15 Ağustos 2005 21:00

Projelerin reddine...!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından, kentin sorunlarını çözmek için geliştirilen çok sayıda projenin hükümet tarafından reddedildiği ortaya çıktı. Suriçi tramvay, Dicle vadisinin rehabilitasyonu ve kentsel gelişim projesi gibi çok sayıda projenin gerçekleşmesine, 'yasal' ve 'idari' sorunlar gerekçe gösterilerek, izin verilmedi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan "Kentsel ve Bölgesel Sorunlar Güçlükler Tespitler ve Çözüm Önerileri" başlıklı raporda, geçtiğimiz yıl bütçesi 52 milyon 273 bin YTL olan belediyenin, günlük hizmetlerin yanı sıra yoğun göçün yarattığı toplumsal sorunların giderilmesine yönelik bir takım sosyal projeleri hayata geçirildiği hatırlatılıyor. Kentin büyük problemleri karşısında sınırlı bütçeye sahip olan belediyenin, sorunların çözümü konusunda dış kaynaklara yöneldiği belirtilen raporda, Türkiye-AB Mali İşbirliği kapsamında sunulan 8 projeye toplam 1 milyon 800 bin avro destek sağlandığı dile getiriliyor.

İzin verilmeyen projeler Bunun yanında geliştirilen birçok projenin yasal ve idari sorunlardan dolayı gerçekleşemediği vurgulanan raporda, izin verilmeyen projeler şöyle sıralanıyor;
  • "Katı Atık Yönetimi Etüt Projesi için Alman Kalkınma Ajansı (KFW) ile 500 bin avro hibe anlaşması yapılmış, ancak bu hibe Devlet Planlama Teşkilatı'nca, projenin İller Bankası'ndan alınabilecek krediyle yapılabileceği görüşüne dayanılarak reddedilmiştir.
  • Dicle Vadisi Rehabilitasyonu Etüt Projesi için Türk-İspanyol Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü kapsamında 350 bin avro hibe sağlanmasına karar verilmesine rağmen, bu proje DPT tarafından projenin 2005 yatırım programında olmaması gerekçe gösterilerek reddedilmiştir.
  • Dış İmplant Projesi için Güney Kore Büyükelçiliği ve EAID (Avrupa-Asya Diş Hekimliği Akademisi) ile hibe anlaşması yapılmasına rağmen Sağlık Bakanlığı'nca yabancı hekimlere çalışma izni verilemeyeceği gerekçesiyle bu proje de reddedilmiştir.
  • Suriçi Tramvay Projesi için Deutsche Bank ile 5 milyon avro kredi anlaşması yapılmasına rağmen İller Bankası Genel Müdürlüğü teminat veremeyeceğini bildirmiş ve proje şu an itibariyle rafa kaldırılmıştır.
  • Kentsel Gelişim Projesi, 2005 Türkiye-AB Mali İşbirliği Programı'na sunulmuş ve Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği'nce 9 milyon 926 bin avro hibe sağlanmasına karar verilmesine rağmen, DPT yazısında hibenin 6 milyon avroya indirilmesi ve kalan miktarın diğer illere (Gaziantep, Şanlıurfa ve Erzurum) dağıtılması kararlaştırılmıştır. Ancak diğer illerden proje sunulamadığı için geriye kalan yaklaşık 4 milyon avro hiçbir bölge belediyesine kullandırılmamış. Deyim yerindeyse, sağlanan hibe heba olmuştur.
  • Aziziye Kentsel Dönüşüm Projesi için Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası ile 30 milyon avro kredi anlaşması konusunda görüş birliğine varılmış, ancak yine DPT yatırım programında yer almadığı için resmi anlaşmalar yapılamamıştır."

  • Evrensel'i Takip Et