28 Ekim 2021 00:40

"Kredi, yurt masraflarına gidiyor; bize meyve bile lüks"

KYK yurtlarında kalan Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi öğrencileri ile yurtlarda yaşadıkları sorunları konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Emirhan DURMAZ
Su ŞAHİN
İzmir

Üniversitelerde eğitimin yüz yüze başlamasıyla başta barınma sorunu olmak üzere öğrencilerin maddi sorunları giderek artıyor. İzmir Bornova’da Ege Üniversitesi; Buca’da ise Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri ile KYK yurtlarındaki durumu konuştuk. Salgın önlemlerinden, odalardaki kişi sayılarına internet kotasından yemekhane ve hijyen koşullarına çeşitli sorunlarını sıralayan öğrenciler, koşullar kötüleşirken fiyatların yükseldiğine dikkat çekiyor. Öğrencilerin öne çıkan acil talebi ise yemekhane ve yurtlarda hijyen önlemlerinin alınması; yemekhane ve yurt fiyatlarına yapılan zamların geri çekilmesi.

"KREDİNİN ÇOĞU YURT MASRAFLARINA GİDİYOR"

Ege KYK Kız Öğrenci Yurdunda kalan Fatoş “Binaya her giriş-çıkışta; yemekhanede yemek aldıktan sonra sürekli parmak basmamız gerekiyor. Bu noktalar dezenfekte edilmiyor. Kovide yakalanan biri için izolasyon odası var mı onu da bilmiyorum” dedi. Her gün temizlenmesi gereken odaların temizlenmediğini söyleyen Fatoş “Her odaya deterjan verilmeli. Sırf temizlik yapabilelim diye oda arkadaşlarımız cebimizden para vererek deterjan aldık. Devletin bize verdiği burs ve kredi 650 TL. 450 lirasını yurda veriyorum, kalan 200 liranın en az 60-70 lirası yine yurtta çeşitli şeylere gidiyor” diye konuştu. Gece yarısından sonrası yurda geldiklerinde haklarında tutanak tutulduğunu da ifade eden Fatoş, “Part-time işte çalışıyorum. Bazen gece 12’de bitiyor işim. Çalışmamızı mazeret olarak kabul etmiyorlar” dedi.

YEMEKLER SOĞUK SERVİS EDİLİYOR

1 haftadır yemeklerin soğuk servis edilmesinden şikayet eden Aleyna ise “En basitinden çorba, makarna… Ekmeklerin son kullanma tarihleri ya o gün ya bir gün öncesi oluyor. Sabah sucuk, sosis çiğ veriliyor, haşlanmış yumurtalar taşlaşmış ve morarmış oluyor. Bir kere aşçının yemek veren personele ‘Az koy, bir daha çıkarmam yemek, görürsün’ dediğine şahit oldum” diye konuştu. 16 GB’lık internet kotasını da eleştiren Aleyna, “Kotan dolmamış olsa bile bilgisayardan internete hızlı ve etkili bir erişim sağlamak çok zor. Çoğunlukla kendi mobil verimden kullanıyorum. Bu da ekstra fatura ve para demek” dedi.

İKİ YURT TEK YEMEKHANE

Ege KYK’de 4 kişilik bir odada kalan Miray ise fiziki koşulların yetersizliğine dikkat çekti. Yemekhane sorununa değinen Miray, yemekhanede kullanmaları için verilen kotanın kendilerini doyurmadığını şöyle anlattı: “Ana yemek için tavuk aldığımızda yanına pilav alırsak kotayı aşıyor. İki ayrı yurt da tek yemekhane kullanıyor.”

Aynı yurtta kalan Feride ise “Yemekler okuldaki gibi kötü. Zaten pahalı olduğundan çoğunu yiyemiyoruz, yediklerimiz de iyi değil” diyor. Çamaşırhanedeki yoğunluğa da dikkat çeken Feride, “Çamaşır sırası hemen doluyor. İki haftadır yıkayamıyorum, arkadaşımın evine götürüp yıkadım çamaşırlarımı. Bir hafta yıkayınca öbür hafta yıkatmıyorlar. Oda arkadaşım hemşire, virüslü ortamda çalışıyor, kıyafetlerinin her gün yıkanması lazım” diye konuştu.

"TATLI LÜKS HALİNE GELDİ"

Ege KYK Erkek Yurdunda kalan Muhammed ise “Odalar 2 kişilik ve 4 kişilik şeklinde ayrılıyor ama aynı para veriliyor. İlk gittiğimde iki kişilik odalarda kalacağımı düşünüyordum ama oda 4 kişilikti. Normalde 450 TL’lik odaların iki kişilik olması gerekiyor” dedi.

Salgına dair alınan tek önlemin yemekhanedeki personelin maske ve eldiven takması olduğunu söyleyen Muhammed, “Bir de iki haftadır bu yurtta kalıyorum, ilk defa bugün dezenfektasyon yapıldığını gördüm” diye ekledi.

Yemek miktarının azaldığını ancak fiyatların arttığını belirten Muhammed, “Mesela bir mandalinanın fiyatı 1 TL. Tatlı öğrenciler için bir lüks. Çünkü tatlı alırsan aç kalırsın” dedi.

BU TABAK 10,75 TL

Yurtta kahvaltı tabağının toplam fiyatı 10.75 TL’ye geliyor. Tabakta yer alan peynir 1.75 TL, helva 1.80 TL, zeytin 95 kuruş, ekmek 50 kuruş, haşlanmış yumurtanın tanesi 1.25 TL, çay 1 lira, yumurtalı salata 3.5 TL.


"YEMEKHANE VE YURT FİYATLARINA YAPILAN ZAMLAR GERİ ÇEKİLSİN"

Ilgın ÇERİBAŞ
Tufan Can TEMEL
İzmir

Buca’da ise çoğunluğunu Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu yurtların koşullarına dair öğrencilerle konuştuk.

Hanzade Hatun Kız Öğrenci Yurdunda kalan bir kadın öğrenci, “Odalar söylenene göre 3 kişilik planlanmış ama şu an 6 kişi kalıyoruz. Odalar küçük geliyor, aynı odada kalmak gürültü açısından da sorun oluyor. Odalarımızda 2 banyo var ama hijyen kurallarına hiç uyulmuyor. Haftada bir temizlik yapılıyor ve temizlikten sonra bile her yer pis oluyor, kötü kokuyor” dedi. Salgın konusunda da bir önlem alınmadığını söyleyen öğrenci, pozitif çıkan öğrencilerin gönderildiğini ama temaslı olan oda arkadaşlarının 5 gün sonraki testi pozitif çıktığında karantinaya alındığını ekledi.

Aynı yurtta kalan diğer bir öğrenci ise tuvaletlerin, banyoların ve odaların daha seyrek temizlenmeye başladığını belirtti.

"SABUNLAR YENİLENMİYOR"

Gazi Ayşe Hanım Yurdundan bir kadın öğrenci de 8 kişilik odada kaldığını söyleyerek, “Normalde 6 kişilikti ama bu sene 2 yatak daha eklediler. Diğer yurtlardaki sorunları biz de yaşıyoruz. Bizde de haftada bir temizlik yapılıyor ama sabun bile yenilenmiyor” dedi.

Pandemi önlemlerine dair değerlendirmeler Hacı Ahmet Tatari Erkek Yurdunda da benzer. Yurdun durumunun iyi olmadığını, önlemlerin yetersiz olduğunu söyleyen bir öğrenci banyoların yaklaşık iki haftadır arızalı olduğunu belirtti.

Dokuz Eylül Üniversitesinin kendi yurdunda kalan bir öğrenci de “Pandemiye yönelik tek önlem her kata asansör karşısına dezenfektan konulmuş olması ve tek aşılı ya da aşısız kişilerden PCR testi talebi” diye konuştu.

"LEKELİ NEVRESİMLERDE YATIYORUZ"

Yurtların fiziki koşullarının ve imkanlarının da yetersiz olduğunu söyleyen öğrenciler, Hanzade Hatun Kız Yurdunda odalarda çalışma masasının olmadığına ve etüt odalarında da özellikle sınav haftalarında hiç yer kalmadığına dikkat çekti. Öğrenciler, “Odamızdaki dolaplar çok küçük tek kapaklı, eşyalarımız sığmıyor. Sürekli kullandığımız kıyafetlerimizi bile bazalara koymak zorunda kalıyoruz” dedi. İnternet sorunu da yaşadıklarını söyleyen öğrenciler çamaşırhanede de dört makinenin bozuk olduğunu belirtti.

“Yurda ilk giriş yaptığımda bana eski nevresimleri verdiler. O kadar para veriyorum bari yeni nevresim takımı versinler, lekeli eski çarşafları yıkayıp vermesinler” diyen bir öğrencinin yanı sıra Dokuz Eylül Üniversite yurdunda kalan bir diğer öğrenci de “Yurtta yapılan restorasyon ise sadece dış cephe ince bir kaplama ve boya. İç kısımda hiçbir değişiklik yok” dedi.

"ÖĞLE YEMEĞİ KALDIRILDI"

Pandemiyle birlikte derinleşen ekonomik krizin KYK yurtlarındaki yemekhane ücretlerine de yansıdığı söyleyen bir öğrenci “Yemekler çok pahalı, bir tabak yemek aldığımızda yanına ekmek bile alsak üstüne para vermemiz gerekiyor. İstediğimiz yemekten istediğimiz kadar alamıyoruz. Dengeli bir öğün alabilmemiz için üzerine çok para vermemiz gerekiyor” diye konuştu.

Dokuz Eylül Yurdunda kalan öğrenci ise “Pandemiden önce sabah kahvaltısı açık büfe şeklinde birkaç çeşit çıkıyordu. Bunların içinde yumurta, beyaz peynir, zeytin her gün çıkıyordu. Bazı günler ekstra kahvaltılık sos, gevrek çıkıyordu. Şu an ekstraları tamamen kaldırmışlar, beyaz peynir hiç çıkmıyor, yumurta bazı günler veriliyor. Öğlen yemeği çıkardı önceden. Şimdi öğlen yemeği tamamen kaldırıldı. İkinci öğretim öğrencisiyim ve kahvaltı hariç hiçbir öğünden saatler nedeniyle yararlanamıyorum. Dışardan yemek söylemekte çok pahalı olduğundan kendi yemeğimi kendim yapıyorum” dedi.

"BURSUM 650 TL, ODA 690 TL"

Yemekhane masrafına ek olarak yurt ücretlerine yine zam geldiğinden söz eden öğrenci “Mutfaklı iki kişilik odalara pandemiden önce 460 TL veriyordum, şu an 690 TL olmuş. Bursum zaten 650 TL. Ailemden herhangi bir destek almasam kesinlikle karşılayamam” dedi.

Hanzade Hatun Kız Öğrenci Yurdundan bir öğrenci de, giriş çıkış saati uygulanmasından rahatsız olduklarını söyledi. Gazi Ayşe Hanım Kız Yurdundan bir kadın öğrenci ise “Yurdun giriş saati çok erken. Geçen gün üniversitenin şenliklerinde konsere gidemedim yurda yetişebilmek için. Okula yakın yurtlarda yine çok sıkıntı olmuyor ama Buca’daki yurda 23.00’te yetişebilmek için erken yola çıkmamız gerekiyor” dedi.

"ZAMLAR GERİ ÇEKİLSİN"

Buca’da KYK ve okul yurtlarında kalan öğrenciler ise, “Bir an önce yemekhane fiyatlarının normale dönmesini ve öğün çeşitliliğin artmasını, yurt fiyatlarına yapılan zamların geri çekilmesini, odalarda kalan kişi sayılarının azaltılmasını ve fiziki koşulların da pandemiye uygun hale getirilmesini istiyoruz. Ayrıca hijyen önlemlerinin arttırılmasını, gece giriş saati uygulamasının da esnetilmesini istiyoruz” diyerek taleplerini sıraladı.

Reklam