22 Eylül 2018 11:22

Ağbaba: Türkiye’de her yer 3. havalimanı

İnşaatlarda son 5 yılda 35 bin iş kazası yaşandı. 1754 işçi öldü, 1940 işçi sakatlandı.

Fotoğraf: Havalimanı işçileri

Paylaş

3. Havalimanında işçilerin yaşadığı sorunlar gündemde sıcaklığını korurken CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba, Türkiye’de inşaat işçileriyle ilgili acı gerçeği ortaya koydu: “İnşaatlarda son 5 yılda 35 bin iş kazası yaşandı. 1754 işçi öldü, 1940 işçi sakatlandı.”

RAKAMLARLA İNŞAAT İŞÇİLERİNİN DURUMU

Ağbaba, Türkiye genelinde inşaat işçilerinin durumuna ilişkin bir rapor açıkladı. 3. havalimanı inşaatında yapılan eylemlerin temel nedeninin inşaat sektöründeki çalışma yaşamının güvencesiz ve sağlıksız koşullarda oluşundan kaynaklandığı belirtilen raporun detaylarında inşaat işçilerinin koşulları ve durumuna ilişkin şu bilgilere yer verildi:

- Türkiye’de ölümlü iş kazalarından en çok inşaat sektörü öne çıkıyor.

- 2015-2018 yılları arasında işçi ölümlerinin iş kollarına oranı incelendiğinde inşaat sektörü yüzde 20 ile 22 arasında yer almaktadır.

- İnşaat sektöründe her yıl ortalama 70 ile 90 bin kişi meslek hastalığına yakalanma tehlikesi ile karşı karşıya.

- İşçi ölümlerinde AB ülkeleri arasında birinci sırada yer alan ülkemizde inşaatta çalışırken yaşamını yitiren işçi sayısı AB ülkelerine oranla yaklaşık 3 kat daha fazladır.

- 2018 ağustos verilerine göre en az 180 işçinin işyerlerinde yaşamını yitirdiği ülkemizde, inşaat iş kolu ölümlü kazaların en çok yaşandığı iş koludur.

- İstanbul Esenyurt’da 11 işçinin kaldıkları çadırda yanarak yaşamını yitirmesi, Torunlar Center’da asansör kazası sonucu 10 işçinin yaşamını yitirmesi gibi öznel örnekler, şantiyelerde iş güvenliğinin ihmal edilmesinden kaynaklanmaktadır.

- Her gün ortalama 3 ile 5 işçinin iş kazaları neticesinde hayatını kaybettiği ülkemizde, inşaatlarda yaşanan ölümlü iş kazaları neredeyse bu sayının yarısına tekabül etmektedir.

SENDİKALAŞMA NEREDEYSE YOK: YÜZDE 3.4

- İnşaat istihdamın en çok olduğu iş koludur. 1 milyon 805 bin 928 kayıtlı çalışan işçi sayısının dışında yaklaşık 700 bine yakın kayıt dışı olarak çalışan işçi sayısının varlığından bahsedilmektedir.

- 14 milyon 121 bin 664 işçiden sadece 1 milyon 802 bin 155’i sendikalıdır. Yani ülkemizdeki sendikalaşma oranı mevcut kayıtlı çalışan işçilerin sadece yüzde 12.76’sına denk düşmektedir.

- Sendikalaşma oranındaki bu düşük oran inşaat sektöründe de gözlemlenmektedir. İş kollarına göre en düşük sendikalaşma oranı yüzde 3.4 ile inşaat iş kolundadır.

- İnşaat iş kolu aynı zamanda taşeron çalışma ilişkilerinin yoğun olarak uygulandığı bir sektördür. Çalışma ilişkilerinin bir işyerinde neredeyse yüzde 90’ı taşeron ilişkilerine devredilmiştir. Bu da hak ihlallerini arttırmaktadır. İşçilerin çalışma alanları tamamen denetimsizliğe terk edilirken şantiyelerdeki barınma koşulları da işçiler için bir o kadar vahim durumdadır. Sağlıksız yemekhaneler, yetersiz ve sağlıksız duş ve lavabolar da barınma sorununun önemli bir parçasını oluşturmaktadır.

- Günlük yevmiye usulüne göre çalıştırma veya ücret ödemelerindeki düzensizlik işçilerin en çok yaşadığı sorunlar arasında yer almaktadır.

- İnşaatlarda çalışan işçilerin günlük aldıkları 80 ile 100 lira arasında değişmektedir. İnşaat işçilerinin çoğunun aylık kazancı asgari ücret civarındadır.

- Çalışma saatleri ve fazla mesai koşulları inşaat sektöründe açıkça ihlal edildiği alanların başında gelmektedir. Günlük 8 saati aşan çalışma saatleri ve fazla mesai uygulamasının ücret veya izin karşılığına denk gelecek şekilde düzenlenmemesi işçilerin yaşadıkları en büyük sorunlardan biridir.

Raporda Çalışma Bakanlığının alması gereken önlemlere ilişkin öneriler de sıralandı:

- Tüm çalışanların, işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik düzenlemelerinin yaşama geçirilmesi, risk değerlendirmesi yapılması, işyeri çalışma düzenlemelerinin belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca inşaat alanlarında yaşanan iş kazalarının önüne geçilmesi için ayrı komisyonların oluşturulması ve denetimlerin sıklaştırılması gerekmektedir.

- İnşaat iş kolunda taşeron ve güvencesiz çalışma sisteminin tamamen yasaklanması gerekmektedir.

- İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının bulunmadığı çalışma alanlarına yönelik sıkı tedbirlerin alınması gerekmektedir.

- İşçilerin barınma koşulları hem Çalışma Bakanlığı hem de Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmelidir.

- Meslek hastalıklarına yönelik işçilerin düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçirilmesi gerekmektedir.

- İnşaatlarda günlük çalışma saatinin 7.5 saat olarak acilen hayata geçirilmesi, İş Kanunu’nda yer alan çalışma saatlerine uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

- Kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi ve çalışan tüm işçilerin SGK kayıtlarının yapılıp yapılmadığı denetlenmelidir.

- Ölümlü iş kazalarının başında gelen inşaat sektörünün tehlikeli iş kolları kapsamında değerlendirilmesi ve buna uygun çalışmaların bir an önce yerine getirilmesi gerekmektedir.

ÖNCEKİ HABER

Köln'de Adil Demirci'ye özgürlük toplantısına ilgi yoğun oldu

SONRAKİ HABER

Yeni Ulus Kent Meydanı projesine tepki: 'Kent merkezini katleder'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...