02 Aralık 2011 07:33

Bedel Ödemek

AKP hükümetinin, AB ile görüşmelerinden sonra bir anda ortaya çıkan ‘bedelli askerlik’ tartışmaları ülkede herkesin dilinde dolaşmakta. Kimileri bunu demokratikleşmenin bir aracı olarak değerlendiriyor, kimi bunun vatan hainliği olduğunu söylüyor. Ancak ortada 30000 TL gibi bir miktar dururken bu tasarının neye hizmet edeceği a

Bedel Ödemek
Paylaş
Onur Aydın

AKP hükümetinin, AB ile görüşmelerinden sonra bir anda ortaya çıkan ‘bedelli askerlik’ tartışmaları ülkede herkesin dilinde dolaşmakta. Kimileri bunu demokratikleşmenin bir aracı olarak değerlendiriyor, kimi bunun vatan hainliği olduğunu söylüyor. Ancak ortada 30000 TL gibi bir miktar dururken bu tasarının neye hizmet edeceği apaçık karşımızdadır.

Tayyip Erdoğan’ın bu yasa tartışılırken, ‘30.000 TL veremeyecek kişileri de düşüneceğiz. Onlar da bu ülkenin insanları’ demişti. Peki ne değişti de bu söylediği söz yerine gelmedi. Çünkü AKP burada zorunlu askerlik uygulamasının olduğu bir ülkede, böyle bir açıklama yaparak tepkileri azaltabilirdi. Bu yalanı söylemesi gerekiyordu.

Başbakanın her vesilede söylediği ‘biz halkın partisiyiz’ sözü bu yasayla birlikte tekrar aklımıza gelmelidir. AKP şu güne kadar yaptığıyla kimin çıkarları için mücadele ettiğini bizlere çok iyi gösterdi ve göstermekte. Bedelli askerlik uygulaması bunun en son ve en samimiyetsiz göstergesi oldu. Vicdani Red’di savunanlara ise vatan haini diyerek, askerlikten kaçmanın doğru olmadığını, askerliğin ‘peygamber ocağı’ olduğunu söylüyor. Sormak lazım tabi Başbakana... Böyle ‘yüce’ gördüğün bir yeri neden 30.000’e satıyorsun? Ya da AKP’nin yüce değerlerinin ölçütü her zamanki gibi para mıdır?
AKP, halkı milliyetçilik ve muhafazakarlık yönleriyle etkilemeye, insanları birbirine kırdırma planları yapmaktadır. Bedelli askerlik üzerinden politika yapıyor ve gençlerin içinde bulunduğu psikolojiyi ve yaşadığı sıkıntıları görmüyor, görmezlikten geliyor.
Gençlik her gün yaşanılan ölümleri, işkenceleri, askerde yaşanan ‘intihar’ haberlerini gördükçe, bu durumdan rahatsız hale geliyor. Hükümet kendi savaşını yaratıyor, gençleri burada ‘vatan sağolsun’ yalanıyla kandırmaya, aileleri bununla avutmaya çalışmak istiyor. Ancak artık yaşanılanlar, gerçekleri görmemize daha büyük fayda sağlıyor. AKP’ye oy veren binlerce emekçi de bu durumu görmelidir artık. AKP sermaye sınıfını düşünen ve onun büyümesi için çalışan bir partidir. Halkı yalanlarıyla kandırmak istemektedir.

Olası bir savaş zamanında ise gene halka dönecektir yüzünü... Ancak halk gerekli cevabı vermelidir. Eğer AKP savaşacak bir ordu kurmak istiyorsa, varlığının sebebi olan patronların çocuklarından kurmalıdır. Kirli oyunlarına emekçi ailelerinin evlatlarını karıştırmamalıdır.
Ve sistemden kaynaklı olarak bireysel şekilde Vicdani Red şeklinde mücadele eden gençlere tutuklama veya kanun çıkarıldığında günde 1 TL karşılığında kamu alanında çalışma kuralı getirilmemelidir.

Evet. Bu sorun bir bakımıyla demokrasi sorunudur. Kürt sorunu gibi çözümü acil bir mesele bu konudan bağımsız değildir. Ve bunun çözüm yolu bireysel olarak değil, demokrasi güçleriyle birlikte demokrasi mücadelesinin ilerletilmesinden geçmektedir.
 

ÖNCEKİ HABER

İki Durum Birlikte Değerlendirilemez

SONRAKİ HABER

Güç birliğinin adayı Öztaşkın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...