecek. Nezahat Gündoğan’ın Dersim katliamı sırasında yurtlarından edilen Kürt kızlarını anlatan filmi “Dersimin Kayıp Kızları”, Berke Baş’ın Ermeni sorununu işleyen filmi “Nahide’nin Türküsü”, 12 Eylül dönemi ve Erdal Eren’i anlatan Nihan Belgin’in “Fırça Darbesi” ve Hülya Karcı’nın “12 Eylül Çocukları” bu bölümde yer alan filmler. “Yönetmeniyle Birlikte İzlemek” bölümünde ise gösterilen filmlerin yönetmenleri izleyiciyle buluşacak. “İyi Günde Kötü Günde”, “Erkekler Matinesi”, “PembesizMavisiz”, “En İyisi”, “Made in Europe”, “Retrospektif:Signe Baumane” ve “Altın Kızlar” bölümlerinde de sanatseverler birçok filmi izleme olanağı bulacak.
Festivalde ayrıca “Kadın Medyası”, “Beden Politikaları” ve “Kadınların Adaleti” atölye çalışmalarının yanı sıra paneller gerçekleşecek. Festival filmleri Ankara Goethe Enstitüsü ve Kızılırmak Sinemalarında seyirciyle buluşacak. (AnkaraEVRENSEL)
Derya Kaya - Şiar Can Şener
ÖNCEKİ HABER

ETEV’in Kurucusu Asiye Özdemir Eliçin anıldı

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa