1 Mayıs 2025 09:36

İzmirli işçiler insanca yaşam ve adalet talebi ile alana çıktı

İzmir'de binlerce kişi 1 Mayıs’ı kutladı. Kutlamalarda özellikle vergide adalet, insanca çalışma ve yaşama, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması ve adalet talepleri öne çıktı.

İzmir — İzmir’de binlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs’ı kutlamak için meydanlara çıktı. Sabah saatlerinde ilçelerden başlayan kutlamalar, kent merkezinde yürüyüş için toplanılan alanlarda devam etti. Vergide adalet ve insanca yaşayacak ücret ile örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması talebi ile birlikte yaşanan hukuksuzluklara ve hayat pahalılığına, iktidarın baskılarına tepki de öne çıktı.

1 Mayıs mitingi için sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler ve kitle örgütleri saat 10.30'dan itibaren 4 ana noktada toplandı. DİSK Basmane'de, Türk-İş Alsancak Liman'ında, KESK eski Borsa binası önünde, TMMOB Cumhuriyet Meydanında, TTB ve İzmir Barosu Kıbrıs Şehitlerinde toplanırken, 11.00 gibi Gündoğdu meydanına yürüyüşler başladı.

Kortejlerde sık sık "İşte 1 Mayıs alanlardayız”, “Her yer 1 Mayıs, her yer direniş”, “AKP’den hesabı emekçiler soracak”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Hak, hukuk, adalet” ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı. Sendikaların büyük oranda Gündoğdu meydanına girmesinin ardından, Enternasyonal Marşı çalındı. Konuşmaların ardından 1 Mayıs marşı birlikte söylendi.

Türk-İş kortejinin önünde direnişteki işçiler yer aldı

Alsancak Limanı önünde toplanan Türk-İş kortejinin en önünde bu yıl sendika ve toplu sözleşme hakları için direnen Temel Conta ve DIGEL Tekstil işçileri yer aldı. Ayrıca toplu sözleşme taleplerini grevle kazanan Sunel, OTP ve TTL fabrikasında çalışan tütün işçileri de sendikaları Tekgıda-İş ile yürüyüşe katıldı.

Maden-İş Ege Bölge ile Soma 2 Nolu Şube İzmir'de katıldı. TGS, "Haber varsa umut var" pankartı ile "Kendi yoksulluğunu da yaz gazeteci yaz" dövizi taşıdı. TEKSİF'te, vergide adaletsizliğe karşı ve sendikal örgütlenmelerin önündeki engellerin kaldırılması, DIGEL ve Hugo Boss'tan atılan işçilerin geri alınması talebi önce çıktı.

Fotoğraf: Evrensel 

Yol-İş işçileri, "Hükümete kul sermayeye köle olmayacağız", "İşçi geçinemiyorsa çalan çok demektir", "696 sayılı KHK ile kadroya geçenlerin hakları verilsin" dövizleri ile yürüdü.Petrol-İş İzmir Şubesinde, TİS süreçleri devam eden TPI işçileri greve çıkmadan önce alanda seslerini duyurdu. "TPI'da her kanatta bir işçinin emeği, her dönüşte bir geleceğin ümidi" yazılı dövizler taşıyan işçiler, TİS’te haklarının verilmesini talep etti.

Petrol-İş Aliağa Şube örgütlü TÜPRAŞ işçileri de TİS talepleriyle adandaydı. İşçileri “#tüpraşişçisidireniyor”, “Tükeniyoruz, enerjimiz bitmek üzere” yazılı pankartlarla yürüdü.

Fotoğraf: Evrensel 

Türk Metal İzmir ile birlikte Manisa ve Vestel Şubeleri de kortejde yer aldı. Kortejde herhangi bir talep ifade eden pankart ya da döviz yer almadı. Sağlık-İş "Emekli olma yaşı arttı, çalışma sürelerimiz aynı kaldı. Haftalık çalışma 40 saat" diyerek, eksik eleman nedeniyle artan iş yüklerine dikkat çekti.

Basın-İş kortejinde Etapak işçileri "Sadaka değil toplu sözleşme" pankartı açarken, Belediye iş, "Hayat pahalılığına emek sömürüsüne zamlara karşı alandayız" dedi.Tes-İş "Vergide adalet, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi" talebi ile yürürken, Harb-İş'teki işçiler, "2025 KÇP bir an önce teklife dokunulmadan imzalamalıdır", "Yerli üretim milli teknoloji güçlü gelecek savunma sanayi işçisi olmadan olmaz" dövizleri taşıdı.Savunma sanayi işçisinin düşük ücretten dolayı başka işlere gittiği ifade edildi.

Fotoğraf: Evrensel 

TÜMTİS asgari ücretin güncellenmesi talebi ile birlikte, "Katil ABD+İsrail Filisten'den defolsun", "Savaşa değil halka bütçe" pankartları taşıdı. Türk-İş'in ardından Birleşik Kamu İş'e bağlı sendikalar yürüdü.

"Vergide, gelirde ve ülkede adalet"

Basmane'de toplanan DİSK Ege Bölge Temsilciliği'nin, "Ekmek, adalet, hürriyet için ayaktayız! Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartı arkasında Genel-İş Şubeleri, Birleşik Metal-İş, Lastik-İş, Dev Sağlık-İş, DİSK Sosyal-İş, Enerji-Sen, Dev Turizm İş ve Emekli-Sen Şubeleri yer aldı. Bu yıl 1 Mayıs’ın daha anlamlı olduğunu vurgulayan işçiler; 1 Mayıs’ın haksızlıklara, hukuksuzluklara dur demek için, hep birlikte karşı koymak için mücadelenin büyütüldüğü gün olduğunu kaydetti.

Fotoğraf: Evrensel 

Genel-İş üyesi belediye işçileri, eşit işe eşit ücret talebini dile getirirken; İZENERJİ emekçileri ise tıkanan toplu iş sözleşmesi görüşmelerine dair alanda açıklama yaptı ve işçilerin talep ettiği şartlar sağlanmadığı taktirde grevin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Bununla birlikte Konak Belediyesi işçileri de “Greve gidecekmiş iki gözümün çiçeği” yazılı pankartla yürüdü.Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi metal işçileri ise, insanca yaşanacak ücret; vergide, gelirde ve ülkede adalet talepleriyle yürüdü.

Fotoğraf: Evrensel 

Öte yandan “Demokrasi işçinin ekmeğidir” yazılı dövizler ön plana çıktı. Lastik-İş üyesi emekçiler, “Ekmek, adalet ve özgürlük” için ayaktayız yazılı pankart ile yürürken; Enerji-Sen üyesi işçiler “Güvencesizliğe, yoksulluğa, hayat pahalılığına” karşı alanda yer aldılar.Dev Sağlık-İş üyesi sağlık emekçileri “Haftalık 40 saatlik çalışma” ve “Emeklilikte adalet” taleplerini sıralarken, DİSK Sosyal İş Sendikası üyeleri ise, çağrı merkezlerinde sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması talebiyle yürüdü.

"Savaşlar ve hukuksuzluk sağlığa zararlıdır”

KESK İzmir Şubelerinin Konak Borsa önünden başladığı yürüyüş Cumhuriyet Meydanında diğer kortejlerle buluştu. KESK’e bağlı sendikalarının oluşturduğu İzmir Şubeler Platformu “Emek barış eşitlik özgürlük ve adalet kazanacağız yaşasın 1 Mayıs” pankartının arkasında talepleriyle yürüdü.

Fotoğraf: Evrensel 

Kamu emekçileri kortejinde son dönem yaşanan gözaltı ve tutuklamalar sloganlara yansırken, Hükümetin 2025 yılını “Aile yılı” olarak ilan etmesi dövizlerde tepki olarak yansıdı. Eğitim emekçileri geçmiş yıllara daha kalabalık ve coşkulu katıldığı gözlerden kaçmadı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, genç kuşak eğitim emekçilerinin buluştuğu kortej oldu. SES üyesi sağlık emekçileri, “Emek sömürüsü yasaklar savaşlar ve hukuksuzluk sağlığa zararlıdır” pankartının arkasında yürürken, ellerindeki “Hastanelerde malzeme yok, SGK’da özele para çok” ve “Eşit işe eşit ücret” talepleri ön plana çıktı. Tüm Bel-Sen üyesi belediye emekçileri “Sömürüye, baskılara yasaklara ve kayyumlara karşı 1 Mayıs" vurgusu ile alanda idi.

Büro emekçileri BES kortejinde “Emeğin hakları ve geleceğin için ayağa kalk” pankartının ardında kortejlerdeki yerini aldılar. Ücrette adalet talepleri kortejde sloganlara yansıdı. “Mülakat değil liyakat istiyoruz. Mülakat kaldırılsın” dövizleriyle kamudaki mülakat sorununu gündeme taşımaya devam etti.

EMEP: Barajsız sendika yasaksız grev güvenceli iş

Emek Partisi Alsancak Limanı önünde toplanarak, "Sömürüye yasaklara savaşa karşı birleşelim", "demokrasi, hak ve özgürlükler için; genel grev, genel direniş", "Barajsız sendika, yasaksız grev, güvenceli iş", pankartları arkasında yürüdü. "Katil ABD Ortadoğu’dan defol", "MESEM programı iptal edilsin", "İşten atmalar yasaklansın", "Çocuk emeği sömürüsüne son", "Yargının iktidar sopası olarak kullanılmasına son" ve "Mülteci işçiler sınıf kardeşimizdir" dövizleri taşındı. Emek Gençliği de "Saray düzenine son, kurtuluş mücadelede" pankartı arkasında flama, dövizler ve sloganlarla Gündoğdu Meydanı’na yürüdü.

Fotoğraf: Evrensel 

İzmirli edebiyat - sanat örgütleri bu yıl TYS'nin arkasında, kendi pankartları ile yürüdüler. "Bilime, sanata düşünceye özgürlük", "İş, sanat, özgürlük" sloganları atıldı.

İYTE, Dokuz Eylül, Ege, İzmir Demokrasi Üniversitesi öğrencileri bir araya gelerek ülkenin dört bir yanında tutuklu olan öğrenci arkadaşlarının yaşadığı hukuksuzluğa dikkat çekti. Renkli dövizlerle 1 Mayıs'a katılan öğrenciler, "Öğrencinin hapishanede ne işi var", "İşçi gençlik el ele" sloganlarıyla yürüdü. Katledilen mülteci işçi Nourtani'nin fotoğrafını dövizlerinde taşıdı. Alanda Sendikal Haklar Kurultayı'nda alınan karar doğrultusunda, "Barajsız sendika yasaksız grev güvenceli iş" kampanyası için stant açıldı, imza toplandı.

Mitingin başlangıcında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay selamlama konuşmasında, "Hep beraber aydınlığa kavuşacağız. Bayramınız kutlu olsun” derken, CHP Grup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır da yaptığı kısa konuşmada, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na selam göndererek, “Her gecenin bir sabahı var. Görüyorum ki bu sabahın da sahipleri burada. Dedi ya birisi, ‘turpun büyüğü’ ama turpun sapı, iftiraları elinde kaldı. Haklılar kazanacak, emekçiler kazanacak, biz kazanacağız” diye konuştu.

Fotoğraf: Evrensel 

Alanda öğrenciler adına konuşan Hüseyin Çağrı Esen, “Selam olsun. Ülkenin her yerinde ekmek kavgası veren, hakkını savunan, burada ve her yerde alanları dolduran bütün işçilere bin selam olsun. 1 ayı aşkın süredir İzmir’de direnen bizleri ve memleketin dört bir yanında barikatları aşan, TOMA’ları püskürten, baskıya en güçlü cevabı veren, baskıya karşı geri adım atmayan, Beyazıt’taki, ODTÜ’deki arkadaşlarımıza bin selam olsun. Bu faşist rejime karşı yılmadan mücadele eden, baskılara, gözaltılara biat etmeyen üniversite öğrencilerine bin selam olsun. Bilsinler ki bu toprakların mayasında direniş var, bu topraklarda hak verilmez, alınır diyenler var. Üreten biziz, yönetenler de biz olacağız diyenler var. Bu topraklarda bu baskıcı düzene karşı devrimci, demokratik bir bilinç var” diye konuştu.

Esen, “Biliyoruz ki mesele yalnızca İmamoğlu ya da Erdoğan meselesi değildir. Mesele Saray Rejimi meselesidir. Bu süreç yeni de değil. Kayyımlarla, KHK’larla adım ilerleyen bir sivil darbedir bu. Yıllardır bizleri işsizliğe, yoksulluğa mahkûm ettiler. Güvenliksiz KYK yurtlarına ve cemaat evlerine mecbur bıraktılar. Öfkemiz 22 yıllık birikimin sonucudur. Eğer bugün hala sokaklarda ve meydanlardaysak arkadaşlarımızın direnişi sayesindedir. Bu mücadele yalnızca sarayı korkutmuyor, sandık söylemine sıkışıp kalan, ‘sokağa çıkmayalım’ diyenlere de ders oluyor. Memleketin her köşesinde halk sokağa çıkıyorsa bu bizim mücadelemiz sayesindedir. Biz arkadaşlarımızı her gün alanlarda görmek istiyoruz çünkü mücadele yeni başlıyor. Ne baskılar ne soruşturmalar direnen milyonları yıldırmadı ve yıldırmayacak. Karşımıza çıkarlarsa barikatlarını yine kırarız. Herkesi mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

“Mücadeleyi birlikte kazanacağız”

Tertip komitesi adına ortak metni DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Sarı, işçilerin ve memurların, TÜİK’in yalancı verileri ve enflasyon sarmalı yüzünden açlık sınırının altında yaşamaya zorlandığını ifade ederek, "Milyonlarca emekçinin Toplu İş Sözleşmesi’yle almış olduğu zamlar dahi yalnızca birkaç ayda buharlaşmış durumda. Emekliler insanlık dışı yaşam koşullarıyla karşı karşıya bırakılmıştır” dedi.

“Hukuksuzluğa karşı direnişini ortaya koyan ODTÜ’nün, İTÜ’nün, Yıldız Teknik’in, Akdeniz’in, Çukurova’nın, Dicle’nin, Dokuz Eylül’ün ve Ege’nin öğrencileriyle kazanacağız, proje okul adı altında öğretmenlerinin sürgün politikasına karşı direnen Atatürk Lisesi’nin koca yürekli öğrencileriyle kazanacağız. Kadınlarla birlikte kazanacağız, Ötekileştiren tüm kesimlerle birlikte kazanacağız, yaşam hakkından mahrum bırakılan tüm canlılarla birlikte kazanacağız” diyen Sarı, Temel Conta’dan DIGEL’e, sağlık emekçilerinden tekstil işçilerine Türkiye’nin dört bit yanında direnişleri süren işçilerin mücadelesinin kazanacağını söyledi.

Fotoğraf: Evrensel 

“Faşizme ve emek sömürüsüne karşı bir olma, direnme zamanıdır”

Bağımsız yargı için mücadele eden avukatlardan çevresini koruyan köylülere kadar alanlarda olduklarını dile getiren Sarı, şu ifadeleri kullandı; “Şimdi faşizme, emek sömürüsüne karşı bir olma zamanıdır, direnme zamanıdır. Şimdi dişlerimizi kenetleyerek, yumruğumuzu sıkarak, dizlerimize güç vererek; emeğimizi savunmak için, demokrasiyi savunmak için, barışı savunmak için, adaleti savunmak için, laik ve sosyal hukuk düzeni için, her türlü ayrımcılığın son bulduğu bir tam bağımsız bir cumhuriyet için, haykırıyoruz, buradayız, alanlardayız ve biz kazanacağız, mutlaka kazanacağız. Bu itibarla, emeğin simgesi tüm işçilerin; özgürlüğü, yaşamı ve hukukun üstünlüğünü savunan tüm hukukçuların; sağlıkta şiddete hayır, sağlıkta ticarileşmeye hayır diyen tüm sağlık emekçilerinin ve barış, kardeşlik, beraberlik, demokrasi, laiklik temelinde omuz omuza olduğumuz tüm kamu emekçilerinin ve emek mücadelesinden emekli olunmaz diyen tüm emeklilerimizin bayramı kutlu olsun.”

Miting İlkay Akkaya konseri ile sona erdi.


Aliağa

Aliağa’da 1 Mayıs yürüyüşü yağmurlu havaya rağmen yoğun bir katılımla başladı. Petrol-İş Aliağa Şubenin çağrısı ile sendika binası önünde bir araya gelen PETKİM, Star, TÜPRAŞ ve Ravago işçileri, "İşte 1 Mayıs alanlardayız" sloganlarıyla yürüdü.

TİS süreçleri tıkanan Ravago Eastchem ve Enplast işçileri ile TÜPRAŞ işçilerinin yoğun katılımı dikkat çekti. Yürüyüşe Liman-İş, Tes-İş, Eğitim-İş, CHP, Emek Partisi de katıldı.

Yürüyüş sonrası Demokrasi Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı. Basın metnini okuyan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, “Asgari ücret, yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı; emekçilerin alın terinin karşılığı verilmelidir. Emekli maaşları, insanca yaşam koşullarına uygun seviyelere yükseltilmelidir” dedi.

Fotoğraf: Evrensel 

Gelir vergisi dilimlerinin adaletsiz olduğunu ifade eden Toptan, “Ücretlilerden daha fazla vergi almak için her şeyi yapıyorlar. Yılda 2-3 aylık ücretimiz, vergiye gidiyor. Grev yasakları ve grev ertelemeleri ile toplu sözleşme hakkımız da elimizden alınıyor. Artık yeter! Alın teri döküyor, onurumuzla çalışıyoruz. Çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmak istiyoruz” diye konuştu.

Örgütlü oldukları Temel Conta’da grevin 143. gündür sürdüğünü hatırlatan Toptan, “TÜPRAŞ’ta, Ravago Petrokimya ve tüm iş yerlerimizde ekonomik haklarımızda uğradığımız kayıpları telafi etmek için mücadele veriyoruz. Emeğin birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs’ta taleplerimizi haykırıyor, daha güzel bir gelecek hayalimizin gerçek olması için emeğin mücadele bayrağını yükseltiyoruz, yükseltmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Çiğli'de Emek Partisi yürüdü

Çiğli Kasaplar Meydanı önünde toplanan Emek Partisi Çiğli ilçe örgütü, "İnsanca bir yaşam istiyoruz", "Yaşasın 1 Mayıs alanlardayız" sloganları atarak belediye önüne yürüdü.

Fotoğraf: Evrensel

Karşıyaka

Karşıyaka Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısı ile belediye önünde bir araya gelen sendika ve siyasi partiler, "Direne direne kazanacağız", "Yaşasın 1 Mayıs alanlardayız" sloganlarıyla çarşıdan iskeleye yürüdü. Eğitim Sen 2 Nolu Şube, Emek Partisi, SOL Parti, TİP, Yeşil Sol Parti, Tüm Emekliler Sendikası, İzmir Varto Der, Çorumlular Federasyonu yürüyüşe katıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Buca: Sadaka değil hakkımızı istiyoruz

Buca'da yerel 1 Mayıs kutlaması için sabah saat 9.00'da Buca Emek ve Demokrasi Güçlerini oluşturan Eğitim Sen, Emekli Sen, BEKEV, Buca Belediyesi işçileri, Emek Partisi, SOL Parti ve TİP, Buca Belediyesi önünde toplandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri de Menderes Caddesi'nden yürüyüşle belediye binası önünde toplanan kitleyle buluştu.

Buca Belediyesi işçileri "Sömürüye geçit yok", "Sadaka değil hakkımızı istiyoruz" pankartlarını açarak Buca Belediyesi önünde kutlamalarını yaptılar.

Belediye önünde toplanan yüzlerce kişi kortej oluşturarak Menderes Caddesi üzerinden Şirinyer Forbes Caddesi başına kadar çeşitli sloganlarla yürüdüler.

Çeşitli döviz ve pankartların taşındığı yürüyüşte Emek Partisi "Sömürüye yasaklara savaşa karşı birleşelim" pankartıyla yer aldı. Yürüyüş sonunda Forbes Caddesi başında Emek ve Demokrasi Güçleri adına yapılan basın açıklamasından sonra Gündoğdu'daki merkezi kutlamaya katılmak için hareket ettiler.

Fotoğraf: Evrensel

Bornova

Bornova Emek Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla, Cumhuriyet Meydanı'nda yerel 1 Mayıs kutlandı. Kutlamaya Genel-İş üyesi belediye işçileri, Eğitim Sen 4 Nolu Şube üyesi eğitimciler, Tüm Emekliler Sendikası, BORKAD, Emek Gençliği, Emek Partisi, Pirsultan Derneği katıldı. Eylemde sık sık "İnsanca bir yaşam istiyoruz", "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz", "Parasız, bilimsel, demokratik eğitim", "Hak hukuk adalet", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganları atıldı. 1 Mayıs açıklamasını Emek Demokrasi Güçleri adına Genel İş 7 Nolu Şube Başkanı Uğur Nazlıoğlu okudu. Açıklamanın ardından 1 Mayıs halayı çekilerek Bornova metroya yürüyüşe geçildi.

Fotoğraf: Evrensel

Balçova

DİSK Genel-İş 4 Nolu Şubenin çağrısıyla Balçova Belediyesi önünde toplanan işçiler halaylarla 1 Mayıs'ı kutladı.

Narlıdere

Narlıdere Demokrasi Platformu semt polikliğinin önünden Demokrasi Meydanı'na sloganlar eşliğinde yürüdü. DİSK Genel-İş 4 Nolu Şube, DİSK Emekli Sen, Tüm Emekliler Sendikası, Eğitim Sen 6 Nolu Şube, Emek Partisi ve SOL Parti, 1 Mayıs kutlamaları için alandaydı.

Fotoğraf: Evrensel

Kutlama boyunca söz alan demokrasi platformu ve emek örgütleri, işçi ve emekçilerin karşılaştığı baskıya, sömürüye ve mobbinglere karşı işçilerin örgütlü mücadelesinin önemine değindi, 1 Mayıs'ın mücadele günü olduğuna vurgu yapıldı. 

Bergama

Bergama Demokrasi Platformu'nun çağrısı ile 1 Mayıs kutlandı.

Endüstri Meslek Lisesi önünde toplanan Genel İş, Eğitim Sen, Emekli-Sen, CHP ve Sol Parti Cumhuriyet Meydanına yürüdü.

Fotoğraf: Evrensel

Dikili

Dikili Emek ve Demokrasi Platformunun düzenlendiği 1 Mayıs mitingi Atatürk Meydanında yapıldı.

Mitinge, Genel İş, Eğitim Sen, Tüm Emeklilerin Sendikası, DİSK Emekli Sen, Alevi Kültür Dernekleri, Dikili Halk Meclisi, Dikili Kadın Platformu, Dikili Belediyespor Briç Kulübü, CHP, DEM Parti, EMEP, Sol Parti ve TİP katıldı.

Emek Partisi Careffur-Sa karşısında toplanırken, diğer sendika ve siyasî partiler de Dikili'nin muhtelif yerlerinde toplanıp Bülent Ecevit toplanma alanına, buradan da kortejlerle Atatürk Meydanında yürüdü.

Sık sık "Birleşe birleşe kazanacağız", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği", "Genel grev genel direniş" sloganları atıldı.

Platform adına basın metnini DİSK Genel İş Temsilcisi Cemal Eryılmaz ile Eğitim-Sen İşyeri Temsilcisi Adalet Durmuş okudu.
Açıklamada, adaletsizliklere kimse itiraz etmesin diye sendika yöneticilerinden gazetecilere sanatçılardan siyasetçilere, belediye başkanlarından gençlere sesini çıkaran kim varsa hedef alındığı belirtildi. Açıklamada, "Hiçbir ayrımcılığa izin vermeden tüm işkollarında çalışan işçiler, emekçiler, emekliler olarak asgari yaşamayı reddetmek için eşit, özgür, adil, barış içinde kardeşçe yaşayabileceğimiz bir düzen için örgütlü olmalıyız, birlik olmalıyız" denildi.

Bin 500 dolayında kişinin katıldığı mitinge Grup Son Dakka marş ve türkülerlerle coşku kattı.

Fotoğraf: Evrensel

Ödemiş'te tarihin ilk açık alanda 1 Mayıs kutlaması

Ödemiş'te; Belediye İş, Eğitim Sen, Genel İş, SES, Genel Sağlık İş ve Tüm Bel Sen biraraya gelerek tarihin ilk açık alan 1 Mayıs kutlamasını gerçekleştirdi.

Yaklaşık 800 kişinin katıldığı yürüyüş Ödemiş Park Kafe'de başladı. Kiraz ve Beydağ'dan da katılımların olduğu, çevredekilerin yoğun ilgi gösterdiği ve beklenenin üzerinde katılımın olduğu yürüyüş Salı Pazarı Kafeteryada sonlandı.

Burada Tertip Komitesi adına Eğitim Sen Ödemiş Temsilcisi Tayfun Bengi bildiri okudu.

Bengi, "Biz çocuklarımıza umutlu onurlu bir gelecek bırakabiliriz; yeter ki çocuklarımız okullarına aç gitmesin; yeter ki mülakat ve arşiv taramaları ile kamuya alımlarda yandaşlık yapılmasın, liyakat esas alınsın, öğretmenler bir gecede sürgün edilmesin; yeter ki diplomalar bile tek kişinin emriyle iptal edilemesin. OHAL KHK'leriyle kazanılmış haklarımız gasp edilmesin. Biz barışı ve adaleti bu topraklara hakim kılabiliriz; yeter ki bir avuç ayrıcalıklı kesim dışındaki herkes için ülkemizin bir açık hava hapishanesine dönüşmesine izin vermeyelim" dedi.

Bengi, "Biz emeğin, demokrasinin, adaletin, barışın, eşitliğin, özgürlüğün ve kardeşliğin egemen olduğu bir ülkeyi kazanacağız! Yeter ki birlik olalım ve mücadele edelim" dedi. 

Ardından kutlama, Eğitim Senlilerden oluşan bir müzik grubunun dinletiyle devam etti. Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turhan da kutlama ve yürüyüşe katıldı.

Fotoğraf: Evrensel

(Evrensel)

Evrensel'i Takip Et