8 Şubat 2006 23:00

Bakan Şener devre dışı

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'in itirazıyla geri gönderilen Galataport ihalesinde yöntem ve ihaleye çıkan kurum değiştiriliyor. Danıştay ihale için imar planı hazırlamaya Kültür Bakanlığı'nın değil Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yetkili olduğunu bildirmiş ve ihaleye onay vermemişti. Bakan Şener de ihaleyi Yüksek Planlama Kurulu'nda incelerken Danıştay'ın kararını gözönünde bulundurarak ihaleyi ÖİB'ye geri göndermişti. ÖİB de yapacağı ihalenin yöntemini değiştirmeye karar verdi. Yeni ihale Özelleştirme Kanunu gereği yapılacağı için ihalenin "yap-işlet-devret" yerine "işletme hakkı devri" yöntemiyle yapılması hedefleniyor. Galataport'ta ihale süreci 3 etaptan oluşacak. Bunlardan ilki 1/5000 ve 1/1000'lik imar planlarının yapılması olarak belirlenirken, ikinci aşamada proje belirlenecek, son aşamada ise strateji belirlenerek ihale süreci işlemeye başlayacak. Bu yeni sürecin dışında kalan isim ise ihaleyi geri gönderen Bakan Şener olacak. Yeni ihalede imar planını ÖİB yapacak, karar mercisi de YPK değil, Özelleştirme Yüksek Kurulu olacak. Abdüllatif Şener ise ÖYK üyesi değil. Bakan Şener ÖİB'den borç ertelemesi isteyen şirketlerin isteklerine karşı çıktığı için ÖYK üyeliğinden alınmıştı. Yeni ihalede Galataport'un kaderini; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ve Şener'in yerine kurul üyesi olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım belirleyecek.

Görüş alınacak Öte yandan ÖİB'nin imar planı yapma yetkisi bulunurken, imar planını hazırlarken kanun gereği ilgili kuruluşlardan görüş alması gerekiyor. İdare, imar planı hazırlanması sırasında, ilçe belediyesi, büyükşehir belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı gibi 7-8 kuruluştan görüş alacak. İmar planının hazırlanma sürecinin kuruluşlardan gelecek görüşlerin hızına bağlı olduğu, görüşler ne kadar hızlı gelirse planın da o kadar hızlı tamamlanabileceği ifade ediliyor. Öte yandan ilk ihalede aynı kuruluşlardan görüş alındığı hatırlatılarak, bunun süreci hızlandırabileceğine işaret ediliyor. Burada mevcut imar planının onaylanması ya da kuruluşlardan farklı görüşler gelirse bu dikkate alınarak yeni bir plan hazırlanması seçenekleri bulunuyor. Özelleştirme İdaresi tarafından hazırlanacak imar planının Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından onaylanmasının ardından ilk etap tamamlanmış olacak.




STRATEJİ NE OLACAK? ÖİB, liman özelleştirmelerinde işletme hakkı devri yöntemini kullanırken, Özelleştirme Kanunu'nda yap-işlet-devret modeli özelleştirme yöntemleri arasında sayılmıyor. Dolayısıyla yeni ihalenin ilk ihaledeki yap-işlet-devret modeli ile değil işletme hakkı devri yöntemi ile yapılması hedefleniyor. Buna karşılık ihalenin özünde bir değişiklik olmayacak, şartname ekine yatırım taahhüdü konarak, alıcının ilk ihaledeki gibi gerekli yatırımları yapması sağlanacak. Galataport'un ilk ihalesinde 49 yıl olan işletme süresinde ise değişiklik öngörülmüyor. ÖİB teamül olarak, yatırım taahhüdü aldığı limanlarda 49 yıl, diğerlerinde ise 36 yıllık işletme hakkı devri veriyor. Son dönemde ihaleye çıkan Mersin ve İskenderun limanları 36 yıl süreyle işletme hakkı devri yöntemiyle ihaleye konurken, yatırım taahhüdü bulunan İzmir Limanı'nda bu süre 49 yıl olarak belirlendi. Buna karşılık ilk ihaledeki 49 yıllık ödeme süreci bulunmayacak, ödeme süresi buna göre büyük oranda kısaltılacak, ancak süre konusunda henüz bir netliğe ulaşılmış değil. Galataport'ta, gerekli çalışmalar tamamlanarak bu yıl ihaleye çıkılması öngörülüyor.

Evrensel'i Takip Et