12 Aralık 2017 02:18

Ford patronu işçinin pazar tatiline el attı

Ford Otosan işçileri, Türk Metal’in “bunu kabul etmemiz mümkün değil” açıklamasına karşın, patronun pazar gününü tatil olmaktan çıkardığını söyledi.

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Ford Otosan işçileri, Türk Metal’in “bunu kabul etmemiz mümkün değil” açıklamasına karşın, patronun pazar gününü hafta tatili olmaktan çıkardığını söyledi. Kendilerine hafta içi izin kullandırıldığını, pazar günü çalışmanın ise fazla mesaiden sayılmadığını anlatan işçiler, uygulamaya karşı kesin bir tutum almayan sendikacıların kendilerini fabrika yöneticileriyle karşı karşıya bıraktığını dile getirdi. Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Türk Metal Sendikası Gölcük Şube Başkanı Mehmet Şener ise işçilerin açıklamalarına rağmen, “Böyle bir uygulama yok” dedi. 

MESS’in “Yasalarda var” diyerek Türk Metal’in aldığı fazla mesaiye kalmama eylemini kırmak için gündeme getirdiği “kayan vardiya (yedek vardiya)” uygulaması Ford Otosan’da hayata geçirilmeye başlandı. Kaynak, pres ve boyahane bölümlerinde her gruptan bir işçinin, elektrik ve mekanik bakım ekibinden birer bakımcının hafta içi izin kullanmaya zorlandığını aktaran bir Ford Otosan işçisi, yaşanan gelişmeler karşısında ise sendika yöneticilerinin net bir tutum almayarak, uygulamanın hayata geçirilmesine göz yumduklarını söyledi. Patron temsilcilerinin “Yasalar ve sözleşmeden doğan hakkımız” diyerek kendilerine baskı yaptığını dile getiren işçi, şunları söyledi: “İşyeri temsilcileri ve sendika yöneticilerine sorduğumuzda da aynı sözleri bize tekrar ettiler. ‘O yüzden biz Pazar günü hafta tatilidir maddesini taslağa koyduk’ diyen işyeri temsilcilerine, ‘Koyduysan arkasında durun’, ‘Hani eylem kararı almıştık. Bu şekilde eksik üretim tamamlanırsa bu eylemin anlamı ne’ dediğimizde ise hiçbir yanıt alamadık.” 

TÜRK METAL’İN HANGİ SÖZÜNE İNANILIR!

Hafta için tatil kullandırılanların hem otonom bakımı, hem de yedek parça hazırlığı yaptıklarını dile getiren bir başka işçi, “Yani fazla mesaiye kalmamakla oluşan kayıplar böyle gideriliyor. Sadece bu değil, daha kötüsü Ford Otosan’da işçinin, fabrika kurulduğundan bu yana var olan bir hakkı, hafta tatilinin pazar günü olması hakkı elinden alınıyor. ‘Yüzyılın sözleşmesi’ni imzalayacağını söyleyen Türk Metal ise buna göz yumuyor. Bu saatten sonra bu sendikacıların söylediği hangi söze inanılır” diye konuştu.

Bu dayatmayı kabul etmeyenlerin çeşitli baskılarla karşılaştığını dile getiren başka bir Ford Otosan işçisi, şöyle devam etti: “Sendikacılar net bir tutum takınmadıkları, kendi aldıkları kararın arkasında durmadıkları için işçi ile amir karşı karşıya geliyor. Amir kabul edeceksin diyor, işçi kabul etmiyor. ‘Bu işverenin yasal hakkı, tercih şansın yok’ denildiğinde ne yapacak bu işçi? Kabul etmemekte ısrar edene de zaten ‘Hakkında soruşturma açılacak, savunma vereceksin’ deniyor. Bu kararı sendika almadı mı? O zaman işçilerin arkasında duracak. Hiçbirimize sendikanın aldığı kararlara uyduğumuz için savunma yazdırılamaz. Eylemlere katıldığı için işçi atılırsa ne olacak? Ne yapacak bu sendika? Bunlara bir yanıt vermeli?​”

TÜRK METAL: HAFTA İÇİ ÇALIŞMAYIP HAFTA SONU GELEN İŞÇİ ARKADAŞIMIZ OLMASI MÜMKÜN DEĞİL

İşçilerin anlattıklarına ilişkin görüşlerini aldığımız Türk Metal Sendikası Gölcük Şube Başkanı Mehmet Şener, işçilerin aktardıkları bilgilerin doğru olmadığını iddia etti. Pazar günü çalışmaya gelenlerin işverenin bu talebinden önce de aynı şekilde çalışan nöbetçi bakımcılar olduğunu savunan Şener “Bakımcılar için prosedür zaten böyleydi. Hepsi değil ama nöbetçi bakımcılar zaten bu şekilde çalışıyordu. Bakımcılar dışında kalan hafta içi çalışmayıp hafta sonu gelen işçi arkadaşımız olması mümkün değil. Biz en son cuma günü işyeri temsilcisi arkadaşlarımızla bir görüşme yaptık. Biz bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Bu şekilde hafta içi izin kullanması istenen ve bunu kabul etmeyen arkadaşlarımızın sonuna kadar arkasındayız” dedi. Bu nedenle pazar günü hiçbir işçinin geldiğini düşünmediğini savunan Şener, devam etti: “Dün (Pazar) çalışma olmamasına rağmen temsilci arkadaşlarımız fabrikaya gittiler ve hatları gezdiler. Dolayısıyla dün çalışmaya gelen işçi arkadaşımız olsaydı bunun bilgisine sahip olurduk. Bu kararı kabul etmeyen, etmediği için disipline verilen herhangi bir arkadaşımız olursa da yapılacak şey belli. Hatta çalışan her arkadaşımızın bir prosesi var. Diyelim ki hafta tatili izin kullandırılarak adam eksiltildi. Ne olur, eksik adamla, eksik araç çıkarılır. Dolayısıyla bu gerçek ortada iken nasıl bir savunma istenecek. Disiplin kurulunda da biz buna bakarız.”

ÖNCEKİ HABER

MMK Metalurji’de işçiye disiplin tehdidi

SONRAKİ HABER

Söz ile tepki var anlaşma iptali yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...