24 Kasım 2011 10:24

KHK’lerle yasal değişiklik kabul edilemez

KESK İstanbul Şubeler Platformu üyeleri, “4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı”nın Bakanlar Kurulu’na sevk edilmesini protesto etti. Galatasaray lisesi önünde eylem yapan KESK’liler “Sahte sendika yasasını kabul et

KHK’lerle yasal değişiklik kabul edilemez
Paylaş

KESK’liler adına açıklama yapan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ersoy Adıgüzel, uluslararası anlaşmalar ve sözleşmelerin ayaklar altına alındığını ve grevli toplu sözleşme haklarının tanınmadığını belirtti. Adıgüzel, yasa taslağında örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin devam ettiğini dile getirdi. AKP Hükümetinin bugüne kadar 35 kanun hükmünde kararname (KHK) çıkardığının altını çizen Adıgüzel, KHK’ler yoluyla değişiklik yapılması yoluna gidilmesinin parlamenter bir anayasal düzen açısından kabul edilemez olduğunu ifade etti.

KHK’lerin arasında en dikkat çekici olanının AKP iktidarının “Eşit işe eşit ücret” diye yansıttığı 666 sayılı KHK olduğunu belirten Adıgüzel, “666 sayılı KHK ile yapılan değişik ile kurumların merkez uzman kadrolarının, il müdürü ve üstü kadroların maaşlarının 657 sayılı yasa kapsamından çıkarılarak, 375 sayılı KHK kapsamında belirlenmesi iki yönlü değerlendirmelidir. AKP, ya belirdiği bu kadroları devletin asli sürekli görevlerinin yürütecek ‘devlet memuru’ olarak bırakacak ya da bu kadroları sözleşmeli statüye geçirecektir.

AKP’nin son günlerde kamuoyunda sıkça tartıştırdığı ‘devlet memuru’ ve ‘kamu çalışanı’ tanımının bu belirleme üzeriden şekilleneceği görülmektedir” diye konuştu.

YURTTAŞ DEĞİL MÜŞTERİ OLDULAR

Türkiye’nin yıllardır gündeminde olan güvencesiz çalışma uygulamaları ve yaşanan krizlerle birlikte istihdam üzerinde kalıcı tahribatlar yaratıldığının bilindiği belirten Ersoy Adıgüzel, “Devletin yurttaşlarına karşı anayasal görevi olan yeni istihdam alanları yaratma, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik vb. olanakları sağlamak gibi sorumlukları geri plana iterek, ‘yurttaş’ kavramı yerine ‘müşteri’ kavramını ön plana çıkarmıştır” diye konuştu.  

Adıgüzel, kamu emekçilerinin mali, özlük ve sosyal haklarının, toplusözleşmelerle belirlenmesi gerekirken bunun KHK’ler ile belirlenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Adıgüzel, “Eğer taleplerimizin dikkate alınmadığı bir toplusözleşme görüşmeleri süreci başlatılırsa buna karşı sessiz kalmamızı kimse bizden beklemesin. Grev hakkımızı kullanmak üzere tüm demokratik ve meşru araçlarla bu hayasızca akını durdurmak için mücadelemizi yükselteceğiz” dedi. (İSTANBUL)


TAŞRA UZMANLARI KHK’DE YOK SAYILIYOR

Gelir İdaresi Gelir Uzmanları ve Yardımcıları, Muhasebe Uzmanları ve Milli Emlak Uzmanları Dernekleri üye ve yöneticileri 666 sayılı KHK ile Maliye Bakanlığı bünyesinde merkez ve taşra ayrımına gidilmesini ve taşra uzmanlarının ücret artışlarında kapsam dışı bırakılmasını protesto etti.

Maliye Bakanlığı önünde dün yapılan eylemde, “Teşkilatın en ağır işçileri ne zaman hak ettiği değeri görecek?​”, “yıllarca vergicilik yaptık. Sınavlardan geçtik. Hâlâ uzman olamadık mı?​”, “Kamuda devrim! eşit işe eşitsiz ücret getirildi” dövizleri dikkat çekti.  Trabzon, İstanbul, İzmir, Malatya, Balıkesir gibi illerden katılımın yoğun olduğu eylemde Uzman Dernekleri Gelir İdaresi Gelir Uzmanları ve Yardımcıları Derneği Başkanı Ferhat Ülkü konuştu.  666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bazı bakanlıklarda ve kamu kurumlarında çalışan uzman ve yardımcılarının ücret ve özlük haklarında iyileştirici düzenlemeler yapıldığını kaydeden Ülkü, Maliye Bakanlığında görev yapan uzman ve yardımcılarının ise KHK’ye dahil edilmediğini ifade etti.

‘EŞİTSİZLİK GİDERİLMELİ’

“666 sayılı KHK’de yok sayılan biz taşra uzmanları sesimizi duyurmaya geldik” diyen Ülkü, bu şekilde çalışma barışının yok edildiğini, Maliye Bakanlığı bünyesindeki uzmanlar arasında merkez ve taşra ayrımına gidildiğini, idarenin bütünlüğünün bozulduğunu ve taşra uzmanlarının kapsam dışı bırakıldığını söyledi. Ülkü, bu eşitsiz durumun yeni bir yasa ile acilen düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Gelir İdaresi Başkanlığının 10 Ocak 2011 tarihli Avrupa Kalite Vakfını “EFQM” Mükemmellik Modelini “GEMİ” olarak adlandırdıklarını söyleyen Ülkü, “GEMİ, en başından su almaya başlamıştır. GEMİ’nin en önemli mürettebatına yapılan bu haksızlıkla bu projenin inandırıcılığı kalmamış olup, başarılı olması da mümkün görülmemektedir” dedi. Ülkü, Başkanlığın mükemmellik modelinin temel kavramı olan “çalışanlarla başarma” ya yapılan vurgunun 666 sayılı KHK ile sekteye uğradığını belirtti.

Eylem açıklamadan sonra bir süre alkış protestosu ile devam etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hukuk iktidarın baskı aracı oldu

SONRAKİ HABER

Haber müdürümüz serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa