09 Mart 2014 12:28

Fethiye Kaymakamı, HDP tabelasını indirtti

Fethiye'de ırkçı grupların HDP ilçe binasına saldırısını ve yakma girişimini engellemeyen kentin mülki amirleri çareyi HDP tabelasını indirmekte buldu. Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Belediye Başkanı Behçet Saatcı ve Garnizon Komutanı, HDP tabelasını itfaiye araçlarına indirterek yerine Türk bayrağı astı.

Fethiye Kaymakamı, HDP tabelasını indirtti
Paylaş

Fethiye'de ırkçı grupların HDP ilçe binasına saldırısını ve yakma girişimini engellemeyen kentin mülki amirleri çareyi HDP tabelasını indirmekte buldu. Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Belediye Başkanı Behçet Saatcı ve Garnizon Komutanı, linç için toplanan kitlesinin isteği doğrultusunda HDP tabelasını itfaiye araçlarına indirterek yerine Türk bayrağı astı. İstekleri yerine gelen linç kitlesi içindeki aşırı alkollü olduğu gözlenen bazı gruplar Türk bayrağı olmayan araçlara saldırarak yurttaşları linç etmeye çalışıyor.

HDP'nin Muğla'nın Fethiye ilçesinde bugün yapacağı ilçe örgütü binası açılışı öncesinde sosyal medya üzerinden saldırı örgütleyerek, ilçe merkezinde bulunan Salı Pazarı Meydan'ında toplanan 500 kişilik ırkçı grup ardından ilçe binasına yürüdü. İlçe binasının bulunduğu Dispanser Caddesi'nde kurulan polis barikatı önüne gelen ırkçı grup, burada güvenlik önlemi alan polislere, "Vatan hainlerini niye koruyorsunuz?" dedi. Polis taşkınlık yapan ırkçı gruba biber gazıyla müdahale etti. Müdahalenin ardından ırkçı grup tekrar toplandı. Ardından gruplar, ilçe binasına asılı HDP tabelasının indirilmesi için polise yarım saat süre vererek, bu sürede tabelanın indirilmemesi durumunda ilçe binasını basıp ve yakacaklarını söyledi.

KÜÇÜK ÇAPLI YANGIN ÇIKTI
Verilen yarım saatlik sürede polis barikatı önünde bekleyişlerini sürdüren ve giderek sayıları artan gruplar, sık sık, "Burası Fethiye buradan çıkış yok" , "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Fethiye ovası bozkurt yuvası" HDP ve PKK aleyhine sloganlar attı. İlçe tabelasının indirilmemesi üzerine ırkçı gruplar, ilçe binasının bulunduğu pasajın karşısında binaya geçerek burada kiremitlerle parti binasının camlarını ve tabelasını kırdı. Ardından polisin müdahalesizliği nedeniyle 10 kişilik ırkçı grup, parti binasının yanında binaya girerek, binayı ateşe vermeye çalıştı. Küçük çaplı yangın çıktı.

POLİS SEYİRCİ KALDI
Olaya seyirci kalan polis, sadece saldırganlara sözlü uyarıda bulunmak ile yetindi. Bu sırada parti binasının güvenliği almak gelen bazı polislerin burada yaşananları gülerek izlemesi dikkat çekti. İlçe binasında kimsenin olmaması olası can kabını önledi.

KAYMAKAMIN GRUPLA 'SAMİMİ' GÖRÜŞMESİ
Olay yerine gelen Fethiye Kaykamı Ekrem Çalık, Belediye Başkanı Behçet Saatcı ve Garnizon Komutanı ırkçı gruplarla samimi bir görüşme gerçekleştirdi. Kaymakam Çalık, linç kitlesine "Tabelayı indirip, Türk bayrağı asacağım" sözü vermesi dikkat çekti. Gruplar dağılmayınca bu defa devreye Demokrat Partili (DP) Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise, "Tamam sizin istediğiniz gibi olacak itfaiye gelip tabelayı indirip yerine Türk bayrağını asacak" dedi.

Bu sözlerinin ardından saldırgan grup, "En büyük başkan bizim başkan" sloganları attı. Konuşmaların ardından itfaiye aracının gelmesini bekleyen aralarında alkollü kişilerin bulunduğu ırkçı gruplar kendi aralarında kavgaya etmeye başladı.

İTFAİYE TABELAYI İNDİRDİ
Kısa bir süre sonra ilçe binası önüne gelen Fethiye Belediyesine ait itfaiye aracı, ilçe binasına asılı HDP tabelasını buraya uzatılan merdiven aracılığıyla indirdi. İtfaiye erleri olay yerinde bulunan kaymakam, belediye başkanı ve garnizon komutanının gözleri önünde parti tabelasını aşağıya attı. Bu sırada ırkçı grupta yer alan saldırganlar HDP tabelasını alıp parçalamak istedi. Orada bulunan çevik kuvvet polisleri tabelayı saldırganlardan alarak, bilenmeyen bir yere götürdü. Ardından itfaiye erleri, HDP binasına 2 tane Türk bayrağı astı. Bu sırada saldırgan grup İstiklal Marşı okudu. Öte yandan parti binasını bayrak asıldığı sırada akrep tipi zırhlı araç üzerinde bulanan bir polisin poz vermesi dikkat çekti.

BİR KİŞİYE LİNÇ GİRİŞİMİ
Daha sonra ırkçı grup çevik kuvvet aracında HDP'lilerin olduğu ileri sürerek, taş ve sopalarla saldırdı. Polis saldırgan gruba gaz bombası ve biber gazıyla müdahale etti. Saldıra bir polis memuru yaralanırken, saldırgan grup olay yerinde uzaklaştı.Yine bir araçta ise Türk bayrağı olmadığı gerekçesiyle Irkçı grubun saldırısına uğradı.

Öte yandan olay ilgili hiç bir saldırganın gözaltına alınmaması dikkat çekti. İlçede gerginlik devam ediyor. (DİHA)

ERTUĞRUL KÜRKÇÜ: SALDIRILAR PLANLI

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Radikal’e yaptığı açıklamada, Fethiye’de parti levhasının indirildiğini ve ilçe binasının kuşatıldığını belirterek, “Belediye başkanı saldırganları özendiriyor, ilçe emniyeti kendince kontrol altında tutabilmek için saldırganların istediği istikamette davranıyor. Seçim güvenliği bizim açımızdan son bulmuş durumdadır” dedi. Kürkçü, saldırıların kendiliğinden değil, planlı bir şekilde gerçekleştiğini söyledi. Kürkçü, saldırıların eş zamanlı ve ülke çapında başlatıldığını kaydederek, hükümeti aşan, çekirdek devlet faaliyetiyle karşı karşıya olduklarını, özel harp görevlileri tarafından hücrelerin uyandırıldığını belirtti. Kürkçü, kamu görevlilerinin sorumlu ve dikkatli davrandığı şehirlerde saldırı yaşanmadığına dikkat çekti.

SOSYAL MEDYADA DA TEPKİ TOPLADI

HDP tabelasının indirilip yerine Türk bayrağının asılması sosyal medyada da tepki topladı. İşte onlardan bazıları:
Ünsal Ünlü: “Hangi parti olursa olsun yapılan saldırı benim partime yapılmıştır” diyemiyorsan bırak bu işleri zaten. Fethiye’de bir utanç yaşanıyor!
Ender İmrek : HDP’ye yönelik saldırıların birinci sorumlusu AKP Hükümeti, AKP’nin İçişleri Bakanı,Valileri, Kaymakamları ve Emniyet teşkilatıdır
Ertuğrul Mavioglu: Fethiye’deki görüntülerden anlaşılacağı üzere ‘öfkeli kalabalık’ değil sırtını devlete dayamış bir faşist güruh var
Dilek Yağlı : Artan saldırıların vardığı nokta=Fethiye’de tabela indirip yerine bayrak asmak. Hem de belediye aracıyla. İşte bunlar hep nefret.
Ruşen Çakır : HDP Fethiye binasında tabelanın yerine, devlet onayıyla Türk bayrağı asılması utanç verici.

ANKARA'DA HDP ARACINA SALDIRI
Öte yandan, HDP Ankara Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayları Salman Kaya ve Songül Erol Abdil’in fotoğraflarının bulunduğu seçim aracına kimliği belirsiz kişilerce taşlı saldırı düzenlendi.

Taşlı saldırı Mamak Duralialiç Mahallesi’nde araç park halinde iken gerçekleşti. Araçta kimsenin olmamasından dolayı herhangi bir yaralanma olmazken, araçta maddi hasar meydana geldi. (DİHA)

LİNCE KALKIŞANLARIN HASASİYETLERİNİ GÖZETTİLER

Yaşanan olayların ardından bir açıklama yapan Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, olayları tasvip etmediğini belirterek, Fethiyelileri sağduyuya davet etti. Hassasiyetlerin demokratik bir şekilde ortaya konulması gerektiğini kaydeden Çalık, "Fethiye'de yaşanmasını arzu etmediğimiz bir olay. Hassasiyetler demokratik bir şekilde ortaya konulabilirdi. Fethiye halkını sağduyuya çağırıyorum. Bu tür eylemler Fethiye'nin imajını zedeleyen eylemlerdir. Demokratik hakların kullanılmasını kimsenin engellememesi lazım. Halkımızı biraz daha sükunete ve sağduyuya davet ediyorum." dedi.

Olayların bitirilmesinde önemli rol oynayan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da HDP binasının önünden alıp Beşkaza Meydanı'ndaki Atatürk anıtına getirdiği kalabalığa hitaben bir konuşma yaptı. Fethiyelilerin, Beşkaza Meydanı'nda duruşunu gösterdiğini ifade eden Saatcı, "Biz hiç bir zaman ucuz kahramanlıklar peşinde olmadık. Devlet yetkililerimizin çağrısı üzerine; devlet-millet çatışmasını engellemek, şehrimizde sağlanan hoşgörü ortamının zarar görmemesi ve güvenlik güçlerimizle vatandaşlarımızın bir tanesinin bile burnunun kanamaması için bize ihtiyaç duyulan yerde olduk. Burada önemli olan ne emniyet mensubu arkadaşlarımızın ne de sizlerin burnunun bile kanamamasıdır. Bu anlamda büyük anlayış gösterdiniz. Büyük sabır gösterdiniz. Hepinizi sağduyulu olmaya davet ediyor ve oyunlara gelmemenizi temenni ediyorum." şeklinde konuştu.

ZONGULDAK’TA PROVOKASYON GİRİŞİMİ

Zonguldak'ta yaklaşık 50 kişilik grup, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) aday tanıtım toplantısının yapıldığı binaya kadar slogan atarak yürüdü. Polisin binaya yaklaştırmadığı grup İstiklal Marşı’nı okuduktan sonra dağıldı.

ESKİŞEHİR’DE HDP ÇALIŞMALARINA ENGEL!

HDP Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Eş Başkan Adayı İzzettin Altun ve Tepebaşı Belediyesi Eş Başkan Adayı Mete Günay’ın İçköyü Kümevleri Semti’nde yapmak istediği seçim çalışması jandarma tarafından keyfi olarak engellendi. Jandarma’nın engellemesine ilişkin bilgi veren Altun, Kumral Abdal Halk Dolmuşları Derneği’ne ziyaret gerçekleştirmek için bölgeye geldiklerini vurgulayarak, “Bizden önce jandarma gelerek tehditlerde bulunmuş ve bizim gelmemizi istememiş. Burada böyle bir tehdit var. Halkı rehin alma yaklaşımı var. Bizzat yüzbaşı kendi telefonundan arayarak bunları söylemiş” dedi.

Altun, kendilerinin il genel meclisi adaylarını ziyaret etmek istediklerini geldikleri zaman da jandarma’nın çeşitli tacizlerine uğradıklarını belirterek, “Tehditlerinden dolayı dernekte duramadık ve bir eve geçerek yurttaşlarla burada buluştuk” diye konuştu.


ÖNCEKİ HABER

MHP\'li aday BDP seçim bürosunu ziyaret etti

SONRAKİ HABER

\'Roboski\'yi germek, huzursuzluk dışında bir şey getirmez\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...