21 Eylül 2020 09:31
Son Güncellenme Tarihi: 21 Eylül 2020 10:55

10 Ekim Ankara Katliamı davası | Emri veren Suriye'deki şeyh araştırılmamış

10 Ekim Ankara Katliamı'nın firari sanıklar ve insanlığa karşı suçtan yargılanan Erman Ekici yönünden devam eden dosyasının 7. duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

10 Ekim Katliamı'nın ardından emniyetin hazırladığı fezlekede "Türkiye Emiri" olarak geçen ve polis baskınındaki patlamada ölen Yunus Durmaz'ın saldırı için iznini istediği bir isim yeniden gündeme geldi. Konuyu gündeme getiren Avukat Erkan Ünüvar, Yunus Durmaz'ın saldırı için izin, eleman, para istediği ve tercümanlar aracılığıyla düzenli olarak yazıştığı Ebu Zeyneb'in emniyet tarafından Türkiye Emiri olarak değerlendirilmesine rağmen neden araştırılmadığını sordu.

10 Ekim Ankara Katliamı'nın firari sanıklar ve insanlığa karşı suçtan yargılanan Erman Ekici yönünden devam eden dosyasının 7. duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Salgın nedeniyle çok az seyirci ile yapılan duruşmaya,  sanık Erman Ekici SEGBİS ile bağlandı.

Avukat Murat Kemal Gündüz, gelen yanıtların üstünkörü olduğuna dikkat çekti. Sanıkların albümünün olmadığına ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yanıtını eleştiren Gündüz, "İki polis memuru bizde albüm yok diye tutanak tutmuş" dedi. Mahkeme Hülya Balı'ya teşhis için gösterilen albümü istediğinde Kilis Emniyet Müdürlüğü'nün önce yok dediğini, yeniden istenmesi üzerine sadece Balı'nın tanıdığını söylediği 35 kişilik albümü gönderdiğini dile getirdi.

Kimliği tespit edilemediği için x-y olarak kodlanan çok sayıda şahıs olduğuna dikkat çeken Av. Gündüz, bu nedenle söz konusu albümün dosyaya sununlmasının oldukça önemli olduğunu vurguladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Anayasa Mahkemesi Başkanı'na yönelik tepki çeken sözlerini hatırlatan Gündüz, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki emniyetin mahkemeden bilgi saklama tutumunu eleştirdi.   

Gündüz, İçişleri Bakanlığının aranan listesindeki 90 kişiden Mustafa Dokumacı, İlyas Aydın, Mehmet Taşar Mahmut Gazi Dündar gibi 40 IŞİD'linin aslında 10 Ekim Davasının sanığı olması gerektiğini söyledi. Savcıların bu konuda gerekeni yapmadığını aktaran Gündüz, burada yer alan ve isimleri bulunmayan kişilerin dosyada kimlikleri tespit edilemeyen X ve Y kodlu kişiler olabileceğini söyledi. Gündüz, bu nedenle bu ödül listesinin getirilmesini talep etti.

TAPELER VERİLMİYOR, MAHKEMELER BİRBİRİNE "SENDE VAR MI" DİYE SORUYOR

Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı'nın İlhami Balı ve Deniz Büyükçelebi'nin tapelerinin verildiğini iddia etmesine rağmen göndermemesini eleştiren Gündüz, Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de Suruç Katliamı dosyası için aynı tapeleri Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nden istediğini söyledi. Gündüz, "Memleketin mahkemeleri öyle aciz bir durumda ki; orada bulamadığı için sizden istiyor. Peki siz ne yanıt vereceksiniz? Belki kaba bir tabir ama herhalde 'bende olsa dükkan senin' diyeceksiniz" dedi.

"BİR POLİSİ ÇAĞIRIP NE ÖNLEM ALDIĞINI SORMADINIZ"

Avukat İlke Işık, mahkemenin gübreciyi ihbar etmesine rağmen Yakup Şahin'in, uzun süre takip edilmesine rağmen Yunus Durmaz'ın ve birçok sanığın neden yakalanmadığını sormadığını söyledi. Bu nedenle Gaziantep Emniyeti ve birçok kurumun bir yanıt da vermediğini belirten Işık, "Kaç yıl geçti buraya tek bir polisi çağırıp nasıl önlem aldıklarını sormadınız" dedi. 10 Ekim'de Ankara'da katliam yapan Antep hücresinin başka katliamlara da imza attığını belirten Işık, çünkü onlara dokunmayan bir iradenin olduğunu söyledi.

10 EKİM EMRİNİ VEREN ŞEYH NEDEN SORUŞTURULMADI?

Avukat Erkan Sabri Ünüvar, dosyadaki deliller incelendiğinde üzerinde durulmayan önemli bir noktayı açıkladı. Emniyet fezlekelerinde 10 Ekim Katliamının talimatını veren ve Türkiye Emiri olarak değerlendirilen Ebu Zeyneb adında bir kişinin olduğunu açıklayan Ünüvar, katliamın ardından ilk yakalanan sanıklar Yakup Şahin ve Resul Demir'e de Suriye'de bulunan Şeyh Ebu Zeyneb'in sorulduğunu söyledi. O dönem bu ismin basına da yansıdığını anımsatan Ünüvar, Yunus Durmaz'dan elde edilen yazışmaların "Şeyhim" diye hitap ettiği Ebu Zeyneb ile tercüman ve kuryeler aracılığıyla konuştuğunu, Türkiye'deki saldırılan için izin, eleman, para ve malzeme geçişlerini ondan talep ettiğini gösterdiğini söyledi.

FEZLEKEDE EMİR, İDDİANAMEDE ADI BİLE YOK

Avukat Ünüvar, "Emniyet Ankara katliamını yapan kişiyi ve örgütün Türkiye Sorumlusunu tespit ettim ama bu konuda bir şey yapmadım demiş oluyor. İddianamede ise savcılık IŞİD'in Türkiye emiri olduğunu söylüyor ve Ebu Zeyneb yok. İki ihtimal var; ya savcılarımız emniyet fezlekelerini okumamış ya da dikkate almamışlar" diyerek bu konuda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

YUNUS DURMAZ'IN YERİ KATLİAMDAN SONRA DA BİLİNİYORMUŞ

Avukat Gülşah Kaya, Gaziantep 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yunus Durmaz hakkında 29 Nisan-6 Haziran 2016 tarihleri arasında telefon dinleme kararı verildiğini açıkladı. Bu süreçte 29 lokasyon elde edilerek Durmaz'ın nerede olduğunun tespit edildiğine de dikkat çeken Kaya, Durmaz'ın kendisini patlatmasının ardından bu verilerin imha edildiğini söyledi. Bunun Gaziantep Emniyeti'ne yapılan saldırı dosyasına 4 evrak olarak girdiğini ve daha önce bilmediklerini belirten Kaya, bu dosyanın getirilmesini talep etti.

Avukatların konuşmalarının ardından duruşmaya ara verildi. Aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti; 16 sanık hakkında İnterpol vasıtasıyla kırmızı bülten ile aralanmalarının sağlanması hususunda ve Suriye’deki kamplarda bulunan sanıklardan Mustafa Delibaşlar, Fadile Delibaşlar, Cebrail Kaya ve İlhami Balı hakkında Adalet Bakanlığına yeniden müzekkere yazılmasına, MASAK’a tekrar müzekkere yazılmasına, sanık Yunus Durmaz ile ilgili iletişim kayıtlarının Gaziantep 8. Ağır Ceza Mahkemesinden istenmesine, Ebu Zeynep için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına, tutuklu sanık Erman Ekici’nin tutukluluk halinin devamına karar verdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsveç'te Samiler, 55 yıl sonra kemiklerini yeniden defnetti

SONRAKİ HABER

Tüketici Hakları Derneği: Maskelerdeki belirsizlik ve güvensizlik giderilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...