27 Haziran 2011 07:37

'Susma haykır, eşcinseller vardır'

19. LGBTT Onur Haftası, dün İstiklal Caddesi'nde düzenlenen onur yürüyüşü ile sona erdi.19. Onur Yürüyüşü’ne Blok vekillerinden Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü ve EDP başkanı Ferdan Ergut da katıldı. Yürüyüşe katılan binlerce kişinin talepleri arasında a

'Susma haykır, eşcinseller vardır'
Paylaş
Çiçek Tahaoğlu

19. Onur Yürüyüşü’ne Blok vekillerinden Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü ve EDP başkanı Ferdan Ergut da katıldı. Yürüyüşe katılan binlerce kişinin talepleri arasında anayasaya "cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği" ibarelerinin eklenmesi, seks işçilerinin sendikal haklara sahip olması, Nefret Suçları Yasası’nın çıkarılması öne çıktı. Yürüyüşte Hatip Dicle'ye de büyük destek vardı.   Şişli’deki olayların ardından başlayan Onur Yürüyüşü’nde, " Eşcinseller susmayacaklar", "Hastanede değil, sokaktayız", "Susma haykır eşcinseller vardır" gibi sloganların yanısıra "Hatip Dicle onurumuzdur" ve "yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı. "Alışın, heryerdeyiz", "Aşk örgütlenmektir", "Anneyim, yanındayım", "Anayasada cinsel yönelim" dövizleri taşındı.  

MİLLETVEKİLLERİ DE YÜRÜDÜ

Yürüyüşte Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü,Sebahat Tuncel,Sırrı Süreyya Önder ve CHP Milletvekili Melda Onur da vardı.   bianet’e konuşan Kürkçü, "Şişli’de Kürdüz, Taksim’de eşcinseliz. Eşcinsellerin haklarını savunmayan sosyalist değildir" dedi. Tuncel, ise "yeni anayasa cinsiyetçilikten arındırılarak, toplumsal cinsiyet eşitliği dikkate alınarak yapılmalıdır. Bu yapıldığında LGBTT bireylerin hakları da gözetilecektir" diye konuştu.

MANGO VE ENGLISH TIME PROTESTOSU

Geçtiğimiz günlerde, English Time dil kursununda bir trans kadının kaydının yapılmaması ve Mango mağazasında yine trans bir kadının, kadın kabininde giyinmek istemesinin engelenmesi üzerine, yürüyüşçüler Mango ve English Time önünden geçerken, mekânları protesto etti, "homofobik mango" sloganları atıldı.  

Kalabalık Galatasaray Lisesi’nin önüne geldiğinde, önceden atılmış biber gazının etkisinde kaldı. Yürüyüş helikopterler eşliğinde Tünel Meydanı’na kadar sürdü.  

EDP Genel BaşkanıFerdan Ergut, "Buraya gelmeden başka bir ayrımcılık sorununu protesto etmek için bir araya gelmiştik. Şimdi Taksim’de başka bir ayrımcılığın Türkiye toplumu tarafından farkına varılması için mücadele eden insanlarla buraya geldik. Bu iki sorun aslında Türkiye toplumunun nasıl özgürleşeceğini bize gösteriyor. Türkiye’nin bütün mağdurları, geyleri, lezbiyenleri, travestileri, kürtleri, alevileri yanyana gelerek bu toplumu birlikte özgürleştireceğiz."  

Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:   "Bugün gaz bombaları arasında yürüyerek buralara geldik. Bizler Lezbiyeniz, Geyiz, Biseksüeliz, Tanseksüeliz, Travestiyiz. Bugün bu meydanda binleriz ve dünyadaki milyonlarca kardeşimizle birlikte eşitlik, adalet, özgürlük için güçlenerek mücadele ediyoruz."   "Bugün nefret cinayetlerinde ağır tahrik indirimiyle zanlılar ödüllendiriliyor. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerimizden dolayı işe alınmıyor, çalıştırılmıyor, ayrımcı yasalarla mesleklerimizden men ediliyoruz.   “Anayasal eşitlik ilkelerini düzenleyen 10. maddeye ve ayrımcılık karşıtı yasalara ’cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği’ ibarelerinin eklenmesini, seks işçilerinin sendikal haklara sahip olmasını, Nefret Suçları Yasası’nın çıkarılmasını talep ediyoruz.” (BİA)

ÖNCEKİ HABER

İETT şoförleri artık kendi AKBİL'lerini kullandırtamayacak

SONRAKİ HABER

Karadeniz yaylalarında kaçak yapılaşma alarmı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...