04 Ağustos 2019 08:28

MMO İstanbul Şube Sekreteri Tataroğlu: Otobüs kazaları denetimsizliğin sonucu

Son olarak Balıkesir'de 5 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan otobüs yangınlarını Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri İbrahim M. Tataroğlu değerlendirdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Can Deniz ERALDEMİR
İstanbul

Balıkesir’de otobüsün seyir halindeyken alev almasını ve yaşanan can kayıplarını konuştuğumuz Makina  Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi sekreteri İbrahim M. Tataroğlu, “Bu kazalar denetimsizliğin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor” dedi.

Balıkesir’de geçtiğimiz günlerce Kamil Koç firmasına ait yolcu otobüsünde yangın çıkmış, yangında 2’si çocuk 5 kişi hayatını kaybetmişti. Kazada 15 kişi ise yaralanmıştı. Konuyla ilgili Evrensel’e konuşan TMMOB Makina Mühendisi Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim M. Tataroğlu lastik tekerlekli araçların yolcu ve yük taşıma kıstaslarını anlattı. Tataroğlu, “Bu kazalar maalesef ülkedeki denetimsizliğin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor” dedi. Türkiye'de iktidarların ekonomik fayda ve güvenlik niteliğiyle öne çıkan demiryolu ağırlıklı ulaşım yerine lastik tekerlekli ulaşımda ısrar ettiğini söyleyen Tataroğlu, “Lastik tekerlekli araçla ulaşımı teşvik edelim diye denetimi ortadan kaldıran veya denetime dair hiçbir çalışması olmayan bir iktidar anlayışının sonuçları bu yangınlar oluyor. Maalesef bu sonuçları da ağır bir şekilde bizim yurttaşlarımız ödüyor” dedi.  Aynı politikaların etkisiyle akaryakıt fiyatlarındaki artıştan kaçan şirketlerin 10 numara yağ kullandığını hatırlatan Tataroğlu, “Bu kazada ise elektrik kontağından çıktığı ifade ediliyor. Ama temelde ise bu bir politikanın sonucu” ifadelerini kullandı.

‘YANGIN ALGILAMA SİSTEMİ VAR MI YOK MU?​’

Tataroğlu seyir halinde çıkan yangına dikkat çekerek, “Yangın algılama sistemi var mı yok mu? Bunun denetimini kim yapıyor?​” diye sordu. “Otobüslerde bir kere yangın algılama sistemi denetimi yapılması lazım. Aslında 2012'den sonra bu zorunlu” diye konuşan Tataroğlu, Almanya örneğinde olduğu gibi belli periyodik denetlemelerin bütün insan ve yük taşıyan araçlarda uygulanması gerektiğini belirtti. “Araç muayenesi tek başına yeterli değildir” diye devam eden Tataroğlu, TMMOB olarak, odaların ve bakanlığın el birliğiyle hazırladığı ve 2 ayda bir, 6 ayda bir ve 1 yılda bir tekrarlanması gereken özel denetimlerle aracın bütün mukavemet değerlerinin incelendiği periyodik bakımlar önerdiklerini vurguladı. Bu tür yangın ve kazaların minimuma inmesi için ise iktidarların lastik tekerlekli araçlarla ulaşımı teşvik etmekten vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Tataroğlu, “Devletin demiryolları yatırımını arttırması gerekmektedir” diye konuştu.

BİNLERCE OTOBÜS YANGIN TEHLİKESİ ALTINDA YOLLARDA

Son günlerde peş peşe gelen otobüs yangını haberleri tartışmalara neden olurken, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de konuyla ilgili açıklama yaptı. Tekin, “Balıkesir’de resmen yüreğimiz yandı. 34 yolcunun bulunduğu otobüste biri bebek 5 kişi yanarak can verdi. Sonrasında, Manisa’da başka bir otobüs motor kısmından alev alarak yandı. Her biri bir katliama neden olabilecek binlerce ‘bomba otobüs’, her gün Türkiye yollarında dolaşmakta ve yetkililer de bu durumu sadece seyretmektedir” diye konuştu. Yangınların nedeninin araçların kullandıkları 10 numara madeni yağ olduğunu söyleyen ve tedbir alınması için çağrı yapan Tekin, "Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve hemen her kaleme gelen büyük fiyat artışları akaryakıt fiyatlarına da yansımaktadır. 10 numara yağ sorunu ve yol açtığı ölüm ve zararların nedeni akaryakıt fiyatlarındaki artış ve denetimsizliktir. Bu yangınların sorumlusu, fiyatı 7 TL ye dayandığı için otobüsüne mazot yerine, 10 numara madeni yağ atmak zorunda bırakılan şoför değil, iktidarın kendisidir” diye konuştu.

ÇEŞME’DE DE TUR OTOBÜSÜ YANDI!

Öte yandan İzmir’in Çeşme ilçesinde Kemal Çetin (28) yönetimindeki tur otobüsü, Zeytinlik Kavşağı'nı geçtikten sonra motor kısmından alev aldı. Kemal Çetin ve yanında bulunan firma sahibi Güngör Bulut (32), otobüsü emniyet şeridine çekerek yangın tüpü ile alevlere müdahale etti. Ancak alevler, kısa sürede otobüsü sardı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürdü.

ÖNCEKİ HABER

Kriz uçurumu derinleştirdi: Milyonerlerin sayısı 200 bini aştı

SONRAKİ HABER

Gıda-İş Genel Başkanı Aslan: Vekiller geçinemiyorsa işçi ve emekçiler ölsün mü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...