12 Aralık 2019 05:34

Ezber bozuyoruz

Nitelikli ve bilimsel eğitim, en acil taleplerimizden biri. Tamamen ezberci ve bilimsellikten uzak müfredat ortadan kaldırılıp yerine bilimsel ve deneye bağlı bir müfredat gelmeli.

Fotoğraf: Tolga Yanık/DHA

Paylaş

Ekin Temmuz SALTIK

Elazığ

Okullarda öğrencilere dayatılan ezberci sistem her geçen gün gençleri okuldan uzaklaştırıyor ve gelecek kaygılarıyla baş başa bırakıyor. Gençler bu bunalımdan çıkmak için çeşitli sportif ve sosyokültürel etkinliklere katılsalar gelecek kaygısı peşlerini bırakmıyor. Yeteneklerine ve ilgi alanlarına yönelemeyen gençler bu sistem içinde yavaş yavaş körelmeye mahkûm ediliyor. Bu konu hakkında liseli öğrencilerle ne düşündükleri ve nasıl bir çözüm yolu sundukları üzerine sohbet ettik.

ÖĞRENDİĞİMİZ BİLGİYİ KULLANMIYORUZ

Son sınıf öğrencileri Sefa ve Melek ile müfredat üzerine sohbet ediyoruz. Sefa, “Bir bilgi hayatımıza ne kadar etki ediyorsa o kadar önemlidir. Bence bilgi pasif ve aktif olmak üzere ayrılıyor. Bir bilgi öğrenip bunu kullanmıyorsak bu pasif bilgidir ama bu bilgi hayatta lazım olacaksa aktif bilgidir. Eğitim sistemimizde bizlere sürekli olarak pasif bilgi dayatılıyor. En büyük sıkıntı bize dayatılan müfredattaki bilgilerin hayata geçirilememesi. Örneğin biyoloji ile ilgili bir kavram öğrendik, neden bunları deney ve uygulamalarla işlemiyoruz? Bilimi bilim yapan deney ve gözlemdir.” diyerek eğitim sisteminin ezberci olmasından dem vuruyor.  Melek de sohbete katılıyor: “Eğitim sistemi bizim hayal gücümüzü genişletmek yerine daraltıyor ve aynı düşünen bireyler olarak yetiştiriyor. Birinci sınıftan itibaren öğrencilerin önüne testler ve sınavlar koyuluyor ve sürekli bir şeyler ezberletilmeye çalışılıyor. Bunun sonucunda düşünme yetisi yavaş yavaş kayboluyor.”

ÇÖZÜM NE OLMALI?

Sefa ve Melek’e çözüm hakkında ne düşündüklerini soruyorum. Melek, “Bizim işlediğimiz derslerle istediğimiz bölümler birbirini tutmuyor. Eğitim sistemi bence herkesin ilgisine ve yeteneğine göre şekillenmelidir. Sanata, müziğe ve spora beklenen yatırımlar yapılmalıdır.” diye cevaplıyor. Sefa da Melek’e katılarak “Burada devlet politikasının önemli payı var. Yatırımlar büyük oranda inşaat sektörüne yapılıyor. Durum böyle olunca öğrenciler ilgilerinden çok paraya bakıyorlar ve sonra yığılmalar başlıyor. Müfredat, ilgilendiğimiz bölüm üzerine olmalıdır.” diyor.

Nitelikli ve bilimsel eğitim, en acil taleplerimizden biri. Tamamen ezberci ve bilimsellikten uzak müfredat ortadan kaldırılıp yerine bilimsel ve deneye bağlı bir müfredat gelmeli. Bugün bu koşullarda yaşarken ilerleyen yıllarda sistemin kölesi olmamak için atölyelerimizde, kulüplerimizde birlikte mücadele etmeliyiz.

ÖNCEKİ HABER

MUN ile tanışıyor musunuz?

SONRAKİ HABER

Basra’da 5 aydır ücret alamayan işçiler grevlerinin dördüncü gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...