17 Eylül 2014 17:30

Torba yasayla işsiz kalan madenciler oturma eylemi yaptı

Zonguldak'ta, Torba Yasa ile maliyetlerinin arttığı gerekçesiyle üretimi durduran özel maden şirketlerinin işten çıkardığı maden işçileri Valilik önünde oturma eylemi yaptı.

Torba yasayla işsiz kalan madenciler oturma eylemi yaptı
Paylaş

Torba Yasa'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte üretimi durduran 4 bin 200 madencinin çalıştığı 22 özel maden şirketi, işçilerin iş akitlerini sonlandırmaya başladı. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, yasanın yürürlüğe girdiği günden bugüne kadar toplam bin 200 işçinin resmi olarak işten çıkarıldığını söyledi.

İşten çıkarılan madencilerden yaklaşık 500'ü, bugün Valilik önünde toplandı. İşçiler, Valilik binası önünde oturup baretlerini yere vurarak Torba Kanun'u protesto etti. 'Zonguldak uyuma madencine sahip çık', 'İşçi burada vekiller nerede?', 'Vali buraya' sloganları atan madenciler, Vali Ali Kaban ile görüşmek için Valilik binasına girmek istedi. Ancak Valiliğin giriş kapısında önlem alan çevik kuvvet ekibi madencilere izin vermedi.

Polisin, içlerinden seçecekleri temsilcilerin Vali ile görüşebileceğini söylemesi üzerine madenciler 14 kişilik bir heyet oluşturdu. 14 kişi, Vali Ali Kaban ile görüşmek için binaya girerken, diğer işçiler eylemlerini sürdürdü.

ZONGULDAKLILAR DESTEK VERDİ

Madencilere bazı vatandaşlar da destek verdi. Eyleme oğlu 5 yaşındaki Yusuf Buğra Tiryaki ile katılan 8 yıllık maden işçisi 32 yaşındaki Abdullah Tiryaki, oğlunun ana sınıfına gideceğini ancak okul ihtiyaçlarını alamadığını söyledi. 9 yıllık madenci 3 çocuk babası 37 yaşındaki Şenol Demirtaş da yırtık ayakkabını basın mensuplarına göstererek, "Bir haftadır çalışmıyorum. Çocuklarıma okul harçlığı veremiyorum. Bayram geldi, ihtiyaçlarını karşılayamadım. Ben bir yevmiyeye muhtacım. Benim kırılmadık yerim kalmadı. Parmaklarım kırıldı, omuzum, dizim çatladı. Kömürün altında ezildi. Ama madende çalışmak istiyorum. Başka elimizden bir iş gelmiyor. Zonguldak'ta başka iş yok" dedi.

Madencilerin oturma eylemi sürürken, özel maden şirketi sahipleri sabah AKP Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar ile Ticaret ve Sanayi Odası'nda toplantı yaptı. Ulupınar ve 4 maden şirketi sahibi, daha sonra AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüşmek için Ankara'ya hareket etti.

HEYET, VALİ İLE GÖRÜŞTÜ

İşçilerin aralarında seçtiği 14 kişilik heyet, Vali Ali Kaban ile görüştü. Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından maden mühendisi İlyas Altun, çıkışta Valilik önünde bekleyen işçilere açıklama yaptı. Vali Ali Kaban'ın, taleplerini içeren raporu Ankara'ya göndermek üzere kendilerinden istediğini belirten Altun, şöyle dedi: "Vali Bey bizden rapor istedi. Yanımızda olduğunu, üst makamlara bu taleplerimizi ivedi bir şekilde ileteceğini söyledi. Bu süreç bugün çözümlenecek bir sorun değil. Şimdi dağılacağız. Çözümün takipçisi olacağız. Gerekirse yine toplanacağız, baretimizi yine yere vuracağız, yine alkışlayacağız. Ama bunu bir muhalefet çerçevesinde yapacağız, taşkınlıkla, başka fikirlerle, zihniyetlerle değil. Ekmeğimizin derdinde olacağız."

Kalabalık arasındaki madencilerden 48 yaşındaki Orhan Aksu ise "Bu kadar işçinin çoluğu çocuğu ne yiyecek. 3 ayda torba yasası çıktı. Bu işin biran önce çözüme kavuşturulması lazım. Oy istemeye geldikleri zaman herkes kapıya geliyor. Zonguldak milletvekilleri, esnafı nerede? Hepsine yazıklar olsun" dedi.

Açıklamanın ardından kısa bir süre daha Valilik önünde bekleyip slogan atan işçiler, daha sonra dağıldı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

HES iptal oldu, tarihi köprü su altında kalmaktan kurtuldu

SONRAKİ HABER

Uyuşturucu satıcıları çatıştı: 1\'i çocuk 2 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa