24 Kasım 2018 14:20

Amazon işçilerinin ‘Direniş Cuması’

Dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan Amazon’un Almanya, Polonya, İtalya, İspanya ve İngiltere’deki işçileri, 'Black Friday'de eylemdeydi

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

ABD’de başlayıp tüm dünyaya hızla yayılan “Black Friday” yani Kara Cuma lakaplı alışveriş çılgınlığı, e-ticaret sitelerinde, depolarda, nakliye ve ulaşım sektörlerinde çalışanlar için o kadar da “efsane” bir cuma değil. 

Dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan Amazon’un Almanya, Polonya, İtalya, İspanya ve İngiltere’deki depolarında çalışan işçiler, 23 Kasım Cuma günü iş bırakma eylemleri ve protestolar düzenlediler. Şirketin yüksek stresli çalışma kültürüne ve sendika tanımayan tutumuna, cezalandırıcı performans hedeflerine, işyeri kazaları ve çalışma koşullarından kaynaklanan sağlık bozukluklarına kayıtsızlığına tepki gösterildi.

ALMANYA’DA TOPLUSÖZLEŞME İHTİYACI

Almanya’da şirketin Hesse ve Kuzey Rhine-Wesphalia depolarındaki işçiler cuma sabahı iş bırakırken, Bad Hersfeld ve Rheinberg depolarındaki Verdi sendikası üyesi işçiler perşembe gece vardiyasından cuma gecesine kadar çalışmadılar. Yıl sonu telaşının çalışanlar için en stresli zaman olduğunu söyleyen Sendika Sekreteri Mechthild Middeke “Çalışanların Kara Cuma gibi bir günde özel bir önemi var. Kendilerini işe vermeleri daha yüksek ücretlerle ve kolektif olarak üzerinde anlaşılmış bir Noel pirimi ile ödüllendirilmeli” dedi. Kara Cuma indirim kampanyasının işçilerin sağlığını bozduğuna dikkat çeken Kuzey Rhine-Westphalia Bölge Temsilcisi Silke Zimmer “İşçiler şu an hem Noel işleri için rafları doldurmak hem de binlerce Kara Cuma siparişini göndermek zorunda. Bu aşırı derecede fazla mesai demek ki fazla mesai ödemeleri toplusözleşme olan şirketlere göre çok kötü.” Verdi sendikası dört yıldır Amazon’la toplu sözleşme imzalamaya çalışıyor ancak online ticaret devi reddediyor. 

AMAZON’LA İLK VE TEK TOPLU SÖZLEŞME İTALYA’DA

İtalya’da Filcams Cgil Nazionale Sendikası örgütlü ve yetkili olduğu yerlerde Kara Cuma’yı ajitasyon günü ilan ederek üyelerini ve diğer işçileri dayanışma eylemlerine çağırdı. İşyerlerine sendika sokmamakta direten Amazon, işçilerin kararlı mücadelesi sonucu İtalya’daki Filcams Cgil Nazionale Sendikası ile geçtiğimiz mayıs ayında masaya oturmak ve şirketin ilk toplusözleşmesini imzalamak zorunda kalmıştı. Ulusal çapta geçerli olan sektörel toplusözleşme maddelerine ek olarak insanlık dışı zorunlu gece vardiyalarının azaltılması hafta sonu dağıtım işlerinin adil bir şekilde düzenlenmesi gibi maddeler içeren sözleşmenin şirketin Avrupa’daki diğer merkezleri için de örnek oluşturması beklentiler arasında.

AMAZON: ADİL BİR İŞVERENİZ

İş bırakma eylemleri ve protesto haberlerinin yayılmasının ardından Amazon merkezinden resmi bir açıklama yapıldı. Amazon’un “Adil ve sorumluluk sahibi bir işveren” olduğunun belirtildiği açıklamada ambulansların işle ilgili rahatsızlıklardan değil kişisel sağlık sorunlarından kaynaklı çağrıldıkları ifade edildi. Protestoların kitlesel olmadığını iddia eden Amazon, Avrupa Yükleme Ağı’nın tamamen işlevsel olduğunu açıkladı.

GMB: İNGİLTERE’DEKİ DEPOLARA 3 YILDA 600 DEFA AMBULANS ÇAĞRILDI

Amazon’un İngiltere’de bulunan yükleme merkezlerinin bazılarında işçiler insanlık dışı çalışma koşullarını işyerlerinin önünde protesto etti. Amazon’da örgütlenme çalışması yürüten GMB sendikasının aktardığı bilgiye göre Rugeley, Milton Keynes, Warrington, Peterborough ve Swansea’deki protestolar Kara Cuma indirimlerinden faydalanmak için yarışan insanların ortasında gerçekleşti. Amazon işçilerinin aşırı çalışma yüzünden bilinçlerini kaybedip bayıldıklarına ve çalışırken kemiklerinin kırıldığına dikkat çeken sendika geçtiğimiz 3 yılda İngiltere’de bulunan 14 Amazon deposuna 600 defa ambulans çağrıldığını aktardı. Özellikle de elektrik çarpması, kanama, göğüs ağrısı, majör travma gibi nedenlerle 115 defa ambulans çağrılan Rugeley’deki merkezde bunun 3’ünün doğum yapmak üzere olan kadınlar için olduğu belirtilirken, birçok kadının yüksek çalışma temposu yüzünden düşük yaptığı da iddialar arasında. Sendika Genel Sekreteri Tim Roache “Jeff Bezos gezegendeki en zengin adam, bu durumu çözmeye parası yeter. İnsan olan işyerini daha güvenli hale getirmeyi, böylece insanların depolardan ambulanslarla çıkmamasının herkesin çıkarına olduğunu düşünür. Ama görünen o ki Amazon yüzlerce çalışanını temsil eden sendikayla, bizle masaya oturmaya niyetli değil” şeklinde konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Buralara benzer bir hikaye...

SONRAKİ HABER

BBG evinden fabrikaya: Bir benzerinin oyu yaralar seni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa