09 Eylül 2018 22:58

İlaçlara zam geldi, ödenek sabit kaldı

Üsküdar Devlet Hastanesinde evde sağlık hizmeti alan 18 bin hasta var. Doktor yetersizliğine bir de medikal ürünlere gelen zam eklendi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Sevim DABAĞ
İstanbul

TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesinin ardından medikal ürünlere zam yapıldı, devlet ödeneği ise sabit kaldı. Yapılan zam yurttaşa yansıtıldı. Üsküdar Devlet Hastanesi, Evde Sağlık Hizmetleri biriminin, doktor yetersizliği nedeniyle, sağlık hizmetini evde alan hastalara yetişmekte güçlük çekip, hastalar gecikme nedeniyle mağdur olurken son zamlarla yaşanan mağduriyet daha da arttı. 

FİYAT KATLANDI DEVLET ÖDENEĞİ DEĞİŞMEDİ

Edinilen bilgiye göre, doktor tarafından yenilenmesi gereken ilaç ve medikal ürün raporunun,  doktor yetersizliğinden yenilenmesinin gecikmesi nedeniyle, raporla alınan ilaç ve tıbbi malzemeye ücret ödeyip ya da eczanelere borçlanarak hastaların ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kaldıklarını vurgulayan hasta yakınları, son zamlarla birlikte iki katına çıkan tıbbi malzemeyi karşılamakta ise zorlandıklarını belirtti. Buna karşılık, bakıma muhtaç hastaların Sağlık Bakanlığı’nca karşılanan tıbbi ihtiyaç tutarının ise değişmedi. 

BİR ÜRÜNE 5 KERE ZAM GELDİ!

Bakıma muhtaç hastalara raporla 2 ayda bir verilen 10 paket hasta alt bezi için devlet bütçesinden 254 TL’si karşılanıp, paketi 45 lira olan alt bezinin kalan tutarı hasta tarafından karşılanıyordu. Son zamlarla birlikte aynı alt bezinin içinde; emiciliği güçlendiren Süper Emici Polimer (SAP) maddesi dolara endeksli olduğu için paketi 70 TL’ye yükselmişken, devlet ödeneği sabit kalıp, 2 yıldır ikisi son 2 ayda olmak üzere ürüne beş kere zam yapıldığı açıklandı. Yine son zamlarla birlikte dolara endeksli medikal ürünlerden; 50cc enjektör 2 TL’den 3 TL’ye, plastik eldiven 14 TL’den 25 TL’ye, balgam sökme aspiratör cihazı 400 TL’den 600 TL’ye yükselen medikal ürünler arasında yer alırken, zamların yüzde 30 ila yüzde 80 arasında değiştiği bildirildi. Konuyla ilgili Üsküdar Devlet Hastanesi Uygulama Birimi ve  Evde Sağlık Hizmetleri birimi herhangi bir açıklamada bulunmadı. 

DOKTOR YOK!

Üsküdar Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri biriminde son bir ay içinde tayini çıkan, Tıpta Uzmanlık Sınavı’nı (TUS) sınavını kazanıp giden doktorların üstüne bir de araya giren 9 günlük bayram tatili eklenip, bazı birim doktorları resmi tatili yıllık izinle birleştirince hastalar mağdur oldu. Daha önce 13 doktorun görev yaptığı birimde sayı birdenbire 4’e indi. Evde sağlık hizmeti alan yaklaşık 18 bin hastaya verilen hizmette gecikmeler yaşandı. Hastanede kalan 4 doktorun hastalara yetişilmeye çalıştığı fakat taleplere cevap verilemediği öğrenildi. Birimin başhekimlikten doktor talebi, Sağlık Bakanlığı’na iletilerek atama yapılmasını istemesiyle 2 doktorun atandı. Birimde doktor sayısı 6’ya çıktı. Üsküdar Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmeti birimine bağlı yaklaşık 18 bin hasta olduğu belirtildi. 

ÖNCEKİ HABER

İsveç’in 15 kentinde iklim yürüyüşleri

SONRAKİ HABER

Kağıt sıkıntısı nedeniyle okullara kitap gönderilemeyecek mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...