AYM, TSK Personel Kanunu'ndaki bazı maddeleri iptal etti: 'Yetki devri anayasaya aykırı'
AYM, TSK Personel Kanunu'nda yürütmeye sınırsız yetki tanıyan bazı maddeleri, yasama yetkisinin devredilemezliği ilkesine aykırı bularak iptal etti.

Fotoğraf: Cem Öksüz/AA
Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP milletvekillerinin 2021 yılında yaptığı başvuru üzerine “Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un bazı maddeleriyle ilgili verdiği iptal kararını Resmi Gazete'de yayımladı. Yüksek Mahkeme, yürütme organına yasama yetkisini devrettiği gerekçesiyle bazı düzenlemeleri Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.
AYM, TSK Personel Kanunu'nda yürütmeye sınırsız yetki tanıyan bazı maddeleri, yasama yetkisinin devredilemezliği ilkesine aykırı bularak iptal etti. Milli Savunma Bakanlığı’na sınırsız yetki tanıyan düzenlemelerle, yabancı öğretim görevlilerine yapılacak ödemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesini öngören madde de iptal edildi. Kararlar, 9 ay sonra yürürlüğe girecek.
İptal edilen maddeler arasında, astsubay meslek yüksekokullarında sözleşmeli olarak görev yapacak yabancı uyruklu öğretim görevlilerine ödenecek ücretlerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesini öngören düzenleme de yer aldı.
AYM, bu düzenlemenin “yasama yetkisinin devredilmezliği” ilkesine aykırı olduğunu belirtti.
Kararda, temel ilke ve esaslar belirlenmeksizin yürütme organına doğrudan düzenleme yapma yetkisi tanınmasının Anayasa ile bağdaşmadığına dikkat çekildi.
Karara karşı üyelerden Yılmaz Akçil, Ömer Çınar ve Metin Kıratlı muhalefet şerhi sundu.
Mahkeme ayrıca, olağanüstü durumlarda garnizon komutanlığı görevini hangi kıta amirinin üstleneceğini Milli Savunma Bakanlığı’nın belirlemesine olanak tanıyan düzenlemeyi de iptal etti. AYM, bu hükmün bakanlığa açık ve sınırsız bir takdir alanı tanıdığını, yasal çerçevenin net olarak tanımlanmadığını belirtti.
Alınan iptal kararları, Anayasa gereği 9 ay sonra yürürlüğe girecek. (Politika Servisi)
Evrensel'i Takip Et