Munzur Kültür ve Doğa Festivali iptal edildi

Munzur Kültür ve Doğa Festivali Tertip Komitesi, Tunceli Valiliği’nin aldığı yasak kararları nedeniyle etkinliklerin yapılamaz hale geldiğini belirterek festivali iptal etti.

21 Temmuz 2022 13:09
Son Güncellenme Tarihi: 21 Temmuz 2022 15:45
Paylaş

Bu yıl 20’ncisi düzenlenmesi planlanan Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Tunceli Valiliği'nin yasak kararlarının ardından tertip komitesince iptal edildi.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu iptal kararını açıklamak için Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan açıklamada ortak metni okuyan Orhan Çelebi, “Mülki idare amirliği bu yasaklara paralel olarak özelikle son haftalarda şehrimizi OHAL uygulamaları sahasına çevirmiştir” dedi.

Tunceli Valiliği’ne “Yurtların konaklama için uygun olmadığı ve tadilatta olduğu tertip komitemize bildirildi. Bu tadilatların ille de festival sürecinde mi yapılması gerekiyordu? Sonrasına ertelenemez miydi? Kentin huzurunu ve güvenliğini düşünen mülki amirler festival sürecinde on binlerce insanın Dersim’e geleceğini bildiği halde tadilatları bu süreçte başlatmaları manidar değil midir? Bir ile giriş yasağı koymak hangi inançta hangi kültürde hangi yasada vardır? Yoksulluğa- yozlaşmaya- asimilasyona- doğa katliamlarına karşı yürüyüş ile basın açıklaması yapılması temel anayasal bir haktır ve bu hak yasaklanarak engellenmektedir” sorularını yönelten Çelebi, madencilik yağmasına karşı doğayı, talana karşı madenleri, yasaklara karşı sanatı savunmaya devam edeceklerini söyledi.

"HİÇ BU KADAR BASKILANMAMIŞTIK"

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu burada yaptığı açıklamada son bir haftada görüşmelerin hızlanmasına rağmen mülki idarenin görüşmelere kapısını kapadığını söyleyerek “22 yıla yakındır bütün pansiyonlar, yürüyüşler stadyumlar açık iken kapatılması aslında festivalin yasaklanması anlamına gelmektedir. Bunun bir yasaklama olarak görülmesi gerekmektedir” dedi. Dersim Emek ve Demokrasi Platformunun ve tertip komitesinin festivalin yapılması için çok emek harcadıklarını belirten Maçoğlu “Esnafımız, stant açan insanlarımız bu festivale hazırlandılar. Ama bunların hepsi cezalandırıldılar. İlin mülki idareleri, belediye başkanları, valiler, kaymakamlar, bir şehrin, bir ilçenin tanıtımına dair çalışmalar yürütür. O şehre hizmet eder. Bu neyle olur? Büyük spor organizasyonlarıyla, şenliklerle, festivallerle olur. Ama bunu yasaklamayla o şehre hizmet edilmediğini herkes biliyor” ifadelerini kullandı.

Son durumun iptalden ziyade yasaklanma anlamına geldiğini söyleyen Maçoğlu “İnsanları sokakta tutarak, uzun kuyruklarda aramalar yaparak insanların şehre girmesini zorlaştırmak hiçbirimizin karına değil. Bu şehirde yıllarca festivaller, şenlikler oldu. Hiç bu kadar baskılanmamıştık” dedi.

"RANT POLİTİKASINI UYGULAMAK İSTEDİLER"

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, son süreçte onlarca sanatçının hedef gösterildiğini, gözaltına alındığını, tutuklandığını, doğasına sahip çıkanların hedef alındığını belirterek şunlara dikkat çekti: “Kendine devlet diyen kolluk, ağaçlar kesilirken, doğa talan edilirken, baraj yol adı altında maden adı altında doğa altüst edilirken halkın ve kadınların karşısına dikildi. Ama esasında beşli çetenin rant politikalarını uygulamak istediler”

AKP-MHP ittifakının düşman politikası uyguladığını belirten Başaran “Her defasında türlü bahaneler türlü gerekçelerle karşımıza çıkıyor güvenlik gerekçesi, ya da en kolay uyguladıkları terörize etme yöntemi. Terörle mücadele adı altında güvenlik gerekçesi adı altında uzun bir süredir halka, kadınlara, inançlara, kimliklere çok net bir biçimde bir düşman politikası uygulanıyor. Bugün Dersim’de de uygulanan budur. Dersim halkı doğasına sahip çıkmasın istiyorlar. Çünkü Dersim doğasının üstünde rant politikaları var. Çünkü Dersim doğasını talan ederken savaş politikasını daha da derinleştirmesinin bir yöntemi bir aracı haline getiriyorlar. Çünkü Dersim’de ağaçları kendileri yakarken bunun karşısında mücadele eden sesini yükselten olsun istemiyorlar. Asimilasyon politikalarına karşı kimse mücadele etmesin istiyorlar. Çünkü AKP'nin Erdoğan'ın her kürsüde söylediği şeyi Dersim’de de uygulamak istiyorlar. Tek dil, tek millet, tek din ve tek erkek siyasetini Dersim'de uygulamak istiyorlar” dedi. 

"OLMAYAN YASAKLARI UYGULAMAYA BAŞLADILAR"

Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, festivalin düzenlenmesi için iki aya yakındır çalışmaların yapıldığını söyleyerek Dersim Belediyesi’nin ekonomik olarak da bir yük altına girdiğini belirtti. Konserleri yasaklanan sanatçıların Dersim’e çağrıldığını vurgulayan Çetin, “Ama gördük ki ne hukukta ne kanunda ne anayasada olan yasakları uygulamaya başladılar. Buradan çağrı yapıyoruz. Sizler Dersim’e, Dersim’in kültürüne, inancına saygı duymuyorsunuz. Felsefi eşitliktir Dersim’in 72 milleti bir tutar, evi, kapısı herkese açıktır. Bu kapıyı siz kapatamazsınız. Cevheri mertliktir, her haksızlığa karşı gelir. Hazinesi bilgi, meyvesi sevgidir. Bu kültürü öğrenmelisiniz. Giderken bu kültürü öğreneceksiniz” ifadelerini kullandı. (Dersim/Evrensel)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Barolardan Zaho’da sivillere yönelik saldırıya tepki: Sorumlular yargı önüne çıkarılsın

SONRAKİ HABER

Bakan Koca, Bolu'da içme suyundan etkilenenlerin sayısının 98'e ulaştığını duyurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...