05 Aralık 2013 19:28

Gebze'deki kimyasal zehirlenme Kocaeli'yi alarma geçirdi

Gebze'deki Güzeller Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu DHL lojistik firmasında çalışan 60 işçi dün gece kimyasal zehirlenme sonucu hastaneye kaldırıldı. Darıca Farabi Hastanesi'nde Nükleer Biyolojik Kimyasal (NBC) ünitesinde müşahede altına alınan işçilerden 40'ı taburcu edilirken, zehirlenmeyle ilgili çeşitli iddialar ortaya atıldı.

Gebze\'deki kimyasal zehirlenme Kocaeli\'yi alarma geçirdi
Paylaş

Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki Güzeller Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu DHL adlı lojistik firmasında çalışan 60 işçi dün gece kimyasal zehirlenme sonucu hastaneye kaldırıldı. Darıca Farabii Hastanesi'nde Nükleer Biyolojik Kimyasal (NBC) ünitesinde müşahede altına alınan işçilerden 40'ı taburcu edilirken, zehirlenmeyle ilgili çeşitli iddialar ortaya atıldı.

Kimyasal zehirlenme nedeniyle dün gece saat 24.00 sıralarında Darıca Farabi Devlet Hastanesi'nde alarma geçildi. Gece yarısı antrepolarda çalışanlar bir bir fenalaşmaya başlayınca, 60 işçi ambulanslarla Darıca Farabi Hastanesi'ne kaldırıldı. Yapılan ilk kontrollerin ardından işçiler, bölgede sadece Farabi Hastanesi'nde bulunan Nükleer Biyolojik Kimyasal (NBC) servisinde müşahede altına alındı. İlk aşamada 26 çalışanın tedavileri ayakta yapıldı.  Diğerleri de gün boyu müşahede altında tutulduktan sonra bir kısmı daha evlerine gönderildi. Şu anda ise hastanede 20 işçinin kaldığı öğrenildi.

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Çevre ve Sağlık Birimi yetkilileri, yaptıkları araştırma sonucunda, zehirlenmenin Sülfürik Akrilik veya Butil Akrilak denilen kimyevi bir maddeden kaynaklanmış olabileceğini söyledikleri öğrenildi. Yetkililer, konuyla ilgili olarak araştırmanın devam ettiğinin belirterek açıklama yapmazken, farklı iddialar da ortaya atıldı.

DHL İnsan Kaynakları Departmanı yetkilisi Pınar Akman, “Sorun bizden kaynaklanmıyor. Güzeller Organize Sanayi Bölgesi’nin içindeki teknik nedenlerin buna etken olabileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte henüz tespit edilmeyen kimyevi sızıntının olması da muhtemeldir” diyerek zehirlenmenin neden kaynaklandığı konusunda net bir açıklama yapmadı.

Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan ise zehirlenmeye İzmit Su Kanalisazyon İdaresi'nin (İSU) neden olmuş olabileceğini söyledi. Adem Ceylan, "Zehirlenmeye sebep olan maddenin dere ve bizim OSB’yle hiçbir ilgisi yok. Eğer zehirlenemye neden olduğu belirtilen Sülfirik Akrilik veya Bütil Akrilak denilen madde derede tespit edildiyse bizim oraya deşarjımız 1 kilometre mesafede ve üstelik bunun haricinde de hiçbir yerde o dereye hiç kimse deşarj yapmıyor. Geçtiğimiz günlerde bizim ekiplerimiz, İSU’ya bağlı bir aracı oraya atık dökerken tespit etti. İddia ediyorum ki yine İSU’nun oraya döktüğü bir atık nedeniyle bu zehirlenme vakası yaşanmıştır. İl ve İlçe Sağlık Müdürlükleri bunu araştırsınlar sonucunu görürüler’’ dedi. (Kocaeli/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Formasyon hakkımız tanınsın

SONRAKİ HABER

Tartışılan bizim geleceğimiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...