Antep, Malatya ve Urfa'daki işçi kıyımı Meclis gündeminde
EMEP Milletvekili Sevda Karaca, son iki ay içinde sadece Antep, Malatya ve Urfa'da en az 8 bin işçinin işten atıldığını açıkladı.

Hilal Tok/Evrensel
Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, konkordato ilanının ardından iflas bildiren Karacahan Halı işçilerinin alacaklarını ve istihdam yaratma iddiasıyla verilen teşvikleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu.
Ülke genelinde tekstil iş kolunda ‘işçi kıyımı’ denecek düzeyde çok sayıda işçinin işten çıkartıldığını kaydeden EMEP Milletvekili Sevda Karaca, son 2 ay içinde sadece Antep, Malatya ve Urfa'da en az 8 bin işçinin işten atıldığını açıkladı. Bakan Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Karaca, BİRTEK-SEN tarafından yapılan açıklamaya atıf yaparak, “BİRTEK-SEN’e göre faizlerin yüksekliği ve ham madde fiyatları gibi gerekçelerle zarar ettiklerini iddia eden fabrika sahipleri işten atmaların gerekçesini 'küçülme' olarak göstermektedir. Ancak tekstil patronları ülkedeki iş yerlerini kapatıp Mısır'a fabrika açmaktadır. Bunu yaparken de iflas gibi borç kaçırma yöntemlerine soyunmaktadırlar. Başpınar OSB'de son iki ayda 5 bine yakın işçi işten atıldığını açıklayan BİRTEK-SEN Merinos, Gürteks, Karaca Tekstil, Koza Halı gibi büyük fabrikalarda son aylarda tazminatları ödenmeksizin yüzlerce işçinin işsiz bırakıldığını ifade etmektedir” dedi.
Son örneklerinden birinin de 150’yi aşkın işçiyi mağdur eden Karacahan Halı olduğunu belirten Karaca “Ülkenin en büyük tekstil firmalarından biri olan ve geçmişte ihracat rekorları kıran Karaca Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, önce konkordato ilan edip ardından iflas göstererek işçilerin alacaklarını ödememiştir” diyerek mağdur olan işçilerin durumunu aktardı.
600 bin istihdam için verilen 532 milyar TL patrona kaldı
AKP iktidarının son iki yılda istihdam yaratma iddiasıyla sanayi patronlarına 532 milyar lira teşvik verdiğini hatırlatan Karaca “Ancak hedeflenen 600 bin yeni istihdamın sadece yüzde 1,9’u gerçekleşmiştir. Alınan teşvikler, işçilerin istihdamı ya da ücretlerine yaramadığı gibi patronları daha da zenginleştirmekten başka bir amaca hizmet etmemiştir. BİRTEK-SEN konuya ilişkin yaptığı açıklamada bu sayısal verileri değerlendirerek ‘grev yaparak hak arayan işçilere 'Ekonomiye zarar veriyorsunuz' diyenler, patronların bu yağmasına neden ses çıkarmıyor?’ sorusunu sormuştur” dedi.
EMEP Milletvekili Karaca, Bakan Işıkhan’dan şu soruların yanıtını istedi:
- İstihdam yaratma iddiasıyla sanayi patronlarına verilen yüzlerce milyar liralık desteğe rağmen istihdamda artış yaşanmaması karşısında verilen teşviklerin iadesine ilişkin bir adım atacak mısınız?
- İşçilerin sudan sebeplerle ve keyfiyetle emeklerine el koyarak işten çıkartan ve hiçbir sorumluluğu yerine getirmeyen patronların bu sefa düzenine son verecek misiniz?
- Karacahan Halı ve diğer şirketlerde ahlaksız kodlarla işten atılarak hak ve alacakları ödenmeyen işçilerin alacaklarının garanti altına alınması ve gecikmeksizin ödenmesi için Bakanlığınız ne tür adımlar atacaktır?
- Patronların istihdam yalanıyla teşvik alıp devlet kaynaklarını yağmalamasının ülke ekonomisine zararları nedir?
(İşçi Sendika Servisi)
Evrensel'i Takip Et