18 Ocak 2015 04:58

‘Kim indirecek’ çağı

Birkaç yıl önceydi. Bindiğim taksinin şoförüyle muhabbet ediyoruz. Sebahat Tuncel’in bir eylem alanında polislerle girdiği tartışma ajansların en önemli gündemiydi. Derken taksici geçim gailesinin yarattığı kasvetli ruh halini bir anda haber alanına yöneltti ve ‘Kim indirecek bunu’ dedi.

Paylaş

“...Tabu, bilgi ve ölüm... İşte bilgi çağının karmaşık denklemi. Ama şu bir gerçek ki; tabuları bilgisi ile yıkan insan bir gün ölümü de bilgisiyle yenmekten söz edebilecek...”
Hrant Dink

Vedat YILDIRIM*

Birkaç yıl önceydi. Bindiğim taksinin şoförüyle muhabbet ediyoruz. -Malum sokağın nabzını tutar taksiciler, sohbetleri memleketin sosyal iklimine ışık tutar- Sigortasız çalıştırılmalarından, plaka ve taksi sahiplerinin insafsızlığından dem vuruyorduk. Bir taraftan da radyodaki haberlere kulak kabartıyorduk. Sebahat Tuncel’in bir eylem alanında polislerle girdiği tartışma ajansların en önemli gündemiydi. Derken taksici geçim gailesinin yarattığı kasvetli ruh halini bir anda haber alanına yöneltti ve hıncını Sebahat Tuncel’den almaya başladı adeta. ‘Kim indirecek bu kadını, polisimize nasıl olur da el kaldırır!’
İşte böyle böyle nice insanlar ‘indirildi’ bu memlekette. Kimi zaman devlet ve kabadayıları eliyle, kimi zaman  ‘duyarlı vatandaşları’ ile. Hrant Dink, Hristiyanlara yönelik Zirve katliamı, Musa Anter. Kutsal ‘devletümüzün’ güvenliği gerekçe gösterilerek katledilen Roboskî emekçileri... İndirildiler.
İnanç kutsallarına saldırı gerekçesi ile yapılan vahşetler de saldırılar da benzer refleksleri barındırıyor maalesef. ‘Hakikat benim’ ben merkezciliği ve onun yarattığı toplumsal rant, fikirlerinden dolayı insanları ortadan kaldırmaya yetti, yetiyor. Madımak’ı, Charlie Hebdo katliamını, Nijerya’daki toplu kıyımları, Filistinlilere yönelik yarım asırlık zulüm... İndirildiler.
Bazen  iktidara ve güce koşullandırılmış yığınlar hınç ve kutsallarını bahane ederek başkalarını yok etme hakkını kazanıyorlar. Kimi zaman da ulus-devlet baronları ‘nüfus bende hakikat bende’ diyen çoğunluğu maniple ederek ulus-din sentezli ‘yıkılmaz’ bir çıkar ittifakı kuruyorlar. Mesela bizim memlekette bu durum Türk-İslam sentezi, İsrail’de siyonist devlet olarak tezahür edebiliyor. Sağcısı solcusu ile eril ve kutsal Rusya mafya devleti homofobik olabiliyor. 
Batının neoliberal ulus-devletleri bu işleri daha ‘incelikli’ bir üslupla yürütüyorlar. Kendi toplumlarında kurdukları ve baskının inceltilmiş hali olan ‘rıza’ imalathaneleri ile konformist bir sistem yaratıyorlar. Olan yine Charlie Hebdo’nun solcu aydınlarına oluyor. Ortadoğu’da insan öldüren savaş makinelarini satmaya devam ediyorlar, yanında da i-phone veriyorlar.
Kıssadan hisse; bizim memlekette özgürlükçü bir toplumsal mutabakatın vazgeçilmezi olan sekülerliği, kaybedilmiş iktidarlarının soluk bayrağı olarak kullanan ‘laikçiler’, Charlie Hebdo bayraktarlığı yapmayı pek de hak etmiyorlar. Unutmasınlar ki bu kesimin tiraj patlaması yapan resmi gazetesi Sözcü, yaydığı magazinel nefret söylemi ile Akit gazetesinin düşman kardeşi durumundadır. Bu mahalle Ergenekon’un sulandırılmasına destek vererek de zulada bekleyen ‘bir gün ansızın gelebiliriz’cilerin fikriyatına sırt çeviremedi.
Tamam. Hrant Dink’in öldürülmesi bir neo-İttihat ve Terakki projesi idi. Lakin histerik kutsal devlet aklı alavere dalavereleri ile ‘millet’i bu duyarlılığa razı ettiriyor yıllardır. Sistematik olarak tekrar ettirilen yalanlarla sıradan faşizmin aramızda kol gezmesine vesile oluyorlar. Neoliberal ben merkezciliği de arkalarına alarak sınıfsal çelişkileri görünmez kılabiliyorlar.
Ha bu arada, madem ‘kutsal’a hakaret deniliyor, ‘Allah’ın vasıflarına sahip bizim liderimiz’ diyen milletvekilinin de, ‘bakara makara’ diyen bakanın da ‘azarlanması’ gerekmez mi? Hakkaniyet bunu farz kılmaz mı? Ermenilere yapılan nice hakaret nefret suçuna girmez mi? ‘Bunlar Zerdüşttür, ateşe taparlar, Alisiz Alevi bunlar...vs’ suç teşkil etmez mi?..
Şu körolasıca hassasiyet hiç mi mağdur ve mazlumun mahallesine uğramaz.

* Müzisyen

ÖNCEKİ HABER

Yüzleşme kapısında sanatın tokmağı

SONRAKİ HABER

Sepyalı imaj devri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...