15 Mayıs 2011 11:57

Mersin’deki Kürtlere ikinci göç dayatması

Zahir Ecer / Şemsettin Atız

2013’e kadar bu mahallelerdeki çalışmalarını tamamlamayı hedefleyen TOKİ’nin açıklamasına göre projenin uygulanacağı Çilek Mahallesi’nde 160 milyon lira, Çay Mahallesi’nde 150 milyon lira, Özgürlük Mahallesi’nde 30 milyon lira, Kiremithane Mahallesi’nde 130 milyon lira, Eğriçam Mahallesi’nde de 85 milyon 590 bin lira kıymet takdiri tespit edildi. Zira Mart 2008’de, TOKİ, Mersin Valiliği ve CHP’li Büyükşehir ve Akdeniz belediyeleri arasında bir protokol de imzalanmıştı.

‘BU AKP’NİN OYUNUDUR’

Kentsel dönüşüm projesinin ilk etabında adı geçen 3 mahalle, Çay, Çilek ve Özgürlük mahallelerinde 150 bini aşkın Kürt nüfusu yaşıyor. TOKİ’nin projesine şüpheyle bakan halkın ortak kanaati, ‘Projenin AKP’nin siyasi bir oyunu olduğu, hedefin de Mersin’de bir arada yaşayan Kürtleri dağıtarak, kentte Kürt örgütlülüğünü yok etmek’ olduğu yönünde.
Çay Mahallesi Muhtarı Ahmet Akyol AKP’nin Mersin’deki Kürtleri dağıtmak istediğini belirterek, bu mahallede 40 bini aşkın insanın yaşadığını ve bunca insanın nereye gideceğine dair kimsenin düşünmediğini kaydetti.

Evlerinin tapulu olduğunu ve yıkılmasına karşı çıkacaklarını belirten Akyol, halk ve belediye ile birlikte yıkım araçlarının önünde duracaklarını ifade etti. Mahallenin kentin girişinde yer aldığını ve bu nedenle değerli bir yer olduğunu belirten Akyol, “Bu AKP’nin politikasıdır. AKP Kürt yurttaşlarımızı dağıtmak istiyor. Amaç bu mahallelerde yaşayan halka güzel evler yapmak değil, bu değerli arazileri zenginlere, büyük şirketlere peşkeş çekmektir.

Halkın evlerini elinden alıp, onları tekrar borçlandırması kabul edilemez. TOKİ eğer, ev yapmak istiyorsa kentin kuzeyi hazine arazisidir, oralara ev yapsın. 40-45 bin insanı nasıl evlerinden edecekler? Çilek ve Özgürlük mahallelerini de kattığınızda bu nüfus yüz binleri aşıyor. Halkımızın birçoğu buralara zorla göç etmek zorunda kaldı ve dişini tırnağına katarak günlük yevmiyelerle kendisine başını koyabileceği bir ev yaptı. Biz halk olarak kararımızı vermişiz, TOKİ’ye verecek evimiz yok bizim” dedi.

‘PROJE SİYASİ AMAÇLIDIR’

Çilek Mahallesi Muhtarı Mustafa Gümüştaş’da TOKİ projesinin siyasi amaçlı olduğunu söyleyerek, “Mahallemiz, son birkaç gündür TOKİ haberiyle çalkalanıyor. Ama kentsel dönüşüm projesiyle ilgili olarak bugüne kadar ne TOKİ’den, ne de Büyükşehir Belediyesi’nden resmi bir bilgi, açıklama almadık. Ne duyuyorsak gazetelerden duyuyoruz. Mahalle halkı, kentsel dönüşüm projesinin ‘siyasi amaçla yapıldığına’ inanıyor. Eğer amaç siyasi değilse 3 mahalleyi birden neden boşaltıyorlar? Buralar Serbest Bölge ile Mersin Limanı’nın genişleme alanı olarak görülüyor. Bu bölgeleri lojistik bölgesi yapmak istiyorlar. Bunu herkes biliyor. Bizim kızdığımız da budur. TOKİ buraları yıktığında lojistik merkez kurulacaksa, hak sahibi vatandaşa parsel verilmeyecekse bu kadar insan nereye gidecek?​” diye sordu.

Gümüştaş, Çilek Mahallesi’nin imarlı bir alan olduğunu belirterek, ev sahiplerinin emlak vergilerini düzenli ödediklerine dikkat çekti. Mahallede tam bir panik havası olduğunu belirten Gümüştaş, devletten bugüne kadar bir açıklama duymadıklarını ifade etti. (Mersin/DİHA)


‘30 MİLYONA MAHALLENİN YARISINI BİLE ALAMAZSINIZ’

Özgürlük Mahallesi Muhtarı İsmet Uyanık ise tepkisini dile getirdiği konuşamasında bugüne kadar kendilerine herhangi bir uyarı yapılmadığını ve bilgi verilmediğini kaydetti.

Mahallede 17 bine yakın insanın yaşadığını belirten  İsmet Uyanık proje hakkında şunları ifade etti:  “Her gün onlarca kişi gelip soruyor. Biz de vatandaşa ne söyleyeceğimizi bilmiyoruz. TOKİ, Özgürlük Mahallesi için 30 milyon lira kıymet bedeli belirlemiş. Bu fiyatla Özgürlük Mahallesi’nin yarısını bile alamazsınız. Bu fiyat biçilmeden önce gelip vatandaşla konuşabilirlerdi.  Şimdi vatandaş, ‘fiyatı düşürmek istiyorlar’ diyor tepki gösteriyor. Halk, fiyatın düşürüldüğünü, TOKİ’ye borçlanacaklarını düşünüyorlar.”

Evrensel'i Takip Et