09 Eylül 2018 12:37

İplik fabrikası Fil Man’da işçiler greve başladı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Fil Man İplik fabrikasında ilk toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma olmayınca grev başladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde bulunan İtalyan sermayeli Fil Man İplik fabrikasında ilk toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma olmayınca grev başladı.

DİSK/Tekstil Sendikasının geçen sene örgütlendiği fabrikada sözleşme süreci 26 Şubat’ta başlamıştı. 80 kadar işçinin çalıştığı fabrikada 6 Eylül Perşembe sabahı fabrikanın kapısına grev pankartı asılarak tüm işçilerin katılımı ile grev başladı. Bütün işçiler fabrika önünde toplanarak coşkulu bir şekilde grevlerini sürdürüyor.

Çoğu asgari ücret ve biraz üzerinde ücret ile çalışan fabrikada işçiler, iki ikramiye ve yüz lira değerinde erzak alıyorlardı. Sözleşmede en son DİSK/Tekstil Sendikası ücretlere yüzde 10 zam, iki ikramiyenin dörde çıkarılmasını ve erzakların 200 lira değerinde beş adede çıkarılması istedi. Fabrika yönetimi ise sendikanın ikramiye ve erzak taleplerini kabul ederken ücretlere yüzde yedi zam önerdi. “Maddi konularda büyük bir anlaşmazlık olmasa da asıl sorunun işçinin ve sendikanın muhatap alınmak istenmemesi” diyen İşyeri Temsilci Selman Daradan, “İşçileri insan olarak görsünler. Bizim de yasal haklarımız var. İşçinin değil benim dediğim olacak anlayışı ile hareket edilmemeli” dedi.

İtfaiye, pilot, askeri alanda kullanılan ısıya ve sürtünmeye dayanıklı su geçirmez iplik üreten fabrikada üretilen ürünlerin yüzde doksanı İtalya, İspanya, Avusturya gibi dış ülkelere ihracat ediliyor. 2008 yılında altı ring, altı bobin ve iki hazırlama hattı ile Çerkezköy’de açılan Fil Man bu gün 16 ring, 16 bobin, beş hazırlama hattı, iki katlama ve altı büküm makinesi ile çalışır duruma geldi. Fil Man on yılda 4-5 kat büyürken işçilerin çoğu sürekli asgari ücret veya biraz üstünde ücrete ile çalıştı. İş yükünün çok ağır olduğunu belirten Selman Daradan, “Buna itiraz ettiğimizde ise İtalya’da böyle diyorlar. İşe gelince İtalyan koşulları ama ücrete gelince Afrika koşulları diyorlar. Bu böyle olmaz” diyor.

Çalışan işçilerin yüzde 60’ının kadın olduğu fabrikada, işçiler baştemsilci olarak bir kadın işçiyi belirliyor. Örgütlenme döneminde de öncülük eden Nergiz Atik, “Memlekette kriz var ama biz işçilerin krizi daha büyük. Asgari ücret veya biraz üzerinde bir ücret ile çalışıyoruz. Diğer iplik fabrikalarına göre üç işçinin yaptığını burada bir işçi yapıyor. İş yükümüz çok ağır. Emeğimizin karşılığını almak için greve çıktık. Yoksa kargaşa için değil. Bugün hakkımızı versinler yarın hiçbir şey olmamış gibi çalışmaya devam ederiz. Kadın işçilerin daha büyük sorumluluğu var. Kadınlar olarak daha çok mücadele etmek zorundayız” diye konuştu. 

Kriz gerekçesi ile faturanın işçilere kesilmek istendiğini söyleyen DİSK/Tekstil Genel Sekreteri Celal Aras ise “İşçiler de bunu kabul etmediği için greve çıktık. Sendikanın ve işçilerin dikkate alınmasını, insan yerine konulmasını istiyoruz. Grev bizim tercihimiz değil ama greve çıkmaktan da çekinmeyiz. Bir an önce anlaşarak iş barışının yeniden sağlanması her iki taraf açısından da faydalıdır” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Yüksekova'da askeri araç devrildi: 1 asker yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Cargill işçileri: Direnişten vazgeçersek, daha iyi olmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...