21 Nisan 2015 00:28

Çocuklar için evrim şarkıları geliyor

Çocuklara yönelik bilgilendirici müzik çalışmaları yapan Şubadap Çocuk ve Praksis Müzik Kolektifi çocuklar için evrim şarkıları besteledi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Evrimin eğitim müfredatından çıkarılması üzerine İzmirli müzisyenler evrimi müzik repertuvarına ekledi ve çocuklar için evrim şarkıları yaptı.
İzmir’de, çocuklara yönelik bilgilendirici müzik çalışmaları yapan Şubadap Çocuk ve Praksis Müzik Kolektifi çocuklar için evrim şarkıları besteledi.
‘Dino’nun Şarkıları’ isimli albüm çocuklar için yazılan ve çocuklar tarafından seslendirilen 6 şarkıdan oluşuyor. Yaşam ağacı, ben doğmadan önce, değişelim, Dino’nun şarkısı, zaman makinesi ve ornitorenk şarkılarının olduğu albümle birlikte yayınlanacak 16 sayfalık kitapçıkta şarkı sözleri ve şarkılarla ilgili anlatılar yer alacak.

YOKSUL MAHALLELERDE DAĞITILACAK
Albüm 23 Nisan sabahından itibaren subadapcocuk.org sitesinden dinlenebilecek ve indirilebilecek. Bunun yanı sıra kitlesel fonlama ile oluşturulan bütçe ile 3 bin CD ve kitapçık basılarak yoksul mahallelerdeki çocuklara ücretsiz dağıtılacak. Bestelediği şarkıları ‘Çocuk Şarkıları Konserleri’ ile de çocuklara ulaştıran Şubadap Çocuk, hem geçen yıl çıkardığı ‘Bilmiş çocuğun şarkıları’ hem de ‘Dino’nun şarkıları’ albümlerinden şarkılarla konserler yapmaya da devam edecek.

‘NEDENSELLİK BAĞINI KURMALARINI İSTEDİK’
Praksis Müzik Kolektifinden Serdar Türkmen’le yaptıkları evrim albümü üzerine konuştuk.
Yıllardır yoksul mahalleler ağırlıkta olmak üzere çok sayıda mahalle derneğinde, belediye semtevinde, okulda çocuklarla çalışmalar yürüttüklerini belirten Türkmen, “Bu çalışmalarda elbette iktidarın hegemonyasının yarattığı kültür ve bilgi sorunlarını gördük. Örneğin, geçen yıl yayımladığımız ‘Bilmiş çocuğun şarkıları’ albümünden ‘Şubadap’ şarkısını öğretirken karşılıklı konuşuyoruz çocuklarla. ‘Denizler neden mavi olur?’ sorusunun cevabı olarak ‘Allah öyle istediği için’ cümlesini kuran çocuk sayısının çok fazla olduğuna şahit olduk. Burada bahsettiğimiz elbette tanrı inancı ile ilgili bir durum değil, ‘nedensellik’ bağının kurulamaması ama asıl olarak iktidarların çocukları ‘nedensellik’ten uzak tutmaya çalışması. İşte bizim yaptığımız çocuk şarkıları bu çarpıtmanın önündeki bir barikat olarak görülmeli yani aslında politik gerekçelerle çocuk şarkısı yapıyoruz. İktidar Evrim’i ders müfredatlarından çıkarıyor, biz de müzik repertuvarlarına ekliyoruz” dedi.

‘UZMANLARDAN DESTEK ALDIK’
Bestelenme, kayıt edilme ve kitapçığın hazırlanma süreçlerinde biyolog, psikolog, rehberlik uzmanı, drama eğitmeni ve müzisyenlerin görüşlerine sıklıkla başvurduklarını söyleyen Türkmen “Hatta belki de bir bu kadar şarkı da ‘olmaz’lar sebebiyle elendi. Şimdiye kadar birkaç ‘Çocuk Şarkıları Konseri’nde bu şarkıları seslendirdik. Birkaç okulda yaptığımız çalışmalarda bu şarkıları öğrettik. Çocukların süzgecinden geçmesi önemli tabii. Şarkılar çocuklar tarafından hem çok sevildi hem de dinozor karakterinden dolayı oldukça büyük bir merak ortaya çıktı. 23 Nisan’ı hep birlikte bekliyoruz” diye konuştu. s

‘ŞARKILARI BİRLİKTE HAZIRLADIK’
Şarkıların hepsinin çocuklar tarafından söylendiğini dile getiren Türkmen albüm sürecini şöyle anlattı: “İzmir’in 6 ayrı yerinden -Narlıdere, Gediz, Balçova, Karşıyaka, Limontepe, Menderes- toplam 15 çocuk bu şarkıları seslendirdi. Kayıtların hiç biri stüdyo ortamında yapılmadı, aksine evler, dernekler tercih edildi. Dolayısıyla hayatın sesleri de kayıtlara dahil oldu. Şarkı sözleri için açık bir çağrı yaptık, ‘Evrim şarkıları yazıyoruz’ diye. Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Doktora öğrencilerinden ‘Yaşam ağacı’ şarkısı geldi, İzmir’den rehberlik öğretmeni bir arkadaşımız ‘Ornitorenk’i yazdı, Antep’ten Türkçe öğretmeni bir arkadaşımız tamamladı, ‘Dino’nun Şarkısı’ Konak-Bostanlı vapurunda kolektif bir şekilde yazıldı ve hemen ertesinde heyecanla bestelendi. Eğlenceli ama yorucu bir süreç oldu.”

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe tek golle yeniden lider

SONRAKİ HABER

Saraybosna’da taraftar cinayeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa