13 Eylül 2012 07:26

Linux 21 yaşında!

Finlandiyalı üniversite öğrencisi Linus Torvalds tarafından, UNIX’ten esinlenilerek geliştirilmeye başlanan açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz işletim sistemi çekirdeği Linux, 21 yaşını kutluyor. Bugün dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından kullanılan Android işletim sisteminin de temelini oluşturan Linux, 25 Ağustos

Linux 21 yaşında!
Paylaş
Ahmet Kahyaoğlu

 Android, webOS ve Maemo (MeeGo, şimdilerde Tizen) gibi farklı mobil işletim sistemlerine güç veren Linux çekirdeği aynı zamanda Pardus’un da dahil olduğu onlarca farklı dağıtım ile milyonlarca kişiye ulaşmakta. Linus Torvalds’ın bugün hala geliştirme çalışmalarına dahil olduğu Linux işletim sistemi çekirdeğinin bir de vakfı bulunmaktadır. Bu vakıfta işlemci devi Intel’den, internet devi Google’a, uçak üreticisi Boeing’den, otomobil üreticisi Toyota’ya kadar çok sayıda dev firma bulunmaktadır. 3.5.3  numaralı son kararlı sürümü 26  Ağustos’ta yayınlanan Linux, dünya çapında binlerce gönüllü geliştirici ile pek çok farklı kulvarda yaygın bir şekilde kullanılmakta, maskotu Tux ile tanınmaktadır

 

PEKİ NEDEN LİNUX ?

Linux’un en dikkat çekici özelliği MS Windows ve Mac OS/İOS gibi işletim sistemlerinde olduğu gibi yüzlerce dolar ödemeye gerek duyulmuyor. Açık Kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi  olması dünyada programcılar ve  kendini geliştirmek isteyenler açısından ayrıca bir  önem taşımaktadır. Sistemin en güzel yanı açık kaynaklı kod sistemine sahip olmasıdır. Sistemin kaynak kodları  GNU Genel Kamu Lisansı çerçevesinde özgürce dağıtılabilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir haldedir. Çok geniş bir donanım desteğine sahip olan Linux işletim sistemi ; netbook, dizüstü bilgisayar, sunucu bilgisayarlar, iş istasyonu, akıllı telefon, masaüstü bilgisayarlar gibi hemen hemen  her platformda tam bir uyum içerisinde çalışmaktadır.

MOZİLLA FİREFOX

Bahsettiğimiz Linux işletim sistemin diğer sistemlere kazandırdığı  bir diğer özelliği de Mozilla Firefox’tur.İnternet yazılım sektörünün en büyük isimlerinin başında şüphesiz Mozilla Firefox geliyor. Mozilla ekibitarafından geliştirilen ve bilgisayar kullanıcıları arasında popüler olan internet tarayıcısı , Chrome ve Internet Explorer ile pazarı paylaşan popüler üç markadan birisi. Yıllardır Microsoft’un bu pazarda liderlik koltuğunu ilk zorlayan yazılım olma ünvanına sahip olan Firefox (ateş tilkisi), yakaladığı artan performans her geçen gün rakibine bir adım daha yaklaşmayı başardı. Birçok kullanıcı eklenti seçenekleri, sunulan ilave fonksiyonlar ve altyapı desteği yüzünden Firefox’u tercih ederken Google tarafından yayınlanan Chrome tüm planları alt üst etti.  Firefox’un yakaladığı başarıyı daha kısa zaman diliminde elde eden uygulamanın en büyük artısı, düşük miktardaki kaynak tüketim oranı ve bu yüzden ortalamanın üzerinde olan çalışma hızı.

Firefox 15.0 ile gelen en önemli yeniliği güncelleme sistemindeki farklılık oldu. Kullanıcıların da hatırlayacağı gibi, Firefox güncelleme uyarılarını açılan pencere ile bildirerek kurulum sonrası zorunlu olarak sistemi yeniden başlatıyordu.

Yeni sürüm ile güncellemeleri arka plana taşıyan Mozilla, artık bunları otomatik olarak kurup kabul ediyor ve Firefox’u tekrar açtığınızda uygulamış oluyor. Kullanacağınız Mozilla Firefox tamamen “ücretsizdir.”

Mozilla Firefox İndirmek için;  "http://www.mozilla.org/tr"

GİMP

GIMP (GNU Image Manipulation Program) piyasadaki Adobe Photoshop gibi ücretli profesyonel yazılımlar kadar kaliteli ve ücretsiz bir resim düzenleme programıdır Fotoğraflarınızı ve resimleri düzenleyebileceğiniz, imaj kompozisyonları ve imaj yazarlığı yapabileceğiniz bu program başka hiçbir ücretsiz resim editöründe bulamayacağınız birçok seçenek ve özelliğe sahip.

Açık kodun en önemli yazılımlarından biri olarak nitelendirebileceğimiz GIMP isterseniz basit resim düzenleme işlemlerinde Paint gibi kolay kullanımı ile iş görürken, profesyonel çalışmalaryapmak isteyenlere de Photoshopve benzeri programlarla nerdeyse aynı özellik ve seçenekleri sunarak güçlü bir alternatif konumunda. Resim kalitesinde hiçbir kayıp olmadan birçok efektkullanabildiğiniz ve ayarlamalaryapabildiğiniz bu program hem resim ve fotoğrafla uğraşan amatör bilgisayar kullanıcılarına hemde profesyonel tasarımcılara hitap ediyor.

Yaptığınız çalışmaları veya elinizde bulunan resim dosyalarının formatlarını değiştirebileceğiniz bu program çok fonksiyonlu bir araç olarak bilgisayarınızda bulundurmanız gereken programlardan biri. GIMP modüler yapısı ile çeşitli eklemeler yapabildiğiniz ve birçok ek özellik ve seçenek ekleyebileceğiniz eklenti(plug-in) destekli bir yapıya sahip. Gelişmiş ve kişiselleştirilebilir arayüzü ile en basit işlemden en kompleks imaj uygulamalarına birçok işlemi yapabilecek şekilde geliştirilen yazılım ücretsiz olmasına rağmen profesyonel programlarla boy ölçüşebilir durumda.

Yeni ikon teması, ölçeklendirilebilir fırçalar, yeniden gözden geçirilmiş seçim araçları, renk menüsü, tam ekran düzenleme seçeneği, geliştirilmiş baskı seçenekleri ve kesme aracı, kırmızı göz kaldırma özelliği, perspektif klonlaması, lens bozma ve daha birçok özellik sizleri bekliyor.

ÖNCEKİ HABER

Bir işçi sınıfı takımı: Rayo Vallecano

SONRAKİ HABER

Zaman kavramı üzerine bir tartışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...