21 Temmuz 2018 00:35

Faik Bulut: Filistinlilere asimilasyon ve sürgün dayatılıyor

Ortadoğu Uzmanı, Gazeteci-Yazar Faik Bulut, İsrail'in çıkardığı 'Yahudi ulus devlet' yasasını Evrensel'e değerlendirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

İsrail meclisinin ırkçı olmakla eleştirilen “Yahudi ulus devlet” yasasını Ortadoğu Uzmanı, Gazeteci-Yazar Faik Bulut gazetemize değerlendirdi. Bulut, “Filistinliler ikinci sınıf vatandaş konumuna düşüyorlar” diyen Bulut, Filistinlilerin asimilasyon ve ikinci sürgün tehdidi ile karşı karşıya kalacakları uyarısında bulundu.

Yasayı “ırkçı” olarak tanımlayan Bulut şunları söyledi: “Eskiden Yahudi din adamları hahamların tanımı biraz daha farklıydı. Tevrat’a uyarak tanımlıyorlardı. Mevcut politik duruma göre yapmıyorlardı. Genel olarak Musevi ve Yahudi olan herkesi bağlıyordu. Şimdi ise bir devletin Yahudi olması ve bunun da uluslararası alanda kabul edilmesi çok ciddi bir risk. Şöyle bir risk: Filistinliler ikinci sınıf vatandaş konumuna düşüyorlar. Esas olarak 1948’de toprağı işgal edilen Filistinliler, göçmediler. 1967 öncesi İsrail’in kurulduğu topraklarda yaşadılar ve vatandaşlık hakkı aldılar. Evet bir ayrımcılık yapılıyordu Filistinlilere; İsrail devletinin hassas saydığı teknoloji, askeri fakültelerine Filistinliler giremiyorlardı. Ama bunun dışında temel olarak fazla bir ayrımcılık yoktu. Şimdi ise tersine, tümüyle bir ayrımcılık söz konusu. Çünkü bu Tevrat’a göre belirlenmiş bir yasa, İsrail devleti bir Yahudi devleti deniyor.”

İKİNCİ SÜRGÜN DAYATILIYOR

1948’den beri İsrail’de olan bir buçuk milyon Filistinli’ye Yahudiliği kabul etmelerinin ya da ikinci bir sürgünün dayatıldığına dikkat çeken Faik Bulut, Yahudiliğin kabul edilmesiyle ise asimilasyon sürecinin başlayacağını söyledi. Bu süreci “tümüyle Yahudileştirme” olarak tanımlayan Bulut, bunun eğitim başta olmak üzere devletin bütün kurumlarında ve bürokraside yaşanılacağını ve çalışanların da sadece Yahudilerden olacağını belirtti.

Bulut, bu durumu kabul etmeyen Filistinler için de “1948’de göç etmediyseler bin pişman olacaklar, ya da ezilecekler. Göçmediklerinde ise bu sefer mülteci durumuna düşecekler. Ya yurt dışına çıkarak, Ürdün, Lübnan vs. ülkelere gidecekler, ya da şu anda Filistin yönetiminin bulunduğu bölge mülteci bölgesi haline dönüştürülecek” değerlendirmesinde bulundu.

TRUMP’IN KUDÜS KARARINI GÜÇLENDİRDİ

Bulut, ABD Başkanı Donald Trump’un “Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğu” tezinin bu yasayla birlikte güçlendiğine dikkat çekti. Bulut şunları söyledi: “Halbuki, uluslararası anlaşmalar, Birleşmiş Milletler kararı şunu öngörür: Bir Kudüs vardır. Ama Kudüs’ün doğusu var. Doğu Kudüs, kurulması düşünülen Filistin devletinin başkenti olacaktır”  

Yasayla Kudüs’ün bir Yahudi şehri yapılmak istendiğine vurgu yapan Bulut, bunun aynı zamanda Kudüs’ün kültürel dokusunun bozulması anlamına geldiğini de belirterek, “Şu an Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinlilere tanınmış imtiyazlar vardı. Şimdi ise bu imtiyazlar ellerinden alınacak” dedi.

ARAPÇA MÜFREDATTAN ÇIKIYOR

İsrail’in bugüne kadar iki resmi dili olduğunu ve yeni yasayla Arapça’nın resmi dil olmaktan çıkartıldığına dikkat çeken Faik Bulut, “Arapça özel bir dil haline getirilmiş olacak. Bu demektir ki okullarda Arapça müfredat giderek azalacak. Onun yerine İbranice’nin okutulması, geliştirilmesi ve İbranice müfredatın yaygınlaştırılması esas alınacaktır” dedi.

Yasanın sosyal ve ekonomipolitik etkilerinin olacağını da anlatan Bulut, “Çünkü devletin bütçesinden bu sefer Yahudi kurumlarına daha fazla bütçe verilecektir. Buna karşılık Yahudi devletinin 1948’de kabul ettiği Filistin dernekleri de belki yasa dışı ilan edilecek. Ya da bir takım haklardan men edileceklerdir” değerlendirmesinde bulundu.

Yasanın, Tevrat’a dayalı bir devlet kurulması anlamına geldiği için “Yahudileştirme” programının sadece 1948’lerdeki Filistinlilere dayatılmayacağını belirten Bulut, “Oslo süreci içinde” kabul edilen Filistinlerin bulunduğu yerlerin de giderek Yahudileştirileceğini vurguladı ve “Filistinler için deyim yerindeyse ikinci bir tehcirin, asimilasyonun, ya da sürgünün başlangıcı sayılabilir” dedi. 

‘ULUSLARARASI KONJÖNKTÜR MÜSAİT DEĞİL’

Uluslararası konjönktürün ırkçı yasaya karşı bir tutum almaya müsait olmadığını da belirtilen Faik Bulut şunları söyledi: “ABD yönetimindeki Trump’ın bu tür konularda akıl dışı tutumlar alıyor. Bir de İran meselesi olduğu için ABD ve İsrail, Arap ülkelerini yanına çekip birlikte İran’a yönlendirmekteler ve bu konjönktür de müsait değil. Bir de eskiden, Sovyetler Birliği, Arap dünyasını tutardı, Filistin meselesine çok sahip çıkardı ama şimdiki Rusya bakıyorsunuz hem İsrail’i idare ediyor hem de Arap ülkelerin idare ediyor.”

Birleşmiş Milletlerin “kınama kararı”nın da bir etkisi olmayacağını belirten Bulut, “Dolayısıyla devletler fiili olarak yaptırım uygulamadığı müddetçe bir şey çıkacağını zannetmiyorum” dedi.

‘ARAP DEVLETLERİN TEPKİSİ SÖYLEMSEL KALACAK’

Irkçı yasaya karşı Arap devletlerinin “söylem” dışında bir yaptırımların olmayacağına dikkat çeken Bulut, 1973’de uygulanan petrol ambargosu dışında şimdiye kadar İsrail’e Arap İslam devletlerinin bir yaptırımı olmadığını da hatırlattı.

Özellikle Körfez ve petrol ülkelerinin bugün İsrail ile kurdukları ilişkileri daha da ciddi olduğunu belirten Bulut, “Onun için buradan bir şey çıkmaz” dedi.

YASADA NE VAR?

İsrail’in “temel kanunlarının” içine girecek olan yasayla İsrail devleti, “Tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi etnik-dini bir devlet” olarak tanımlanıyor. Halihazırda uygulamada var olduğu belirtilen ayrımcı politikaları yasayla hükme bağlayacak tasarıyla, Arapça resmi dil olmaktan çıkacak ve ülkenin tek resmi dili İbranice olacak Buna göre;

  1. Ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı sadece Yahudilere aittir
  2. İsrail bir Yahudi devletidir, İsrail dünyadaki tüm Yahudilerin tarihi ana vatanıdır
  3. Dünyadaki tüm Yahudilerin İsrail'e dönme hakkı vardır
  4. Yahudilerin dini günleri resmi tatil sayılacaktır ve İsrail'in başkenti Kudüs’tür.
ÖNCEKİ HABER

Bülent Falakaoğlu: Şirket yönetir gibi ülke yönetecekler

SONRAKİ HABER

İznik Gölü kıyısına kağıt fabrikası ikinci kez iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...