8 Mayıs 2025 15:30

Mimarlar Odası Ankara Şubesi: Şantiye şefleri hak gaspına uğruyor

Şantiye şefi olarak çalıştırılan meslektaşlarının çalışma koşullarına ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “Şantiye şefleri hak gaspına uğruyor” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi: Şantiye şefleri hak gaspına uğruyor

Fotoğraf: DHA

Ankara — Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yapı inşa edilmesine yönelik, yapım/yıkım faaliyet ve süreçlerinin takibini sağlamak üzere, şantiye şefi olarak çalıştırılan meslektaşlarının çalışma koşullarına ve hak gasplarına yönelik açıklamada bulundu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Derya Başyılmaz, "Şantiye şefi üyelerimiz birçok hak gaspıyla karşıya karşıyadır. Primleri düzgün yatırılmayan, asgari ücrete çalıştırılan pek çok üyemizden çok sayıda şikâyet gelirken, şantiye şefinin şantiyede bulunmaması ya da bu işin ehli olmayan kişilere yaptırılması, depremlerde yaşadığımız can kayıplarının sebeplerinden birisidir" dedi.

Depremlerde binaların yüzde 70'i şantiye uygulamalarından kaynaklı yıkıldığını belirten Başyılmaz "Şantiye şefi, şantiyelerin denetlenmesinden ve inşaat projelerinin yürütülmesinden sorumludur. Yaşadığımız depremlerde gördüğümüz önemli sonuçlardan biri, teknik personel kontrolünde yapılan binalarda yıkıcı hasarların çok daha az olmasıdır. Tekniğin şantiyeden uzaklaştırılmasına ve üyelerimizin hak gasplarına sessiz kalmayacağız. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı gerekli düzenlemeleri yapmak üzere göreve davet ediyoruz" diye konuştu.

İnsan hayatının yok sayılmasına izin vermeyeceğiz”

"Sorumluluğu çok yüksek olan şantiye şefliği yapan üyelerimiz ne yazık ki haksız bir süreçle karşı karşıyadır. Ruhsat aşamasından iskân aşamasına kadar olan süreçte, şantiyede aktif sorumluluk alan mimar ve mühendisler aldıkları risklerin karşılığındaki emek ve çabalarının karşılığını görememektedir.  Birçok meslektaşımız müteahhitler tarafından şantiyeye alınmak istenmemektedir. Şantiye şefliği yapan üyelerimizden, asgari ücrete çalıştırdıkları, maaşlarının ve sigortalarının düzenli yatırılmadığı şikâyetleri gelmektedir. Müteahhit gayri resmi olarak işi ya başka şantiye şefine devrediyor ya da ne kadar teknik bilgisi varsa, işi kendi yürütmeye çalışıyor" diyen Başyılmaz, bu konuda müteahhitlerin teknik bilgisinin dahi olup olmadığına bakılmadığını belirtti.

Başyılmaz, "Müteahhit bir yatırımcıdır, inşaat işi müteahhitte devredilemez. Teknik kişinin şantiyede bulunması ve işi yönetmesi hayati önem taşıyor. Dolayısıyla tekniğin şantiyeden uzaklaştırılmasına karşıyız" dedi.

“Depremlerde binaların yüzde 70'i şantiye uygulamalarından kaynaklı yıkılıyor”

Açıklamada deprem raporlarında binaların yüzde 70'inin şantiye uygulamalarından kaynaklı yıkıldığına dikkat çeken Başyılmaz, "Türkiye'de çok fazla şantiye var. Özellikle deprem bölgesindeki 11 ilde her yer inşaat sahasına dönmüş durumda, şantiye şefliğine ihtiyaç fazla olabilir. Ancak bir mimara aynı anda 4 inşaatın şantiye şefliği görevi verilmesi sağlıklı bir durum değildir" diyerek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bu konuda mevzuatta gerekli düzenlemeleri yapmaları gerektiğini belirtti. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na çağrıda bulunarak "Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, mevzuatta düzenlemeler yapmalıdır. Dolayısıyla eksik ve yetersiz bilgiyle şantiye şefliği gibi önemli bir görev üstlenmek mantık dışıdır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı nezdinde, gerekli teknik personele (mimarlar ve mühendisler) bu yönde eğitimler verilmesi büyük önem taşımaktadır.  Bakanlık, ilgili teknik personellere eğitim vererek, belki de ilgili teknik personeli sınava tabi tutup, bir sertifika verebilir" dedi. (Evrensel)

Evrensel'i Takip Et