26 Temmuz 1999 21:00

Tahran-Ankara satrancı sürüyor

Bölgenin süper gücü gibi davranmaya çalışan Ankara ile bölgedeki ağırlığını hatırlatan İran arasında sular henüz durulmuş değil.

Paylaş
Tahran-Ankara satrancı sürüyor
Bölgenin süper gücü gibi davranmaya çalışan Ankara ile bölgedeki ağırlığını hatırlatan İran arasında sular henüz durulmuş değil. ABD ile eşgüdümlü olarak İran'daki öğrenci eylemlerini destekleyen açıklaması üzerine Tahran'ın tepkisini çeken Ecevit, iki Türk askerini elinde tutan İran'ı "PKK'ye kucak açmakla" suçlamayı dün de sürdürdü. Cumhurbaşkanı Demirel ise, "Suriye gibi bir durum olur mu?" sorusuna "Şimdilik değil" yanıtını verdi.
'İki er istila edecek değil'
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i Mısır'a uğurladıktan sonra, Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ecevit, sınırı aştığı belirtilen iki askerin henüz bırakılmadığını söyledi. Erlerin bir an önce serbest bırakılması için gerekli işlemlerin yapıldığını belirten Ecevit, "Dün de söylemiştim, eğer böyle bir sınır aşma olayı olmuşsa herhalde kasıtlı değildir, kasıtlı olması söz konusu olamaz. İki askerimiz İran'ı istila etmeye kalkışacak değillerdir" dedi.
Ecevit, bu olayın bir an önce olumlu bir şekilde kapanmasını, sona ermesini beklediklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Bu arada, bizim İran'dan bazı yakınmalarımız var. PKK'nın Suriye'deki varlığı büyük ölçüde azaldı, fakat Suriye'nin yerini şimdi İran büyük ölçüde almış gözüküyor. PKK'ya kucak açıyor. Bu komşuluk ve dostluk ilişkileriyle bağdaşmayacak bir davranıştır. Bu konuda İran yönetimiyle aramızda görüşmeler sürecektir. İran'ın bir an önce gerçek dostluk ve dayanışma işbirliği sürecine girmesi konusunda Türkiye ile birlikte hareket edeceğini umarım. Biz hiçbir ülkenin içişlerine karışmayız ve topraklarımızda başka ülkelerin içişlerine karışma eğiliminde olan kuruluşlara, gruplara asla izin vermeyiz. Biraz da kendi içişlerinde yarattığı kargaşadan kaynaklanan bazı gelişmeler var. Dikkatler bu konu üzerine çekilmek isteniyor. İran'la aramızda görüşmeler oluyor. Bunu daha somutlaştırma gereği de açık. Çünkü dediğim gibi, son zamanlarda
PKK'ya İran eskisinden çok, daha ileri ölçüde kucak açmış gibi görülüyor. Bunu da, komşuluk ilişkileriyle bağdaştıramıyoruz."
Demirel temkinli
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'de Mısır'a giderken uçakta, "Başbakan'ın açıklamalarında, İran ile bir gerginlik doğduğu havası var" diyen bir gazeteciye, "İran ile gerginlik eksik olmuyor ki... Ama gerginlikte ne İran'ın yararı var, ne bizim yararımız var, açıkçası" yanıtını verdi. Demirel, Başbakan Ecevit'in İran konusundaki ifadelerini uygun bulduğunu da söyledi. Demirel, "İran'ın, Suriye'nin yerini almış olması nedeniyle geçen ekim ayında Suriye'ye uygulanan baskı türü, İran için de söz konusu olabilir mi?" sorusuna ise, "Hadiseler farklı, şartlar farklı, durumlar farklı, çözümler farklı" yanıtını verdi.
"Nasıl bir çözüm olacak?" sorusu üzerine de Demirel, "Zaman içerisinde birçok şey bir çözüme kavuşur" dedi. Süleyman Demirel, gezisine katılan yabancı basının Türkiye'deki bazı temsilcilerinin soruları üzerine , Türkiye ile İran'ın iki komşu olduğuna işaret etti. Demirel, "Problemler ne olursa olsun hep barışçı yöntemle çözdük" karşılığını verdi.
Cumhurbaşkanı Demirel, "Suriye gibi bir durum olur mu?" sorusunu ise "Şimdilik değil" şeklinde cevaplandırdı.
ÖNCEKİ HABER

Hükümet emekçileri oyalıyor

SONRAKİ HABER

Eurogold için tahkim uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...