11 Mayıs 2010 01:00
Dink davasında JİTEM itirafı
Agos Gazetesi Gernel Yayın Yönetmeni Hrant Dinkin öldürülmesine ilişkin davanın 13üncü duruşmasına, JİTEM çalışanı olduğunu söyleyen bir kişinin itirafları damga vurdu.
Mahkeme, daha önce Ümraniye Kapalı Cezaevinde yazdığı mektupta dosyaya ilişkin bilgisi olduğunu bildiren ve şu anda Amasya Cezaevinde tutuklu bulunan duruşma için tanık olarak getirilen Erhan Özerin tanıklığına geçti. Özer herkes önünde tanıklık yapmayacağını belirtince mahkeme başkanı salonu boşalttı. Özer, avukatların soruları üzerine 2005 Kasımına kadar JİTEM adına çalıştığını açıkladı. Yasin Hayal ve Erhan Tuncelin JİTEMe çalıştığını kendi amirlerinden duyduğunu söyleyen Özer, amirlerinin isimlerini ise vermedi. 2005 yılında Hrant Dinkle ilgili bir plan yapıldığını bildiğini söyleyen Özer, Erhan ve Yasinin bu konuda görevlendirildiğini ve istihbarat topladığını kaydetti. Kendisinin de cezaevine girmeden önce Agos çevresinde fotoğraflar çekip JİTEMe verdiğini söyleyen tanık Özer, amirlerini ismini ve detayları şimdi konuşmayacağını gelecek duruşmada anlatacağını söyledi. Güvenlik endişesi yaşadığını anlatan Özer, Malatya Zirve Yayınevi katliamıyla ilgili de bilgilere sahip olduğunu iddia etti.
ERGENEKON BAĞI
Dünkü duruşmada Dink cinayetinde Ergenekon izi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü raporuyla kanıtlandı. Emniyet raporu, Dink cinayeti sanıklarının, 6 Ergenekon sanığıyla telefon görüşmesi yaptığını ortaya koydu.
Beşiktaş Adliyesinde bulunan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 13üncü duruşması öncesinde tutuklu sanıklar Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu, adliyenin arka kapısından içeri alındı. Salon darlığı nedeniyle izdihamla başlayan duruşmada, mahkemeye ulaşan belgeler okundu.
Belgeler arasında en dikkat çekici olanı, İstanbul Emniyet Müdürlüğünden gönderilen rapordu. Bu rapor, Ergenekon davasında yargılanan 6 kişiyle, Dink cinayeti davası sanıklarının irtibatlı olduğunu ortaya koydu. Rapora göre 6 Ergenekon sanığıyla cinayet davası sanıklarının telefon görüşmeleri tespit edildi ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından alınan (TİB) dökümleri, mahkemeye gönderildi.
TANIDIK İSİMLER!
Bu 6 sanık arasında, Dinki öldürülmeden önce, 301inci maddeden yapılan suç duyurularıyla hedef haline getiren emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve Büyük Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz de bulunuyor. Diğer 4 sanık ise şöyle: İstanbul Ülkü Ocakları eski Başkanı Levent Temiz, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, JİTEMci Albay Levent Göktaş ve Deniz Binbaşı Erbay Çolakoğlu.
Dinkin öldürüldüğü 19 Ocak 2007 günü cinayete tanıklık eden Ayşe Paluş, tanık sıfatıyla ifade verirken, önceki duruşmada unutulduğu iddia edilen gizli tanık da dinlendi. Gizli tanık, Ermeni tercüman eşliğinde, bir başka odadan sesi değiştirilerek dinlendi. Cinayet günü Osmanbeyde bulunan Agosun önünde, tetikçi Ogün Samastın yalnız olmadığına dikkat çeken gizli tanık, 4-5 kişi daha olduğunu belirterek bu kişilerden birinin, azmettirici Yasin Hayalin abisi, tutuksuz sanık Osman Hayal olduğunu dile getirdi. Bir kişinin yolda yürüyen Dinke bir şey sorarak oyaladığını anlatan gizli tanık, cinayetin ardından Hayalin Şişli Camiine doğru koştuğunu, bir kişinin de sokağın içine doğru koştuğunu söyledi.
DİNK AİLESİNİN ÜSTÜ ARANDI
Öte yandan, duruşmaya katılan Hrant Dinkin eşi Rakel Dink, kızı Delal Dink, kardeşi Hosrof Dink, adliye girişinde polis aramasına tabi tutuldu. Rakel Dink, uygulamaya tepki gösterdi. (İstanbul/EVRENSEL)
UTANÇ MÜSAMERESİNE DÖNÜŞTÜ
Hrant Dinkin öldürülmesine ilgili açılan davanın 13. duruşması öncesi Katilleri tanıyoruz, adalet istiyoruz diyerek yine Beşiktaş Meydanında bir araya gelen Hrantın arkadaşları, Başlangıçta namus davamızdır denen bu dava artık utanç müsameresine döndü. Yine de devleti, gecikmeli de olsa namusunu kurtarma operasyonuna çağırıyoruz diyerek, davaya özel savcıların atanmasını istedi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dinkin öldürülmesiyle ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 13. duruşmasından önce Hrantın arkadaşları Katilleri tanıyoruz, adalet istiyoruz talebiyle Beşiktaş İskele Meydanında bir araya gelerek, her duruşma öncesi olduğu gibi basın açıklaması yaptı.
Açıklamaya, Rakel Dink, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, Prof. Dr. Baskın Oran, Yönetmen Sırrı Süreyya Önder, Senarist Önder Çakar, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Gencay Gürsoy, Çağdaş Avukatlar Grubundan Kemal Aytaç, Çocuklar İçin Adalet Çağrıcılarından Tiyatrocu Mehmet Atak, Prof. Dr. Ahmet İnsel, Dansçı Zeynep Tanbay, Oyuncular Tülin Özen ile Yeşim Büber, BDP PM Üyesi-Yazar Ayşegül Devecioğlu siyasi cinayete kurban gidenlerin aileleri katıldı. Hrant için Adalet için pankartını açan grup Türkçe ve Ermenice Hrant için Adalet için yazılı döviz taşındı. Açıklama sırasında sık sık Hepimiz Hrantız, hepimiz Ermeniyiz, Katil çeteler devletle beraber, Katil devlet hesap verecek, Faşizme karşı omuz omuza ve Öldür diyenler yargılansın sloganları atıldı.
Açıklamayı okuyan Oyuncu Tülin Özen, Dink davasının bugün 3 buçuk yılını doldurduğunu belirterek, Biz ömrümüz yettiğince burada olacağız. Hrantın öldürülmesine bir şekilde karışmış resmi görevlileri bugüne kadar koruyanlar bunu bilsin dedi. Hrant Dink suikastı özel bir savcı ekibi tarafından araştırılmayı hak etmiyor mu? diye soran Özen, Savcılar atayabilirler. Bunları yapamayan bir devletin, kendine devlet demesi ya da adalet kavramıyla uzaktan yakından ilişkisi olduğunu iddia etmesi komik değil mi? Elbette komik. Ama bizim gülecek halimiz yok. Başlangıçta namus davamızdır denen bu dava artık utan müsameresine dönüştü. Bunu bir kenara yazdık, unutamayız. Yine de devleti, gecikmeli de olsa namusunu kurtarma operasyonuna çağırıyoruz. Sabrımız ve tahammül gücümüz bu kadarına izin veriyor diye konuştu.
TOPLUMSAL BELLEK PLATFORMU DA DURUŞMADAYDI
Hrant Dink davasının 13. duruşmasını, öldürülen aydınların yakınları tarafından oluşturulan Toplumsal Bellek Platformu da takip etti.
İstanbul Beşiktaş Adliyesinde görülen davada, Dink ailesinin yanı sıra Uğur Mumcunun oğlu Özgür Mumcu ve kızı Özge Mumcu, Doğan Özün kızı Bengi Heval Öz ve eşi Sezen Öz, Metin Göktepenin annesi Fadime Göktepe, Ümit Kaftancıoğlunun gelini Canan Kaftancıoğlu, Abdi İpekçinin kızı Nükhet İpekçi, Metin Altıokun kızı Zeynep Altıok, Metin Göktepenin annesi Fadime Göktepe ile abisi İbrahim Göktepe, gözaltında kaybedilen Hasan Ocakın abisi Hüseyin Ocak, Yasemin Cebenoyanın kardeşi Cüneyt Cebenoyan, Işıl Özgünerin kızı Alev Özgüner, Hasan Ocakın kardeşi Hüseyin Ocak, Zeki Tekinerin kızı Aylin Tekiner de duruşmayı izledi.
Evrensel'i Takip Et