04 Mayıs 2022 10:47

Birleşik Krallık’ta seçime gidiliyor: Kuzey İrlanda’da sonuçlar tarihi olabilir

Kuzey İrlanda’da Sinn Fein kazanır ve iddiasının arkasında durursa ayrılık gelebilir. Bu Birleşik Krallık’ın dağılması ve İngiltere, Galler ve İskoçya’nın “Büyük Britanya” olarak devam etmesi demek.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Birleşik Krallık’ı oluşturan 4 ülkede 5 Mayıs’ta sandıklar kuruluyor. İngiltere, Galler ve İskoçya’da yerel seçimler yapılırken, Kuzey İrlanda’da parlamento seçimleri gerçekleştirilecek. İngiltere ve Galler’de İşçi Partisi’nin yerel yönetimlerin çoğunu kazanması bekleniyor. İskoçya’da ise Ulusal Parti SNP’nin galip geleceği tahmin ediliyor. Kuzey İrlanda’da ise bağımsızlık yanlısı Sinn Fein önde.

KUZEY İRLANDA’DA BAĞIMSIZLIK YANLILARI ÖNDE

Kuzey İrlanda’da seçim sonuçları “tarihi” olabilir. 10 Nisan 1998 yılında imzalanan Kutsal Cuma Anlaşması’ndan sonra sürekli koalisyonla yönetilen Kuzey İrlanda’da son 24 yıldır parlamentodaki en büyük parti, İngiltere yanlısı Demokratik Birlik Partisi (DUP) oldu. 90 sandalyeli Kuzey İrlanda Parlamentosu’nda 28 sandalyeye sahip DUP’un ardından 27 sandalyeye sahip olan ve İrlanda Kurtuluş Ordusu IRA’nın siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein ikinci parti durumunda.

Bu seçimlerde, 1916 yılındaki Paskalya Ayaklanması’ndan sonra bağımsızlığını kazanan İrlanda Cumhuriyeti’nden koparılan Kuzey İrlanda’da ilk kez bağımsızlıkçı ve güneyle birleşme politikası olan Sinn Fein’in çoğunluğu yakalaması bekleniyor. Sinn Fein’in birinci parti olması durumunda, İrlanda Cumhuriyeti ile birleşme ve Avrupa Birliği’ne üyelik çabalarının olacağı tahmin ediliyor. Sosyal Demokratlardan ve Yeşillerden de destek alması söz konusu olabilir. Bu da Birleşik Krallık’ın ortadan kalkması ve İngiltere, Galler ve İskoçya’dan oluşan ülkelerin “Büyük Britanya” olarak siyasi hayatına devam etmesi anlamına geliyor.

YEREL SEÇİMLERE İLGİ AZ

Öte yandan İngiltere, Galler ve İskoçya’da yapılacak yerel seçimlere ilgi az. Seçmen, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin saldırıları, kemer sıkma politikaları ve ücretlere zam yapılmaması nedeniyle tepkiliyken, yerel yönetimlerin çoğunu elinde bulunduran muhalefetteki İşçi Partisi’ne de umutlu bakmıyor. Seçime katılımın yüzde 40 civarında olması beklenirken, yerel yöneticiler seçmenden oy istemek konusunda utangaç davranıyor. Çünkü, hizmet vermedikleri gibi sürekli servislerde kesintiler yaşanıyor.

YENİ BAHANE UKRAYNA

Önce kriz, daha sonra pandemi ve şimdi de Ukrayna’daki savaş sebep gösterilerek yaklaşık 15 yıldır işçi ücretlerine yapılmayan zamlar, emekçilerin faturalarını ödeyememe noktasına getirdi. 2010 yılından bu yana iktidarda olan Muhafazakar Partinin saldırı politikalarına büyük bir öfke var. İşçi Partisi de adeta “Biz daha iyi tasarruf yaparız” diyerek emekçilerden özveri bekliyor. Birçok yerel yönetimi elinde bulunduran İşçi Partisi’ne de tepki büyük. Liberal Demokratlar ya da Yeşiller de seçmen için bir seçenek olmaktan çok uzak.

MEDYA BAĞIMSIZ ADAYLARI GÖRMÜYOR

Bazı bölgelerde bağımsız adaylar da var. Ama onların da seslerini duyurması sınırlı. Medya, diğer partilere ve bağımsız adaylara yer vermiyor. Buna rağmen birçok bağımsız adayın, bu partileri zorlaması bekleniyor. Bağımsız adayların çoğu, kesintilere, hayat pahalılığına ve çevre tahribatına karşı çıkıyor ve işçi ücretlerine zam talep ediyor.

Bu bağımsız adaylardan arasında, Kuzey Londra’da Türkiyelilerin de yoğun yaşadığı Enfild bölgesinde encümen üyeliği içi seçime giren Oktay Cinpolat ve Telesha Reid de var. Cinpolat, 5 bin 300 ailenin kapısını çaldıklarını, bölgedeki tüm esnafı ziyaret ettiklerini ve bazı evleri de ikinci kez dolaştıklarını belirtiyor. Gazetemize konuşan Cinpolat, bu ziyaretlerde bölge halkının büyük partiler tarafından nasıl suistimal edildiğini bizzat seçmenle konuşarak gördüklerini söyledi. Cinpolat, “Seçmen en çok belediyenin kendilerini dinlemediğini söylüyor. İkinci sırada çöp sorunu geliyor. Üçünü sırada gençlik ve sokak suçları geliyor ve ardından konut ve sosyal konut sorunu geliyor. Daha sonra da belediye yetkililerinin halka sormadan kapalı kapılar arkasında kararlar alması geliyor. Bu kararların çoğunun bölge halkının zararına olduğu da biliniyor” dedi.

"KAPALI KAPILAR ARDINDA KARAR ALINMAYACAK"

“Siyah Hayatlar Önemlidir/BLM” kampanyasının aktivistlerinden biri olan Telesha Reid ile beraber çalıştıklarını ve amaçlarından birinin de toplumlar arasındaki önyargıları ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen Cinpolat, oy pusulasında Türkiyeli isim olduğu için seçmenin oy vermemesi, adayın politikalarını öğrenip o politikalara oy verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bölgeyi yöneten İşçi Partili yönetimi de eleştiren Cinpolat, eğitimden çevre sorununa kadar hiçbir yerel sorunun halkla birlikte ele alınmadığına vurgu yaparak, “Bunları düzeltmek ve belediye yönetiminin daha fazla işçi ve emekçiler üzerinden kesintiler yapmasına engel olmak için çalışacağız. Ben ve arkadaşım Teresha Reid, binlerce bölge halkının gerçek sesi olacağız. Belediyede alınan her kararı halkımızla paylaşacağız. Bundan sonra kapalı kapılar ardında hiçbir karar alınamayacak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Niye sessizsin Gomidas?

SONRAKİ HABER

Avrupa Birliği ülkeleri, 2021 yılında 267 bin 360 sığınmacıya koruma statüsü verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...