04 Kasım 2019 11:20

Üç kelime ile rap müzik: dostluk, dayanışma, barış

Bizim yapmak istediğimiz, halkın duygularını, sıkıntılarını ve sokakta insanların neler yaşadıklarını anlatmak. Bunun için biz “Rap sokaktır” diyoruz.

Paylaş

Barış TİMUR

Burak PEKER

Kayseri

Özellikle son dönemde gençlerin en yoğun dinlediği müzik türlerinden birisi de rap müzik. Dinlemekle kalmayan ve rap müzik ile uğraşan gençlik gruplarında rastlamak pek de zor değil aslında. Kayseri’de genç bir grup ile birlikteyiz. On beş yaşından yirmili yaşlara kadar geniş ve kalabalık bir rap topluluğu. Yanımızda ise; Luka (Burak), Stola (Tolga), USG (Bekir), Senk (Mustafa) ve Bleinoz (Barış) var. Rap müziğin ilk nasıl ortaya çıktığından günümüzde nasıl bir yeri olduğuna kadar birçok konu üzerine sohbet gerçekleştiriyoruz. Ekibin ilk cümlesi “ Sokağın sesidir rap” demek oluyor.

RAP MÜZİK EZİLENLERİN SESİ OLARAK DOĞDU

Rap müziğin ortaya çıkışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yöneticiler ve toplumun bazı kesimleri tarafından dışlanan insanlar, yaşadıkları zorlukları eğlenceli şarkılar ile anlatamayacakları için farklı bir müzik türüne ihtiyaç duyuyorlardı. Ten rengi farklı olanlar, farklı bir dil konuşanlar, yoksul olanlar o dönem bir şeyler yapmak istiyorlardı. İnsanlar var olduklarından bu yana hep yeni şeyler üretmişlerdir. Üretmeleri de ihtiyaçlardan kaynaklanmıştır. Toplumda dışlanan bu insanlar da yaşadıklarını anlatma ihtiyacı duymuşturlar. Bunun sonucunda yeni bir müzik tarzı türemiştir. Bu da rap müzik olmuştur. Uzun lafın kısası “ezilen insanların sesi” olarak doğmuştur rap.

HALKIN VE BARIŞIN SESİ

Dünyada yaşanan kanlı olayların karşısında sorunları kan dökmeden halletmek isteyen insanların başlattığı müzik türüdür rap. Dünya barışını simgeleyen müzik türüdür. Zamanında bu müzik türü haksızlıkların, eziyetlerin önüne geçmek için yapılıyordu. Şimdi de aynı haksızlıklar eziyetler devam ediyor. Bunlara karşı şarkı yapıp söyleyen bizler ise terörist ilan edilip, yapmadığımız şeyler üzerinden haksızlıklara uğruyoruz.

 

Rap müzik ile yapmak istediğiniz nedir?

Rap, başkaldırı sonucu ortaya çıkmıştır. Bunun rap ile olması diğer müzik tarzlarında, insanların duygularını anlatamadıklarından kaynaklı. Pop vb. müzik türleri insanların yaşadıkları zorlukları, hayat mücadelelerini anlatmıyor ve derin anlamlar taşımıyor. Geçmişte halkın duygularını halk ozanları yaptıkları türkülerde anlatırlarmış. Her meseleye dair korkmadan yazıp söylerlermiş. Bunun sonucunda da dönem dönem halk ozanları devlet ve yöneticiler gözünde düşman ilan edilip cezalandırılmış. Aynı zamanda rap müzik ile uğraşanlar bugün geçmişe ışık tutan türküleri de dinliyorlar. Biz de dinliyoruz. Mutlaka halk ozanları ile kendimizi bir tutmuyoruz fakat bugün açısından bizim yapmak istediğimiz, halkın duygularını, sıkıntılarını ve sokakta insanların neler yaşadıklarını anlatmak. Bunun için biz “Rap sokaktır” diyoruz.

Biz de şarkılarımızda da yaşadığımız yoksul mahallelerde gördüklerimizden ve kendi yaşadıklarımızdan bahsediyoruz. Doğruları söyleyen insanlarız, korkulacak da bir şey yok. Sanat özgür olmalı, şu an özgür olduğunu düşünmüyoruz.

 

Sizi bir arada tutan şey nedir?

Bu soruya çok uzun bir cevabımız yok. Biz dostluk, kardeşlik ve barış olsun, insanların ezilmediği ve eşit yaşadığı bir toplum olsun diye yapıyoruz. Bizi bir arada tutan şey de dayanışma ruhu, dostluk, kardeşlik ve barıştır.

HALKIN FARKLI KESİMLERİ ARASINDA BAĞ KURUYORUZ

Ülkemizde rapin durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizim geçmişten günümüze örnek aldığımız isimler var. Geçmişi bugünle birleştirmek gibi bir derdimiz de var. Bu isimlerden biri de Nazım Hikmet. Bilindiği üzere rap bir nevi yazılan şiiri ritim ile birleştirip seslendirmedir. Nazım Hikmet benim en çok örnek aldığım ve sevdiğim şairdir. Çünkü yaşadığı dönemde halkın çektiği yoksullukları ve verdikleri mücadelelerini yazmıştır. Bunun sonucunda cezalandırılmış ve hapse atılmıştır. Bugün açısından da durum pek farklı değil. “Protest Rap” dediğimiz türde şarkı yapanlar cezalandırılıyor ve hapse atılıyorlar. Bu da bizce sistemin, halkın birbiriyle şarkılarla bağ kurmalarını engellemek içindir.

 

Türkiye’de rape olan ilginin artmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Rap zaten sistem eleştirisi için var. Sistemin baskısını insanlar daha fazla hissediyor. Günümüzde hem ekonomik olarak hem de politik olarak insanlar büyük bir baskının içerisinde. Şu an burada içtiğimiz çayın parasını bile iktidarın politikaları belirliyor. Son dönemde insanların kendi hayatlarında yaşadıkları kaygılar bizce daha da arttı. İnsanlar kendi kaygılarının başkaları tarafından seslendirilmesine kulak veriyor artık. Bunun için bizce rap büyük bir ilgi görüyor. Özellikle gençlerin ilgisi çok büyük. Bunun nedeni de bütün gençlerin mustarip olduğu eğitim sistemi ve yaşam şartlarıdır.  

 

Okuyucularımıza vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Rapçiler var olduklarından bu yana toplumdan bazı nedenler yüzünden dışlanmışlardır. Bu nedenlerden bir tanesi de kıyafetleridir. Şu anda bakarsanız birçok rapçi bol kıyafet giyiyor. Bunun nedeni ve çıkışı, varoşlarda ve dışlanmış mahallelerde rapin ortaya çıkmasıdır. Haliyle kıyafetlere verecek parası olamayan insanlardır. Tek derdi karınlarını doyurmaktır. O dönemde de baba yalnızca kendine kıyafet alabilirdi. Çocuklar da babaların kıyafetlerini giyerlerdi. Bu nedenle tüm yoksul mahalle çocukları bol kazaklarla, bol ceketlerle gezerlerdi. Rap müzik kıyafeti olmayan insanların isyanı ile başladı. Biz de hala kendi aramızda kıyafet dayanışması yapıyoruz. Okuyuculara mesajımız ise: biz kıyafeti dahi olmayan insanların hakları için bir şeyler yapmak istiyoruz. Tek derdimiz haksızlığa karşı durmaktır!

ÖNCEKİ HABER

Sindirilmeye karşı genç işçiler mücadeleye

SONRAKİ HABER

Yeni bir bölüm “rekreasyon yönetimi”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...