23 Ocak 2025 09:30

Şiddet artıyor, haklar geriliyor, göç durmuyor | 2 bin 692 hekim yurtdışı için başvurdu

AKP iktidarıyla birlikte artan hekim göçü sürüyor. 2024’te 2 bin 692 hekim yurt dışında çalışmak için TTB’den İyi Hal Belgesi aldı. 2002’de bu rakam 59 idi.

Şiddet artıyor, haklar geriliyor, göç durmuyor | 2 bin 692 hekim yurtdışı için başvurdu

Fotoğraf: Evrensel

Sağlıkta şiddetin artması, 5 dakikada 1 muayene dayatması, ekonomik ve özlük hakların gerilemesi ve iktidarın ‘giderlerse gitsinler’ diyerek hedefe koyduğu hekimlerin göçü sürüyor.

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) verilerine göre, 2024’te yurt dışında çalışmak için 2 bin 692 hekim, İyi Hal Belgesi aldı. TTB Merkez Konseyi Üyesi Nilüfer Ustael, 5 dakikada bir muayene baskısı, maaşların yetersizliği ve hekimlerin üzerinde artan ciddi bir baskı olduğuna vurgu yaparak “Bu baskılar sonucunda hekimler Türkiye’de kalmak istemiyor” dedi.

“NE HEKİM NE HASTA MEMNUN”

Türkiye’de hekim başına hasta muayene sayısının da çok yüksek olduğuna işaret eden Nilüfer Usta “Kişi başı hasta muayene sayısı OECD ülkelerinin çok çok üstünce. Bu da hasta ve hekimi karşı karşıya getirerek sağlıkta şiddeti doğuruyor. Bu sistemden ne hekim ne de hasta memnun” ifadesini kullandı. 2023’te 3 bin 25 olan İyi Hal Belgesi alan hekim sayısının 2024’te 2 bin 692’ye düşmesinin hekimlerin yurt dışına gitmekten vazgeçtiği anlamına gelmediğini belirten Ustael, “Bu durum Avrupa ülkelerindeki vize uygulamasından kaynaklanıyor. Tıp fakültesi öğrencileri yurt dışına gitmek için Almanca dil kursuna yoğun ilgi gösteriyor. Geldiğimiz noktada hekim göçü, hekimin mesleğinden uzaklaşma isteği çok fazla ve bunun masaya yatırılıp konuşulması gerekiyor” diye konuştu.

22 YILDA 45 KAT ARTIŞ

Türkiyede AKP iktidarıyla birlikte her geçen yıl hekim göçü katlandı. 2002’de yurt dışında çalışmak için TTB’den İyi Hal Belgesi alan hekim sayısı 2020’de 931, 2021’de bin 405, 2022’de 2 bin 685, 2023’te 3 bin 25, 2024’te ise 2 bin 692 oldu. (Ankara/ANKA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Ekmek, barış, adalet ve özgürlük için…
İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs

Ekmek, barış, adalet ve özgürlük için…

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ı, iktidarın çok katmanlı saldırıları, derinleşen yoksulluk, baskı ve küresel ölçekte bir savaş tehdidiyle karşılıyor. İşçinin olduğu her yerde alanlara çıkacak olan emekçiler, insanca yaşanacak ücret, barajsız-yasaksız sendika hakkı, siyasi baskıların ve yasakların son bulması ve barış taleplerini haykıracak.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
1 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et