20 Haziran 2014 18:02

Balyoz tahliyeleri Anıtkabir’de

Anayasa Mahkemesi’nin, Balyoz davasında sanık haklarının ihlal edildiği kararı üzerine yaşanan tahliyelerle birlikte tartışmalarda sürüyor. Subaylar Anıtkabir’i ziyaret etti. CHP, iade-i itibar için yasa teklifi sunacak. Hükümet Sözcüsü Arınç ise, Balyoz’daki tahliyelerini hükümete yönelik yapılan eleştirilere yanıt olarak yorumladı.

Balyoz tahliyeleri Anıtkabir’de
Paylaş

Anayasa Mahkemesi’nin, Balyoz davasında sanık haklarının ihlal edildiği kararı üzerine yaşanan tahliyelerle birlikte tartışmalarda sürüyor. Subaylar Anıtkabir’i ziyaret etti. CHP, iade-i itibar için yasa teklifi sunacak. Hükümet Sözcüsü Arınç ise, Balyoz’daki tahliyelerini hükümete yönelik yapılan eleştirilere yanıt olarak yorumladı.

Balyoz Planı Davası’yla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlaline hükmetmesi üzerine İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin aldığı kararla tahliye olan ve Mamak Cezaevi’nden çıkan 46 subay Anıtkabir’i ziyaret etti. Ardından da dava sürecinde cezaevinde hayatını kaybeden Kurmay Albay Murat Özenalp’in mezarını ziyaret ettiler.

CHP’DEN ‘İADE-İ İTİBAR’ TEKLİFİ

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Mecliste basın açıklaması yaptı. Hamzaçebi Balyoz davası kararının ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinin  komuta kademesinde tasfiye edilmiş subaylara iade-i itibar bulunmak için hazırladıkları yasa teklifini önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığı’na sunacaklarını söyledi.

ARINÇ HÜKÜMETE PAY ÇIKARDI

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, seçim bölgesi Bursa’da Çekirge Polisevi’nde düzenlediği basın toplantısında konuştu. 12 Eylül 1980 darbesi davasında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın cezalandırılması Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ‘Hak ihlali var’ kararının ardından Balyoz sanıklarının tahliye edilmesiyle 12 Eylül 2010 tarihindeki referandumunun öneminin bir kez daha ortaya çıktığını savundu. Verilen kararı hükümeti karşı yapılan eleştirilere yanıt olarak yorumlayan Arınç, “Başbakanımızı veya hükümeti suçlamaya kalkanlar Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla ne kadar mahcup olsalar yeridir” diye konuştu.

Arınç, Balyoz tahliyeleriyle ilgili de şunları söyledi: “Türkiye’de yargılamanın hangi koşullarda yapılması gerektiğini tekrar göz önüne almamız gerekiyor. Yargıda eğer devlete paralel yapılanma belli maksatlarla hareket etmiş ve bu kararları önümüze getirmişse o yapıyla mücadele etmenin ne kadar doğru ve ne kadar haklı olduğunu gösteren bence önemli bir göstergedir.”

SİYASİ KAVGA TAHLİYE ETTİRDİ

Financial Times, Balyoz Davasında subayların tahliyesinin, Erdoğan hükümeti ile Gülen hareketi arasındaki “dev bir siyasi kavga”yı izlediğini kaydetti. Gazete, “çatlağın” ardından Erdoğan’ın bir danışmanının orduya “kumpas” kurulduğunu söylediğini anımsattıktan sonra “Eski askeri düzen, bir zamanlar Sayın Erdoğan’ın iktidarındaki Ak Parti’si ve Gülencilerin ortak düşman iken eski müttefikleri ile gerilimler artıkça Sayın Erdoğan, askerlerle bağları onarmaya çalıştı” yorumunu yaptı.
 

ALAN AÇIKLAMA YAPTI

Tahliye olan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, Gölbaşı’ndaki evinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Şimdi yeni bir göreve başladığını belirten Alan, “Ülkeye hizmet yolunda Parlamentomuzun çatısı altında memleketime, milletime, devletime faydalı olabilmek için gayret göstereceğim” dedi. Başbakanın tutukluğu sürecince “ayağa kalkmayan bedelini öder” sözlerinin hatırlatılması üzerine Alan, “Kayıkçı kavgası benim karakterim değil diyorum.10 sene evvel ne olduğu ne bitti, nasıl oldu, nasıl gitti, ben nasıl olduğunu biliyorum. Nasıl olduğunu bilenlerde var. Tekrardan bozuk plak gibi oralara dönersek önümüzü göremeyiz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

20 yıl sonra eve dönüş

SONRAKİ HABER

‘IŞİD kadınlar için büyük tehlike’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...