24 Ağustos 2015 15:22

Soma Davası'nda müşteki avukatları salonu terk etti

Paylaş

Eda AKTAŞ
Manisa

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia ile ilgili 8'i tutuklu 46 kişi hakkında açılan davanın 3'üncü duruşmasının 5'inci celsesi tutuksuz sanıkların çapraz sorgusu ile devam etti. İkinci bölümde ilk olarak emniyet vardiya amiri mühendis Erdem Cambaz'ın sorgusuna geçildi. Müşteki Avukatlarından Berrin Demir'in, ne zaman işe başladığını, kimin tarafından işe alındığını ve emniyet amiri görevini nasıl aldığı sorularına Canbaz, “Beni işe Akın Çelik aldı. 2013 yılında işe başladım. Mühendis olarak başladım, bir müddet sonra emniyet amiri oldum. Beni göreve Mehmet Efe atadı. Özel bir eğitim almadım bu konuda. Bizden daha tecrübeli amirlerle çalışarak işimizi öğrendik” şeklinde cevap verdi. Kendisinin iş güvenliğinde değil emniyet birimde olduğunu vurgusuna yapan sanık Canbaz’a müşteki avukatlarından, iş güvenliği ve emniyet birimi arasındaki fark soruldu. Canbaz bu soruya, “İş güvenliği uzmanına belli konular verilir o konular dairinde risk analizi yaparlar. Emniyet biri olarak biz, emniyetsiz bir durum var mı, işçinin üzerinde eksik malzemesi var mı ona bakarız. Üzerimizde taşınabilir sensörleri yazarız” diyerek cevap verdi.

‘ISI SENSÖRÜ OKUMA BİLGİM YOK’

Müşteki Avukatı Hatice Kılıç'ın, sıcaklığın normalde 24 derece olmasını gerektiğini ama ölçülen sıcaklığın 33 derece olduğunu hatırlatarak, 33 derecelik sıcaklığın işçilerin çalışması için uygun olup olmadığını sormasına ise Canbaz, “Normaldir. Herhangi bir sorun olsa, uygun olmasa ben çalışmam” diyerek cevap verdi.  Isı sensörlerini takip edip etmediği sorusuna ise Canbaz, ısı sensörü okuma bilgi olmadığını sadece gaz okumasını bildiğini ve ısıyı gaz izleme merkezinin takip ettiğini söyleyerek yanıtladı.

‘EKSTRA BİR EĞİTİM ALMADIM’

Olaydan sonra kendisinin askere gittiğini ve daha yeni gelip tekrardan işe başladığını söylemesi üzerine müşteki avukatları, “İşletme ekonomik anlamda sıkıntı yaşadığını söylüyor ama siz asker dönüşü tekrar işe başlıyorsunuz. Üst kademedekiler mi işe başlamanızı istedi yoksa işinizde gerçekten iyi olduğunuz için mi tekrar başladınız” sorusu sorulunca Canbaz, “İddianamede bu durum yok. Cevap vermiyorum” diyerek tepki gösterdi.  Sensörleri nasıl kullanıldığı ve ne gibi özelliklerinin olduğu konusunda eğitim alıp almadığı sorulan Canbaz, “Üst amirlerimizde öğrendik. Bir süre onlarla çalışıyoruz. Ekstra bir eğitim almadım” dedi.

 ‘İÇERİYE HAVA VERİLDİĞİNE HİÇ DENK GELMEDİM’

Canbaz’ın çapraz sorgusundan sonra tutuksuz sanık Soner Günay’ın çapraz sorgusuna geçildi. Maden teknikeri emniyet birimi amiri olarak çalışan Günay, gaz takibi ve işçilerin üzerlerine aldığı malzemelerin kontrolünü yaptığını söyledi. Sanık avukatlarından, “Sensör ölçümlerinde sıkıntı olursa kime söylerdiniz? Çalıştığınız dönemde gaz değerlendirme sıkıntılı bir duruma denk geldiniz mi? Şu an çalışıyor musunuz?” gibi soruların yöneltildiği sanık Günay, hala işine devam ettiğini ve gaz ölçümlerinde sıkıntılı bir durum yaşamadığını söyleyerek, “Sensörde sıkıntı olduğunda gaz bakım birimine haber verirdik. Arkadaşlar gelir sensörün bakımını yaparlardı” şeklinde cevap verdi. Sanık avukatları, sabit sensör değerlerinin düşürülmesi için içeriye hava verildiğinin iddia edildiğini ve kendisinin böyle bir durumla karşılaşıp karşılaşmadığı sorulması üzerine Günay, “Böyle bir şey bilmiyorum. Ben hiç denk gelmedim” diyerek cevap verdi.

‘MADENDE YAŞANAN OLAYLAR ANİ OLAYLARDIR’

Daha sonra söz alan Müşteki Avukatlarından Sercan Aras’ın “Üst amirinize risk değerlendirmesi konusunda bilgi verdiniz mi ya da onlara sordunuz mu? Anlık riskli olaydan söz etmiyorum daha sonrasında yaşanacak bir olaya dair bir uyarınız oldu mu?” sorusuna Günay, “ Yaşanan sıkıntıları amirime bildiririm. Madende yaşanan olaylar ani olaylardır. Geleceğe yönelik tahminde bulunamayız. Bir sıkıntı olduğunda zaten üst birimimize söylüyoruz” cevabını verdi.  İşe başladığında bir haftalık verilen eğitim dışında emniyet birimi için özel eğitim almadığını söyleyen Günay, tahlisiye ekibinde yer aldığı için sadece bu konuda bir eğitim aldığını ifade etti. Acil eylem planında yer alıp almadığı soruna ise Günay, planda yer almadığını, planın panoda asılı olduğunu ama yer almadığı için bakmadığını söyledi.

‘YETKİMİZ YOK’

Günay’ın çapraz sorgusundan sonra Gaz izleme personeli Batuhan Ünlüyol’ın çapraz sorgusuna geçildi. Ünal sadece işçi olduğunu ve 48 tane cihazın izlemesinden görevli olduğunu söyleyerek, ocağı boşaltma ya da hiçbir konuda imza yetkisi olmadığını da belirtti. Savcının iddianamede geçen sensör verilerinde defterlere geçirilirken değişiklik yapıldığını sorması üzerine Ünlüyol, “Dışarıdan müdahale mümkün değil. Bilgisayar kaydı yapılıyor. El cihazları ve sabit sensörlerin farklılık gösterme sebebi, el cihazları ayakları ölçer sabit sensörler ayak başlarında olduğu içindir” şeklinde cevap verdi. Verileri yarım saatte bir kayıt altına aldıklarını söyleyen Ünlüyol, “Bir sensörde olağan üstü bir yükselme olursa ne yaparsınız?” sorusuna, “Hangi panoda sorun varsa orayı arar söyleriz. Vardiya amirine de haber veririz. Olay büyükse Akın Çelik’i ararız” şeklinde cevap verdi.

‘GAZ İZLEME KONUSUNDA EĞİTİM ALMADIM’

Müşteki Avukatlarından Aziz Aytaç’ın merkezi gaz izleme yönergesini bilip bilmediğini ve bu konuda eğitim alıp almadığını sormasın üzerine Ünlüyol, “Gaz izleme konusunda eğitim almadım. Herkes gibi işe ilk başladığımda bir haftalık eğitim aldım” cevabını verdi. Müşteki Avukatlarından Berrin Demir,’in “Tam olarak göreviniz nedir? Çalışma sisteminiz nasıldır?” sorularına Ünlüyol, “Gazları izliyorum, bantları izliyorum. Tüm gün izliyorum. Arayı sadece ihtiyaç için ve yemek için veriyorum” şeklinde cevap verdi. Müşteki Avukatlarından İbrahim Arzu’nun “İzleme işinde yeterli olduğunuza inanıyor musunuz?” sorusuna Ünlüyol, işini yaptığını onu bilemeyeceğini söyledi. Arzu “Gazlardan anlayan birisinin olması daha iyi olmaz mı?” şeklinde sormasına ise Ünlüyol, “Olabilir tabi” diyerek cevap verdi. Arzu’nun “Görevlendirmeyi kim yaptı? İşi nasıl yapacağınızı kimden öğrendiniz? Kim tarif etti neye göre gaz izlemeyi size?” sorularına Ünlüyol, “Susmak istiyorum” diyerek yanıtsız bıraktı.

MÜŞTEKİ AVUKATLARI SALONU TERK ETTİ

Ardından Yasin Kurnaz’a bağlı olarak çalışan iş güvenliği uzmanı mühendis Ergün Yılmaz, Harun Hüneş’in çapraz sorgusuna geçildi. İlk olarak savcının ocakta sığınak olup olmadığına dair sorusunu cevaplayan Yılmaz, bu konuda tam bir bilgisi olmadığını ifade etti. Sanık avukatlarının risk analizi yapıp yapmadığına dair sorusuna ise risk analizi yaptığını söyleyen Yılmaz, risk analizi yaptığını belirtti. Yılmaz’ın çapraz sorgusunun ardından Harun Güneş’in sorgusuna geçildiği sırada müşteki avukatlarından Selçuk Kozağaçlı söz aldı. Kozağaçlı Güneş’e  “301 madencinin yaşamını yitirmesi ile ilgili söyleyeceğiniz yeni bir şey var mı? Bu facia neden yaşandı” diye sordu. Güneş’in “Facianın sebebi henüz belirlenemedi. Olayın seyri henüz belli değil” diye cevap vermesi üzerine ise Kozağaçlı, “Herşey güzeldi de bu 301 madenci neden öldü? Belli ki hepiniz aynı şeyi söyleyeceksiniz” diyerek tepki gösterdi. Sanık avukatlarının ifadeler sırasında müvekkilerine söyletemediklerini çapraz sorgu yoluyla söyletmeye çalıştıklarını belirten Kozağaçlı, sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit’in ise uzun sorular sorarak mağdur işçilerin dinleneceği bir sonraki aşamayı geciktirmeye çalıştığını vurguladı.

Kozağaçlı’nın bu tepkisi ardından müşteki avukatları salonu terk ederken, mahkeme heyeti ise duruşmayı yarına erteledi.

ÖNCEKİ HABER

Ardahan Valisi, OHAL ilan etti: Hiçbir eyleme izin vermem

SONRAKİ HABER

HDP'nin Alevi vekillerinden Davutoğlu’ya tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa