Deprem suçlarıyla mücadele edenler, Emek Partisi çağrısıyla Antep’te buluşacak
Emek Partisi, 6 Şubat depremlerinin 2'nci yıldönümünde Antep’te çalıştay düzenleyecek.

Fotoğraf: Evrensel
İLGİLİ HABERLER

EMEP Milletvekili Karaca: İki senedir deprem bölgesindeki çocuklar için beslenme politikası geliştirilmedi

EMEP'ten "6 Şubat’ta 6 Gerçek" açıklaması: Depremde kaybolan yurttaşlar nerede?
Emek Partisi, 6 Şubat depremlerinin 2’inci yılı dolayısıyla Antep’te çalıştay düzenleyecek. Deprem suçlarına karşı farklı alanlarda mücadele eden emek ve meslek örgütleri, dayanışma platformları, dernekler, kurum ve kuruluşların temsilcileriyle gerçekleştirilecek çalıştay için Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca, “Deprem bölgesinde sorunlar da mücadele de devam ediyor, şimdi bu mücadeleleri birleştirme zamanı” dedi.
Emek Partisi yaptığı açıklamada, “6 Şubat depreminin 2. yıldönümüne yaklaşırken acılarımız halen taze, deprem bölgesinde sorunlar halen büyük. Barınmadan eğitim ve sağlığa, 50 bini aşkın insanın hayatını kaybetmesine neden olanların yargılamalarında yaşanan adaletsizliklerden halkın arazisine ve evine el koyma anlamına gelen rezerv alan uygulamalarının yarattığı haksızlıklara pek çok alanda yaşananlara karşı çözümsüzlük de mücadele de devam ediyor. Emek Partisi, deprem bölgesinde yaşanan sorunlara karşı mücadele edenleri buluşturuyor. 1 Şubat Cumartesi günü Şehitkamil Kültür Merkezi’nde yapılacak olan buluşmada deprem suçlarına karşı farklı alanlarda mücadele eden emek ve meslek örgütleri, dayanışma platformları, dernekler, kurum ve kuruluşların temsilcileri yan yana gelecek” dedi.
“DEPREM SUÇLARIYLA MÜCADELEYİ NASIL ORTAKLAŞTIRACAĞIZ?”
İki oturumda gerçekleşeceği belirtilen buluşmanın birinci oturumunda katılımcılar 2 yılda, neler deneyimlediklerini konuşacakken, ikinci oturumda ise “Deprem suçlarıyla mücadele eden gruplar birbirinin mücadelesini nasıl besleyebilir, daha güçlü bir mücadele için neler yapabiliriz?” sorusu üzerinden tartışılacağı belirtildi.
Emek Partisi Gaziantep il örgütünün ev sahipliği yapacağı buluşmaya ise, emek ve meslek örgütlerinin, baroların, sendikaların, inanç kurumlarının ve yöre derneklerinin temsilcileri, Adalet Peşinde Aileleri Platformu, deprem davalarını takip eden hukukçular ve hak savunucuları, Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınları Derneği (DEMAK), farklı kentlerden rezerv alan mağdurları, göçmen ve mülteci derneği temsilcileri, bölgede taş ocakları ve maden ocakları nedeniyle zarar gören ve bunlara karşı mücadele eden mahalle ve köylerin temsilcileri, kadınlarla ve çocuklarla bölgede çalışmalar yapan hak savunucuları ve dernekler, TOKİ mağdurları, depremzede derneklerinin temsilcileri katılacak.
Buluşmanın ardından bir sonuç deklarasyonu yayınlanacak.
Fotoğraf: Evrensel
SEVDA KARACA: ŞİMDİ MÜCADELELERİ BİRLEŞTİRME ZAMANI
Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca bu buluşmanın önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“6 Şubat depremi bu ülkede halen hesaplaşılamayan çok büyük suçların sonucunda bir katliama dönüştü. Depremin etkilediği 11 kentte acılar hala taze. Üstelik deprem bölgesinde yaşanan hak ihlalleri yeni acılar ve büyük sorunlar da yaratıyor. Her ne kadar iktidar bu bölgede barınma, alt yapı, eğitim, sağlık gibi çok temel sorunları çözdüğü, bölgeyi ihya ettiği reklamı yapsa da gerçek bambaşka. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2024 yılı sonundaki hedefini 201 bin 688 bağımsız bölüm olarak belirlerken bu sayı 155 bin 124’te kaldı. Ayrıca ‘dağıtılan’ çoğu konutun altyapısı, çevre düzenlemesi henüz tamamlanmış değil. Ulaşım sorunlu, yakında okul, hastane olmayan evler var. Kurada ‘dağıtılan’ evlerden kendisine çıkıp da anahtarını teslim alamayan binlerce insan var. TOKİ evlerinde dertler bitmiyor, elektrik, su, kanalizasyon, doğalgaz gibi en temel ihtiyaçlar karşılanamıyor. Borçla başını bir çatı altına sokan insanlar işsizlik ve ağır yaşam şartlarıyla boğuşuyor.”
Rezerv alan sorununa dikkat çeken Karaca, “6 Şubat depremlerinin ardından yoksulu mülksüzleştirip borçlandırma, zenginin servetine servet katma kanunu olan rezerv alan kanunu ile halkın emeğine, toprağına, evine, mülküne çöküyorlar. Deprem davalarında adalet sağlanmıyor. Binaların yıkımından sorumlu tutulan, iktidarla ilişkisi olan birçok iş insanı ya firari ya da yargılama süreçlerinde gözaltına bile alınmadı. Yıkımda kusuru ve sorumluluğu en az olan çeşitli meslek elemanları kurban seçilerek dosyalar kapatılıyor, asıl sorumlu olan kamu görevlilerine ise neredeyse dokunulmuyor. Depremde yakınlarını kaybeden ve ölü ya da diri ulaşamayan yüzlerce insan var” diyerek davalara da değindi.
“YENİDEN İNŞADA TEK KAZANAN YANDAŞ ŞİRKETLER”
Bölgede eğitim ve sağlığın halen eğitim ve sağlık emekçilerinin sırtındaki ağır yüklerle, çocukların, gençlerin ve kadınların eğitim ve sağlık hakkına erişim haklarının gasp edildiği bir ortamda devam ettiğini belirten Karaca, bölgedeki demografik değişimlere ilişkin de konuştu.
Karaca, “Kültürel ve tarihi dokunun tahrip edilmesi, kentlerin rant odaklı bir biçimde halkın ihtiyaçlarını hafızasını, anılarını, taleplerini göz ardı ederek yeniden inşasının tek kazananı yandaş şirketler” dedi.
‘MÜCADELE ROTASI’NA ÇAĞRI
Tüm sorunlara karşı pek çok mücadele odağının da bu süreçte oluştuğunu ifade eden Karaca, “Biz bu iki yıl içerisinde bu mücadelelerin her birinin yanında olduk, seslerinin duyulması için ses kattık, gücümüz yettiğince bu mücadelelerin bir parçası olduk. Bu buluşmalarda en önemli gündemlerimizden biri de deprem suçlarına yönelik yürütülen ayrı ayrı mücadelelerin ortak bir zeminde buluşması, birbirini güçlendirmesi ve bu suçların etkilediği kesimlerin kendilerini yalnız hissetmemesi için gücümüzün ortaklaşması oldu. Bu iki senede gördük ki aslında mücadele edenler kendilerini yalnız da hissediyor. Bu mücadelelerin daha çok desteklenmesi ve deprem suçlarına karşı ayrı ayrı yürüyen mücadelelerin birbirini gören, güç veren bir hale gelmesi de çok önemli bir ihtiyaç. Bu yıl 6 Şubat anmamızı mücadeleye güç verecek bir şekilde Antep’te bir buluşma ile yapacağız ve deprem suçlarına karşı mücadele eden, 2 yıldır yan yana geldiğimiz tüm kesimlerle bu buluşmada bir mücadele rotası çıkaracağız. 1 Şubat’ta gerçekleştireceğimiz bu buluşmada deneyimleri paylaşıp sonuçlar çıkarırken, önümüzdeki yıl bu suçlara karşı mücadele zeminini güçlendirmek ve ortaklaştırmak için neler yapabileceğimizi de tartışacağız. Bu buluşmanın deprem suçlarıyla hesaplaşmak ve bir daha ülkemizde böyle acılar yaşanmaması için verilecek toplumsal mücadeleye katkı sunmak için önemi büyük.” (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et