Bulgur yiyerek Bellingham olunmaz
Karınlarını doyurmakta bile zorlanan, kredi kartlarıyla geçinebilen ailelerin çocukları beslenmelerine dikkat edecek gücü bulamıyor.

Fotoğraf: Pexels
Emir YILDIRIM
Anadolu Üniversitesi
Günümüzde futbol, üst düzey fiziksel kapasiteye sahip oyunculara ihtiyaç duyan bir spor haline geldi. Tabii ki bu fiziksel kapasiteye ulaşmak için futbolcuların uygulamaları gereken düzenli antrenman ve diyet programları var. Bu diyetlerde belirli bir protein miktarının altına inilmemesi gerekiyor. Peki asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu ülkemizde, sporla ilgilenen bir çocuk beslenmesine nasıl dikkat edecek? Yeterli proteini sağlayacak besinleri nerden bulacak?
Düzgün beslenmek emekçi çocukları için hayal
Michel Owen bir röportajında; “futbol alanındaki yeteneğimi fark ettikten sonra çocukluğumdan itibaren uykuma yediğime içtiğime dikkat ederdim” diyor. Akranları yetenekli olduğu alanları keşfedip beslenmelerini, uykularını o yeteneğe göre düzenlerken; Türkiye’de MESEM’ler yüzünden az bir para kazanmak için iş güvenliğinden uzak bir şekilde çalışmak zorunda kalan çocuklardan bu rekabete dahil olmalarını bekleyebilir miyiz? Karınlarını doyurmakta bile zorlanan, kredi kartlarıyla geçinebilen ailelerin çocukları beslenmelerine dikkat edecek gücü bulamıyor. Eskiden fakir ailenin yetenekli çocukları kurtuluşun yolu olarak futbolcu olmayı görürlerdi. Tabii ki yine de yüzlerce çocuktan ancak şanslı olan bir tanesi futbolcu olurdu. Artık futbolcular, duyguları olan birer insan olarak görülmekten çıktı. Şu anda sadece birer robot gibi senelik sahip oldukları 1 haftalık tatil dahil her saniyelerini yediklerine, içtiklerine, uykularına dikkat ederek geçiriyorlar. Bu durumda da artık işçi ailelerin çocukları futbolcu olmanın hayalini bile kuramaz duruma geliyor. Galatasaray forması giyen Barış Alper Yılmaz’ın babasının et dükkânı varmış ve bu sayede Barış Alper fiziksel gelişimine önem verebilmiş. Maalesef emekçi çocuklarının hepsi bu kadar şanslı olamıyor.
Kaldı ki tek problem eğitim sisteminin yetenekleri keşfetmeye izin vermemesi, düzgün beslenemeyen çocukların fiziksel kapasitelerini iyileştirememesi değil. Kulüplerin büyük şirket sahibi başkanları şanı yüksek futbolculara ve teknik direktörlere milyon dolarlar dökerken patronları oldukları fabrikadaki işçilerine %20 zammı fazla gördükleri gibi altyapılarda gençlerin yeteneğini keşfedecek ve onlarla ilgilenecek olan antrenörlere de yeterli ücreti ödemiyor. Öyle ki Galatasaray’da eskiden scoutluk yapan Bülent Kalafat kazandığı ücretin yetersizliğinden dolayı işi bırakmıştı.
Yani işçi sınıfının bulgur ile beslenen çocuğu, Bellingham antrikot ile beslenirken, Micheal Owen uyku düzenini saatlik ayarlarken eğer Barış Alper kadar şanslı değilse bir kurtuluş yolu olarak gördüğü futboldan vazgeçmek zorunda kalıyor.
Evrensel'i Takip Et