11 Mayıs 2010 00:00

Dink davasında JİTEM itirafı

Agos Gazetesi Gernel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın 13’üncü duruşmasına, JİTEM çalışanı olduğunu söyleyen bir kişinin itirafları damga vurdu.

Paylaş

Agos Gazetesi Gernel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın 13’üncü duruşmasına, JİTEM çalışanı olduğunu söyleyen bir kişinin itirafları damga vurdu.
Mahkeme, daha önce Ümraniye Kapalı Cezaevi’nde yazdığı mektupta dosyaya ilişkin bilgisi olduğunu bildiren ve şu anda Amasya Cezaevi’nde tutuklu bulunan duruşma için tanık olarak getirilen Erhan Özer’in tanıklığına geçti. Özer herkes önünde tanıklık yapmayacağını belirtince mahkeme başkanı salonu boşalttı. Özer, avukatların soruları üzerine 2005 Kasım’ına kadar JİTEM adına çalıştığını açıkladı. Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in JİTEM’e çalıştığını kendi amirlerinden duyduğunu söyleyen Özer, amirlerinin isimlerini ise vermedi. 2005 yılında Hrant Dink’le ilgili bir plan yapıldığını bildiğini söyleyen Özer, Erhan ve Yasin’in bu konuda görevlendirildiğini ve istihbarat topladığını kaydetti. Kendisinin de cezaevine girmeden önce Agos çevresinde fotoğraflar çekip JİTEM’e verdiğini söyleyen tanık Özer, amirlerini ismini ve detayları şimdi konuşmayacağını gelecek duruşmada anlatacağını söyledi. Güvenlik endişesi yaşadığını anlatan Özer, Malatya Zirve Yayınevi katliamıyla ilgili de bilgilere sahip olduğunu iddia etti.
ERGENEKON BAĞI
Dünkü duruşmada Dink cinayetinde Ergenekon izi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü raporuyla kanıtlandı. Emniyet raporu, Dink cinayeti sanıklarının, 6 Ergenekon sanığıyla telefon görüşmesi yaptığını ortaya koydu.
Beşiktaş Adliyesi’nde bulunan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 13’üncü duruşması öncesinde tutuklu sanıklar Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu, adliyenin arka kapısından içeri alındı. Salon darlığı nedeniyle izdihamla başlayan duruşmada, mahkemeye ulaşan belgeler okundu.
Belgeler arasında en dikkat çekici olanı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden gönderilen rapordu. Bu rapor, Ergenekon davasında yargılanan 6 kişiyle, Dink cinayeti davası sanıklarının irtibatlı olduğunu ortaya koydu. Rapora göre 6 Ergenekon sanığıyla cinayet davası sanıklarının telefon görüşmeleri tespit edildi ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan alınan (TİB) dökümleri, mahkemeye gönderildi.
TANIDIK İSİMLER!
Bu 6 sanık arasında, Dink’i öldürülmeden önce, 301’inci maddeden yapılan suç duyurularıyla hedef haline getiren emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve Büyük Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz de bulunuyor. Diğer 4 sanık ise şöyle: İstanbul Ülkü Ocakları eski Başkanı Levent Temiz, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, JİTEM’ci Albay Levent Göktaş ve Deniz Binbaşı Erbay Çolakoğlu.
Dink’in öldürüldüğü 19 Ocak 2007 günü cinayete tanıklık eden Ayşe Paluş, tanık sıfatıyla ifade verirken, önceki duruşmada unutulduğu iddia edilen gizli tanık da dinlendi. Gizli tanık, Ermeni tercüman eşliğinde, bir başka odadan sesi değiştirilerek dinlendi. Cinayet günü Osmanbey’de bulunan Agos’un önünde, tetikçi Ogün Samast’ın yalnız olmadığına dikkat çeken gizli tanık, 4-5 kişi daha olduğunu belirterek bu kişilerden birinin, azmettirici Yasin Hayal’in abisi, tutuksuz sanık Osman Hayal olduğunu dile getirdi. Bir kişinin yolda yürüyen Dink’e bir şey sorarak oyaladığını anlatan gizli tanık, cinayetin ardından Hayal’in Şişli Camii’ne doğru koştuğunu, bir kişinin de sokağın içine doğru koştuğunu söyledi.
DİNK AİLESİNİN ÜSTÜ ARANDI
Öte yandan, duruşmaya katılan Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kızı Delal Dink, kardeşi Hosrof Dink, adliye girişinde polis aramasına tabi tutuldu. Rakel Dink, uygulamaya tepki gösterdi. (İstanbul/EVRENSEL)

UTANÇ MÜSAMERESİNE DÖNÜŞTÜ

Hrant Dink’in öldürülmesine ilgili açılan davanın 13. duruşması öncesi “Katilleri tanıyoruz, adalet istiyoruz” diyerek yine Beşiktaş Meydanı’nda bir araya gelen Hrant’ın arkadaşları, “Başlangıçta ‘namus davamızdır’ denen bu dava artık utanç müsameresine döndü. Yine de devleti, gecikmeli de olsa namusunu kurtarma operasyonuna çağırıyoruz” diyerek, davaya özel savcıların atanmasını istedi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 13. duruşmasından önce Hrant’ın arkadaşları “Katilleri tanıyoruz, adalet istiyoruz” talebiyle Beşiktaş İskele Meydanı’nda bir araya gelerek, her duruşma öncesi olduğu gibi basın açıklaması yaptı.
Açıklamaya, Rakel Dink, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, Prof. Dr. Baskın Oran, Yönetmen Sırrı Süreyya Önder, Senarist Önder Çakar, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Gencay Gürsoy, Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan Kemal Aytaç, Çocuklar İçin Adalet Çağrıcılarından Tiyatrocu Mehmet Atak, Prof. Dr. Ahmet İnsel, Dansçı Zeynep Tanbay, Oyuncular Tülin Özen ile Yeşim Büber, BDP PM Üyesi-Yazar Ayşegül Devecioğlu siyasi cinayete kurban gidenlerin aileleri katıldı. “Hrant için Adalet için” pankartını açan grup Türkçe ve Ermenice “Hrant için Adalet için” yazılı döviz taşındı. Açıklama sırasında sık sık “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz”, “Katil çeteler devletle beraber”, “Katil devlet hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Öldür diyenler yargılansın” sloganları atıldı.
Açıklamayı okuyan Oyuncu Tülin Özen, Dink davasının bugün 3 buçuk yılını doldurduğunu belirterek, “Biz ömrümüz yettiğince burada olacağız. Hrant’ın öldürülmesine bir şekilde karışmış resmi görevlileri bugüne kadar koruyanlar bunu bilsin” dedi. “Hrant Dink suikastı özel bir savcı ekibi tarafından araştırılmayı hak etmiyor mu?” diye soran Özen, “Savcılar atayabilirler. Bunları yapamayan bir devletin, kendine devlet demesi ya da adalet kavramıyla uzaktan yakından ilişkisi olduğunu iddia etmesi komik değil mi? Elbette komik. Ama bizim gülecek halimiz yok. Başlangıçta ‘namus davamızdır’ denen bu dava artık utan müsameresine dönüştü. Bunu bir kenara yazdık, unutamayız. Yine de devleti, gecikmeli de olsa namusunu kurtarma operasyonuna çağırıyoruz. Sabrımız ve tahammül gücümüz bu kadarına izin veriyor” diye konuştu.

TOPLUMSAL BELLEK PLATFORMU DA DURUŞMADAYDI

Hrant Dink davasının 13. duruşmasını, öldürülen aydınların yakınları tarafından oluşturulan “Toplumsal Bellek Platformu” da takip etti.
İstanbul Beşiktaş Adliyesi’nde görülen davada, Dink ailesinin yanı sıra Uğur Mumcu’nun oğlu Özgür Mumcu ve kızı Özge Mumcu, Doğan Öz’ün kızı Bengi Heval Öz ve eşi Sezen Öz, Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe, Ümit Kaftancıoğlu’nun gelini Canan Kaftancıoğlu, Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi, Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok, Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe ile abisi İbrahim Göktepe, gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın abisi Hüseyin Ocak, Yasemin Cebenoyan’ın kardeşi Cüneyt Cebenoyan, Işıl Özgüner’in kızı Alev Özgüner, Hasan Ocak’ın kardeşi Hüseyin Ocak, Zeki Tekiner’in kızı Aylin Tekiner de duruşmayı izledi.
ÖNCEKİ HABER

Dünya Kupası Afrikalılara yaramadı

SONRAKİ HABER

Seyyar satıcılar: İşgalci değil emekçiyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...