17 Ağustos 2013 16:47

6 yıllık feryat Mecliste

Torun Aydın’ın, oğlu Deniz Aydın’ın askerde ‘intihar ettiği’ haberini almasının üzerinden 6 yıl geçti. Oğlunun ölümünü şüpheli bulan baba hâlâ sorularına yanıt bulamadı. İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, acılı babanın feryadını Meclise taşıdı.Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’dan

6 yıllık feryat Mecliste
Paylaş

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’dan davanın akıbetini soran Tüzel, şüpheli asker ölümlerini bir kez daha gündeme getirdi.
Baba Aydın’ın feryadını Meclis gündemine getiren Levent Tüzel, konunun ayrıntılarını Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu.

BAKANDAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Deniz Aydın’ın ‘intiharıyla’ ilgili davanın hangi aşamada olduğuna yanıt isteyen Tüzel, Deniz Aydın’ın intihar ettiği iddia edilen, ancak daha sonra ‘taşındı’ denilen nizamiyenin gerçekte var olup olmadığını, taşındıysa da ne zaman taşındığını sordu. Tüzel, yürütülen soruşturmada yüzbaşının ‘İki gün önce öğrendik Kürt olduğunu’ sözlerinin dikkate alınıp alınmadığı hakkında da bilgi istedi.


KÜRT OLDUĞU İÇİN Mİ VURULDU?

BABA Torun Aydın, oğlunun ölüm haberini aldığı 15 Mart 2007 tarihinden bugüne sorduğu sorulara devlet katından bir yanıt dahi alamadı. Oğlunun ölümünü şüpheli bulan baba Torun Aydın’ın arayışları, gazetemizde 7 Aralık 2012’de “6 yıldır oğlunun ölümünün peşinde” başlığı ile haber olmuştu.

Torun Aydın, oğlunun acemi birliğinin ardından, önce Hatay Curcur’a, oradan Kırıkhan’a ve son olarak Hassa’ya gönderildiğini anlatmış, Hassa’ya gidişinden beş gün sonra ölüm haberiyle tüm dünyalarının yıkıldığını söylemişti. Oğlunun intihar ettiğine inanmayan Baba Torun Aydın, oğlunun cenazesini almaya gittiğinde, olayın gerçekleştiği nizamiyeyi görmek istemiş, ancak nizamiye ‘taşındı’ denilerek gösterilmemişti.

Oğlunun arkadaşlarının korkutuldukları için olay hakkında konuşmadıklarını söyleyen baba, taburda bir yüzbaşının kendisine, “İki gün önce öğrendik Kürt olduğunu” dediğine dikkat çekmişti. Oğlunun ölümünden sivil savcının saatler sonra haberdar edildiğini anlatan acılı baba, savcı olay yerine gittiğinde cenazenin kaldırılıp, etrafın temizlenmiş olmasının şüpheleri arttırdığını söylemişti.


YANIT BEKLEYEN SORULAR

TÜZEL şu sorulara Bakan Yılmaz’dan yanıt istedi:

- Genelkurmay Başkanlığı asker intiharlarının önlenmesi ve soruşturmaların üstünün örtülmemesi için hangi tedbirleri almıştır?
- Kışlada asker intiharlarının ve kötü muamelenin önlenmesi için -Asker Hakları Derneğinin de önerdiği- kamuoyuna düzenli bilgi aktarılması ve sivil denetim sağlanması, askerlere haklarının öğretilmesi ve davaların, sivil mahkemelerde görülmesi konusunda Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
- Askerlik görevi sırasında intihar ederek, kazaen, eğitim sırasında ve benzeri şekilde ölen askerlerin ailelerince talep edilen, ‘şehitlik unvanı verilmesi’ne dair bir çalışmanız var mıdır? (Ankara/EVRENSEL)

Fotoğraf arşivdir.

ÖNCEKİ HABER

KESK; Sadece kendimiz için değil

SONRAKİ HABER

Kümes için izin mi alalım?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa