02 Mayıs 2018 22:24
Son Güncellenme Tarihi: 04 Mayıs 2018 08:10

AKP, karar yeter sayısı bulamadı; üniversiteleri bölen tasarı geçmedi

Köklü üniversiteleri bölerek yeni üniversiteler kurulmasını öngören tasarı, AKP'nin 'karar yeter sayısı' bulamaması üzerine onaylanmadı.

İÜ Merkez Kampüs - 1 Mayıs yürüyüşü
(Fotoğraf: Nilgün Ongan)

Paylaş

Aralarında İstanbul, Gazi, Anadolu, Karadeniz Teknik, İnönü, Selçuk ve Erciyes üniversitelerinin de bulunduğu bazı üniversiteleri bölerek yeni üniversiteler kurulmasını öngören tasarı, AKP'nin karar yeter sayısı bulamaması üzerine onaylanmadı. Tasarının görüşülmesine 8 Mayıs Salı günü saat 15:00'te devam edilecek.

6 maddesi TBMM Genel Kurulunda dün kabul edilen tasarı, 10 üniversitenin bazı bölümlerinin yeni kurulacak üniversitelere bağlanmasını, 3 yeni devlet ve 2 vakıf üniversitesi kurulmasını öngörüyor.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın kabul edilen maddeleri şöyle:

♦ Özel okullar ile özel öğrenci yurt ve benzeri kurumların taşınır ve taşınmaz mallarının haczi, yürütülen takipler hariç olmak üzere içinde bulunulan eğitim ve öğretim yılı sonunda yapılacak.  

♦ Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez teşkilatlarına ait kadrolarındaki müfettiş, denetçi ve uzman personel, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) talebi üzerine Yükseköğretim Denetleme Kurulunda, 2 yıla kadar görevlendirilebilecek.

♦ YÖK, gözetim ve denetim görevi kapsamında, vakıf yükseköğretim kurumlarının ilişkili kişiler ile yaptıkları mal veya hizmet alım ya da satımlarına veya parasal hareketlere ilişkin olarak bu kişilerden bilgi ve belge isteyebilecek ya da inceleme talep edebilecek.

♦ İlişkili kişi, kurucu vakıf ve vakıf yükseköğretim kurumlarının mütevelli heyet üyeleri ve yöneticilerinin ilgili bulunduğu gerçek kişi veya kurum ile idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı olduğu ya da nüfuzu altında bulundurduğu gerçek kişi veya kurumları ifade edecek.

♦ Mütevelli heyet üyeleri ve yöneticilerin eşleri, mütevelli heyet üyeleri ve yöneticilerin veya eşlerinin üstsoy ve altsoyu ile üçüncü derece dahil yansoy hısımları ve kayın hısımları da ilişkili kişi sayılacak.

♦ YÖK, vakıf üniversitelerinin yurt dışı mali ve finansal ilişkilerinin denetimini, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından talep edebilecek.

♦ Vakıf üniversitelerinin satım, kiralama, mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde uyacakları usul ve esaslar, YÖK tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

♦ YÖK'te ihtiyaç duyulan uzman personel, 3 yıllık süre zarfında diğer kurumlardan Yükseköğretim Kurulu uzmanı olarak atanabilecek. Atanacakların sayısı, Yükseköğretim Kurulu uzmanı kadro sayısının yüzde 20'sini geçemeyecek.

♦ İlahiyat önlisans programından mezun olanlara ilahiyat fakültesi ve aynı programı uygulayan fakültelerde eşdeğer alanlarda lisans tamamlama eğitimi yaptırılacak. Bu eğitimin usul ve esasları ile her yıl tahsis edilecek kontenjanlar YÖK tarafından belirlenecek.

BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ

♦ Bazı üniversitelerin adına, bulundukları şehirlerin isimleri eklenecek. Değişen üniversite adları şöyle:

Uludağ Üniversitesinin adı "Bursa Uludağ Üniversitesi", Cumhuriyet Üniversitesinin adı "Sivas Cumhuriyet Üniversitesi", Adnan Menderes Üniversitesinin adı "Aydın Adnan Menderes Üniversitesi", Abant İzzet Baysal Üniversitesinin adı "Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi", Mustafa Kemal Üniversitesi'nin adı "Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi", Dumlupınar Üniversitesinin adı "Kütahya Dumlupınar Üniversitesi", Gaziosmanpaşa Üniversitesinin adı "Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi", Okan Üniversitesinin adı "İstanbul Okan Üniversitesi", Namık Kemal Üniversitesinin adı "Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi", Ahi Evran Üniversitesinin adı "Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi", Mehmet Akif Üniversitesinin adı "Burdur Mehmet Akif Üniversitesi", Erzincan Üniversitesinin adı "Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi" ve Bozok Üniversitesinin adı "Yozgat Bozok Üniversitesi" olarak değiştirilecek.

Tasarının üniversitelerin isimlerinde değişiklik içeren maddesinde AKP ve CHP'nin verdiği aynı mahiyetteki önergeler kabul edildi.

Kabul edilen önergeler doğrultusunda, Bülent Ecevit Üniversitesinin adı da "Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi" olarak değiştirilecek (HABER MERKEZİ)


‘ÜNİVERSİTELERİ BÖLME HATASINDAN VAZGEÇİN’

TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP’li Ceyhun İrgil, aralarında İstanbul ve Gazi gibi üniversitelerin de bulunduğu 13 üniversitenin bölünmesi ve yeni üniversitelerin açılmasını öngören yasa tasarısının geri çekilmesi için hâlâ bir fırsat olduğunu söyledi. Tasarının henüz Mecliste kabul edilmedigini vurgulayan İrgil şöyle devam etti: “İktidara sesleniyorum vakit var daha, bu tasarıyı geri çekin. Toplumun sesine kulak verin. 24 Haziran’da seçime giderken, büyük tepki aldığınız bu hatadan dönün.”

‘24 ÖNERGEYLE DEĞİŞTİRİLDİ’

Tasarının alelacele getirilmesine hâlâ kabul edilir bir gerekçe sunulmadığının altını çizen CHP’li İrgil, devam etti: “Bölünme yıllardır biliniyordu, üniversiteler hazırlıklıydı diyorlar ama gördük ki, ilgili madde komisyonda ve genel kurulda toplam 24 önergeyle değişikliğe uğradı. Acele edilmemiş iş buysa vay halimize.” Tasarıyla YÖK’ün iddia ettiği gibi rasyonel değil irrasyonel temellere oturan üniversitelerin yasalaştırılmak istendiğini de belirten İrgil, “Anlaşılan o ki, YÖK’ün niyetinden şüphe etmemiz gerekiyor” dedi.

‘TARİH AFFETMEYECEK’

Üniversitelerin bölünmesinin eğitim tarihinin kara bir lekesi olarak anılacağını ifade eden İrgil, “İktidar değiştiğinde ilk düzeltilecek tarihi hatalardan biri olacak. Bu köklü üniversiteler sadece üniversite değildir; tarihe mal olmuş anılar, kültür, sanat ve bilgi birikimidir. Milli ve yerli iddiasında bulunanlar için birkaç parmak oylaması ile bu tarihi yok etmek ve silmek, kendini bilmezliktir. Tarih üniversitelerimize giderayak yaptıkları bu kötülüğü ve bu kötülüğe onay verenleri asla unutmayacak ve affetmeyecektir” dedi.

‘ÖFKEYLE HAZIRLANMIŞ GİBİ’

Tasarı nedeniyle İstanbul ve Gazi başta olmak üzere öğrenci ve hocalarında huzur kalmadığını belirten İrgil, bölünmeyi istemeyenlerin de hemen ideolojik ayrıştırmaya maruz bırakıldığını söyledi. İrgil, “Bu tasarı; gençliğinde İstanbul, Gazi gibi kadim üniversiteleri kazanamayanların adeta ‘bana yar olmadı, kimseye yar olmasın’ ruh haliyle intikam ve öfke ile hazırlanmış gibi. Çünkü ancak bu duygulara hakim olanlar bölmekten, parçalamaktan, yok etmekten yana olabilir” dedi.

‘EMEĞE SAYGISIZLIK’

CHP’li İrgil, yaptığı açıklamada ayrıca bu üniversitelerden mezun olanların duygu ve düşüncelerinin dikkate alınmamasını da eleştirdi. “Elbette öğrencileri umursamayanlardan bunu beklemek en hafifinden safiyet olur” diyen İrgil şöyle devam etti: “Bu üniversiteler kolay kolay bugünlere gelmedi. Bugüne dek bu üniversitelere emek veren, alınteri döken binlerce insanımız oldu. O insanlara, o emeğe, o alınterine vefasızlıktır, saygısızlıktır bu tasarı.” (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Kanada parlamentosu: Papa, istismara uğrayan çocuklardan özür dilesin

SONRAKİ HABER

NBA Play-Off: Utah Jazz, Houston Rockets'ı devirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...